Reklama

Reklama

Divoké včely

  • angličtina Wild Bees (festivalový název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Kája bydlí ve vesnici kdesi na severní Moravě s otcem-filozofem a s energickou babičkou. Pracuje se ženskými v lese a tajně zbožňuje svou vrstevnici, prodavačku v místním krámku Božku. Ta však chodí s frajírkem Laďou. Když do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa, který se živí jako cesťák, začnou se vztahy mezi jednotlivými postavami proměňovat. Zatímco Božka, pociťující snad nejvíce vesnickou nudu a beznaděj, nakonec zůstává, Kája, který přišel o panictví, odjíždí s bratrem... (Magic Box)

(více)

Recenze (275)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma není zrovna nejproduktivnější český režisér ale svůj nezaměnitelný styl realistického vyprávění, díky kterému každý jeho film stojí za zhlédnutí i když v divákovy nezanechá mnoho příjemných zážitků. "Divoké včely" jsou jeho celovečerní prvotinou a jsou v něm všechny tvůrčí aspekty, které využil i ve svých novějších filmech "Štěstí" a "Venkovský učitel". Opět se film odehrává ve venkovském, zapadlém prostředí, kde jako by se zastavil čas ve kterém se ztrácejí všichni protagonisté. Skvělý výběr herců je pro režiséra samozřejmostí, stejně jako různé tvůrčí nápady ale je vidět, že to pro něj byla jen zkouška a do dokonalosti vše vypiloval až později. Jako debut se však i na nečeské poměry jedná o velice solidní film. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání a v mých očích již dokola omlený scénář tragi-komedie bez většího nápadu. Režisérského talentu Bohdan Sláma určitě do vínku dostal měru vrchovatou, to však nic nemění na tom, že si napsal dosti špatný scénář, který je takřka o ničem. Chabost postav je vyplňována vulgarismy "třetí cenové" a chvílemi i nepřesvědčivým a nezajímavým jednáním. Na filmu je evidentně a jasně vidět řídká propracovanost scénáře, která jednoznačně kazí celý dojem. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

O niektorých miestach sa hovorí, že sa tam zastavil čas. Ale to ho skôr len neprijímajú ich obyvatelia. Divoké včely sú dôkazom, že sa dá natočiť dobrý film aj o spiatočníkoch, veď prečo nie, otázne však je, koho to bude do akej miery baviť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový formanovský snímek o lidech z vesnice. Naštěstí se to nebere příliš vážně, herci hrají skvěle, jen větší myšlenku nebo příběh to zkrátka nemá. U toho Formana totiž bylo vždy něco řečeno v podtextu. Tohle je film "jen" o těch lidech, bez onoho podtextu navíc, který ozvláštňuje Hoří, má panenko nebo Lásky jedné plavovlásky. Proto jen silnější tři, na slabé čtyři hvězdy to nevidím. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle místě už chyběl jen magor s motorovou pilou, jenže to by zase nemohlo být severomoravské pohraničí...Pokud režisér pochází z tavéhoto konce světa, dokázal se vymanit atd., tak mu blahopřeji. To, co ovšem bylo prazentováno, mi trošku připadalo kombinaci 50. a 80. let na vesnici. Autor námětu(nevím-nedíval jsem se kdo byl tou osobou- si z té doby zřejmě odnesl tyto nepříjemné zážitky) se to pokusil naroubovat na přelom milenia v moravské zapadlé dědině. Otázka však zní-existuje ještě takováto?. Hraje si v ní nyní ještě někdo na M. Jacksona, nebo raději (a to vím, že ten film už je 5 let starej) na dejme tomu Slip Knot? O čem to vlastně vypovídá(?), nebo si chtěl "někdo" natočit modernější verzi Hoří má panenko a zapomněl, že svět-i vesnice- jsou o X let dál a tedy poněkud jinde, než by potřeboval? ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Sociální studie nejen mezilidských vztahů a života kdesi v zapadákově naší republiky. Ničím objevný standard české kinematografie s několika málo hořce humornými scénami. 60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi jeden z nejlepších českých filmů (určitě po"revolučních" možná i vůbec), se spoustou pro mě tehdy neznámých herců se skvělými výkony. Jen mě mrzí, že kvalit tohoto filmu už sláma ve dvou dalších nedosáhl ani z poloviny. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

České filmy se točí stále na jedno brdo. Nemám babičku na Moravě, ani kamaráda, který by byl někomu z filmu podobný. Nevidím zábavu ve filmu, který popisuje život v nějakém zapadlém ghettu, A ani mě to nezajímá... protože se koukám na zprávy. Tam minimálně jedno vždycky je. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poněkud nepravdivý, nadsazený a nepřesvědčivý pohled do života venkovského lidu zrakem nezkušeného režiséra (nebo snad scénáristy?). Ani herecké výkony nepřesvědčují a vcelku je tedy tento snímek rozpačitý. Inu, nepodařený debut ale neznamená celoživotní prohru Bohdane Slámo. Kdo se snaží, dojde jednou ocenění. "Venkovský učitel" se povedl nesporně lépe. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Pokud je někdo nositelem odkazu tvorby Miloše Formana ze 60.let, pak je to právě Bohdan Sláma. Skvělé a dost podhodnocené (a to jsem to viděl třikrát). 8/10 ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tie ich malé životy, existujúce niekde v prdeli sveta, sa z vonku zdajú bezvýznamné, ale každý si predsa žijeme v tom svojom svete a žijeme si ten svoj malý život. Skvelé zachytenie významnej bezvýznamnosti. Od čias Dědictví jednoznačne najlepšie zachytená povaha jednoduchých ľudí. A zároveň pre drtivú väčšinu hercov životná rola (Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Zuzana Kronerová, Josef Polášek, Vanda Hybnerová, Eva Tauchenová a predovšetkým neherec Zdeněk Raušer). ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé v době vzniku, příliš nadšen jsem nebyl. Dnes (viz datum), po druhém zhlédnutí, se mi Divoké včely líbily moc. Asi jsem musel do niterně lidského vnímání režiséra Slámy dozrát (aspoň teda doufám, že tomu tak je). 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Prosím tě, todle mi nedělej !! S tím já v jednom autě nejedu !!" - "S čím ??" - "S tímhle !! Prosím tě, dyť ta dá kdekomu, úplně jako ta její máma !!" ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Byl jsem mile překvapen, od naší domácí tvorby bych takovýto "postřeh" ze zapádákova nečekal. Působí autenticky, chvílemi vtipně, jindy traumaticky. Osobně jsem si zalíbil zobrazení této vesnice i všech postav. Možná, že neherci se někomu nelíbili, ale mě spolu s výbornými herci vytvořili krásné autentické prostředí. Příběh má své nedostatky a film svá hluchá místa, přesto mohu jen říct - jen tak dál, pane Sláma ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Liška: "Sorry." babka: "Já ti dám sorry, ty kreaturo!" Liška: "Co říkala?" Vilhelmová: "Že seš debil, jeď." :-)) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Česká vidiek je zaostalé vidlákovo, kde žijú samí cvoci a nič sa tam nedeje. Na toto som prišiel po zhliadnutí tohto filmu. Len nechápem, prečo sa o tom niekto rozhodol natočiť film, to sa môžem pozerať z okna a bude to zaujímavejšie. Veľká nuda. ()

Reklama

Reklama