Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řina Weberová, dcera penzionovaného plukovníka, je majitelkou nevalně prosperujícího fotoateliéru. Její postarší přítel, bankéř Václav Novák, ji tajně finančně podporuje, neboť je do ní zamilován. Řina se jednoho dne setká s kamarádem z dětství, Vincencem Špačkem, který v Praze nastoupil vojenskou službu. Podnikavý Vincenc s nerozlučným spolubojovníkem Vendelínem Křídlem udělají Řininu ateliéru velkou reklamu ve vojenské posádce, takže vojáci se k Řině jen hrnou, aby je vyfotografovala. Jednou se tam objeví i nadporučík Novák a okamžitě se do Řiny zamiluje. Řinin otec zjistí, že dceru navštěvuje bankéř Novák, a chce, aby se s ní oženil... (ČSFD)

(více)

Recenze (22)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Naopak já si právě myslím, že nebýt Peška s Plachtou tak by tento sotva průměrný film dopadl ještě hůř, pak by to bylo teprve utrpení, tedy ještě kromě nezapomenutelného a k nepoznání namaskovaného ruského generála v podání Theodora Pištěka..Milostná zápletka a vůbec celý zmatený děj k celkovému obrazu moc nepřispěly a film se tak stal dnes už zcela zapomenutým, určen jen pamětníkům, kterých zas už moc není. Teda už se ani nedivím, že Plachtu ve skutečnosti nakonec na vojnu neodvedli, s takovýmto přístupem by toho Rakouská "C. a K". armáda moc nevyhrála:-)! Kde mám ty svoje bagančata:-)!? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasická Stelibského opereta Nám je hej ve svém filmovém přepisu nabízí čistou esenci českého populárního filmu druhé poloviny 30. let. Hlavními komiky jsou Plachta a Pešek, vzájemně si konkurujícími milovníky Marvan (otec) a Nezval (syn). Milostným objektem není nikdo jiný, než půvabná majitelka fotografického závodu Hana Vítová. V epizodkách nechybí samozřejmě Pištěk, Trégl nebo Kreuzmann, též moje lásky Majva Červená či Mary Norrová. V čem je tedy zádrhel? Snad pouze v tom, že sympatie směřující k Čs. armádě poněkud zakrývají fakt, že jde operetu a hudby je tu skutečně poskrovnu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Filmu, který měl programově získávat sympatie pro vojáky a československou armádu, se ujala výrobna Nationalfilm. Předpokládalo se, že na veselé hříčce se nedá nic zkazit, a proto byli do režisérských pozic uvolněni Čeněk Šlégl, herec a jeden ze spoluautorů scénáře, a střihač Jiří Slavíček. Oba byli nadmíru rozumní a v hereckém obsazení příliš neexperimentovali. Hlavní role byly svěřeny Jindřichu Plachtovi a Ladislavu Peškovi, kteří poněkud rozpačité dílko doslova zachránili před hrozícím krachem. Hana Vítová si tu kromě několika líbivých písniček střihla dokonce delikátní, jemně erotickou scénu ve vaně. Znalci smíchovského operetního repertoáru zajisté tuší, že námět si tvůrci vypůjčili z úspěšné hudební komedie Josefa Stelibského Nám je hej. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je to většinou milé a příjemné dívat se na komedie z této prvorepublikové éry, ale sám bych Armádní dvojčata viděl a ohodnotil spíše jako lepší průměr. Průměr, který do toho poměrně lepšího ve své kategorii pravidelně pozvedává dvojice v podání Ladislava Peška a Jindřicha Plachty. Ty dva člověk rád vidí a většinou, když jsou přítomni na scéně, starají se svými dialogy, jejím podáním a různými situacemi o slušnou zábavu. Ten zbytek se točí často kolem tradiční romantické limonády a tempo filmu včetně humorných eskapád z dnešního pohledu už neoplývá zrovna svižností, spíše na mě působilo na čistou komedii občas jakoby až spomaleně. Rovněž mi připadalo, že ze samotného prostředí fotoataliéru, do níž se chodí denně fotit spousta lidí v čele s vojáky, šlo ohledně těch vtipných situací, příhod a gagů vytřískat určitě ještě víc, vrátaně přítomných rekvizit. Jedinečná komedie, ke které bych se chtěl v budoucnu znovu vracet, se v tomto případě rozhodně nekoná, ale v některých scénách na jedno zhlédnutí mě docela potěšila. [60%] ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice milý a zábavný film ze starých časů. Kde hraje pan Jindřich Plachta a pan Ladislav Pešek, tak tam je vždy o mé bránice postaráno, v tomto snímku exceluje víc pan Plachta. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že Theodorovi Pištěkovi vyskočí z vousů veverka a bude všechny okolo pronásledovat. Na štěstí se tak nestalo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Typicky prihlouply a zamotany scenar, kterych bylo u nas, ve tricatych letech zfilmovano nespocet. Mne ale film prisel mily a usmevny. Jaroslav Marvan ve sve typicke roli, ktere mam u nej nejradeji. Potesi i mi dalsi oblibenci Vitova a Plachta. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Armádní dvojčata jsou příjemně zábavnou veselohrou s melodramatickou zápletkou. Pozitivní vojenská propaganda je pouhým zdáním, pokud nevnímáme za hlavní úlohu armády rozmach a podporu drobných živností civilní sféry. Romantika i v okouzlení ctí morální principy a přeje mládí, přesto je hlavním přínosem humorná nadsázka, roztěkaná vitalita a radost ze života. Hvězdou neposedného vtipu je vojín a drogista Vendelín Křídlo (velmi dobrý Jindřich Plachta), podnikavý popleta. Ani zpožděný povolávací rozkaz nestojí v cestě činorodosti a vhodně pojatá náhodná příležitost nedovolí zahálku. Příliš dlouhé pauzy odpočinku nejsou povoleny. Slova obtékají těsně kolem lidských těl, jízlivě popichují a elasticky chrání své vlastní vyšší zájmy. Ochotným spoluhráčem veselí života je vojín a švec Vincenc Špaček (velmi příjemný Ladislav Pešek), Vendelínův věrný druh ve zbrani, rozkvětu fotografického ateliéru i dovršení romantické tajenky. Drobné rozmíšky a lehká společenská překvapení jsou jemným kořením zápletky. Hlavním cílem romantického okouzlení a touhy je Řina alias Jiřina Weberová (příjemná Hana Vítová), začínající ateliérová fotografka a grafická návrhářka. Rozkvět vlastní živnosti nepočítal s žádným plánem a mnoho času odebírá cílené tokání námluv a rituální obřad lichotek. Romanticky mužným hrdinou je nadporučík Zdeněk Novák (sympatický Gustav Nezval), přátelský velitel čety nově povolaných branců. Ušlechtilost mládí je odměněna láskou na první pohled. Důležitou postavou je bankéř Václav Novák (příjemný Jaroslav Marvan), Zdeňkův otec. Nezadaný starý kozel je okouzlen půvabem mladé ženské krásy a zatouží po jejím vlastnictví. Výraznou postavou je Josef Weber (velmi příjemný František Kreuzmann st.), plukovník rakouské armády v zasloužené výslužbě a Řinin důstojný otec. Počestnost stavu dcery je hlavním zájmem, odpovídající úroveň je důležitým předpokladem. Z dalších rolí: nejlepší přítel Josefa a bývalý carský generál Alexej Maximovič Ursakov (Theodor Pištěk), hospodyně u Weberů a starostlivá Vincencova matka Marie Špačková (Ella Nollová), Vendelínova věrná manželka Marie Křídlová (Jarmila Šmídová), z vlastní svatby nejistý štábní rotmistr Karel Svědínek (Václav Trégl), jeho tklivě zklamaná nevěsta (Marie Norrová), usměvavý maďarský branec (Eman Fiala), vdavekchtivě neodbytné služky u Nováků Rézi (Eva Svobodová) a Matylda (Marie Červená), či spolehlivý bankéřův komorník Petr (Ota Motyčka). Armádní dvojčata jsou osvěživě humornou veselohrou s přizpůsobivě elastickým podnikavcem Plachtou. Příjemně hřejivé za deštivého odpoledne. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film sice nemá všech pět P, ale dvě má- Pešek-Plachta. Tato dvojice zachránila vcelku nenápaditou, bezdějovou komedii. Jinak se totiž ve filmu vůbec nic neděje, nebylo by v něm ani nic pro zasmání. Hana Vítová jest ženou, o kterou zápasí otec i syn a u toho Pešek s Plachtou asistují. Zvítězí mládí, jak je již zvykem ve starých filmech. Mládí a láska. 60% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vítová přehrává, jinak klasika prvorepubliková... Nebýt Peška s Plachtou, jen ztěžka koukatelné... Objekt kasáren, v kterých se odehrává velká část filmu, jsou bývalá Štefánikova kasárna na Smíchově, dnes sídlo Krajského i Obvodního soudu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Prvorepubliková romantická komedie z vojenského prostředí, které spojí dva kamarády, Ladislava Peška a Jindřicha Plachtu k podnikání ve fotoateliéru. Druhá dějová linie se odvíjí kolem milostného trojúhelníku, v němž o přízeň fotografky Hany Vítové usilují, aniž by o sobě navzájem věděli, otec a syn v podání Jaroslava Marvana a Gustava Nezvala. Herecké výkony nejsou nijak excelentní, příběh je velmi jednoduchý, ale díky řadě zmatků a nedorozumění jsem si užila dost legrace a vtipných situací. Také hudební stránka filmu nebyla nejhorší. I tak bych doporučila film spíše pamětníkům. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krapet nevyvážený film, kdy vtipy (čímž myslím, že jsem se občas i zasmála) přecházejí až do trapnosti. Bohužel trapnost a nucená komika převažují. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jediným kladem tohodle zcela průměrného filmu, který nevybočuje ze šedi je duo starých vojáků Kreuzmann-Pištěk. Jinak nic moc. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ne že by nebylo čemu se pousmát, ale bylo to takové od začátku průhledné, starý seladon a mladá slečinka, mladý nadporučík a mladá slečinka, starý seladon a mladý nadporučík = otec a syn; z čehož vyplynulo, že starý utře hubu. Ovšem aby ten film měl v prostředku pokračování, nesměl chtít syn vidět otcovu milenku a otec zase synovu - tedy na fotografiích. Všechno zasazeno do prostředí fotografického ateliéru, který si zřídila "armádní dvojčata" v rámci povinné vojenské služby. Uniformy a pár pochodujících vojáčků, resp. klientů fotoateliéru, to bylo jediné, co vojnu vzdáleně připomínalo. Takže to asi měl být film, propagující armádu, ale tento námět byl úplně zbytečný a klidně by sedal vsunout do civilního života. Theodor Pištěk jako perevoschodítělstvo byl ovšem výborný, Plachta s Lálou průměrní, Vítová spíše podprůměrná stejně jako Gustav Nezval. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Druhý film z toho roku s duetem Nezval - Vítová. Osobně takové nadšení pro military nesdílím. Velkou porci zábavy dodávají Pešek - Plachta. ()

Reklama

Reklama