Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V oddechové situační komedii Vladimíra Slavínského z roku 1940 se můžete podívat, co všechno se může přihodit, když nepříliš majetná dívka prožije dva týdny dovolené ve velkém luxusním hotelu. Usmálo se na ni štěstí a v novinové anketě získala hlavní výhru. Jak se později ukáže, je to i výhra životní… V roli půvabné hrdinky uvidíme hvězdu naší předválečné kinematografie Adinu Mandlovou. Jejími partnery v pestré přehlídce významných hostů hotelu i personálu jsou další tehdejší slavní herci – např. Raoul Schránil, Rudolf Deyl starší, Bohuš Záhorský, Miloš Nedbal a Jaroslav Marvan. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

zette 

všechny recenze uživatele

Nametem se Dva tydny stesti nelisi od jinych filmu te doby. I tak si myslim, ze hlavne diky Mandlove ziska srdce dnesnich divaku. Uz jsem to nekde psal, jak ale roztanci mimikou svou tvar, je neuveritelna a vubec se nedivim, kolik mela napadniku... Klasicky potesi i Marvan ve sve typicke roli. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela tradiční, ničím výjimečná stará dobrá česká komedie, kterou z průměru nevytáhne ani velmi slušné obsazení. Pár scén je opravdu vtipných, ale od půlky film ztrácí dech. Hudba: Josef Dobeš ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka o tom, jak chudé děvče ke štěstí přišlo. Marvan je vskutku skvělý, samotný příběh není příliš košatý, tak se hodně nastavuje, aby vyšla stopáž. I tak ale dávám horší čtyři hvězdy, bavil jsem se dobře a to je hlavní. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie, jakých se tehdy točilo spousta. Tedy neurazí, ale ani neoslní (Madlová tradičně půvabná, v této době už rovněž herecky vyspělá, což se nedalo tvrdit o jejich počinech ve třicátých letech s výjimkou roku 1939, Schránil v klasické roli muže ve fraku, jenž se zamiluje do hlavní hrdinky, Marvan opět úžasný - zastiňuje ostatní herce, pozitivně mě překvapila i Šlemrová, ve své menší roličce - tato herečka je opravdu nedoceněná, její herecký um je neoddiskutovatelný). Přesto (nebo proto) je tento film dobré shlédnout. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k přítomnosti Mandlové bych spíš dal filmu název "Hodina a půl neštěstí". Co si budeme nalhávat, role skromných tichých dívek jí moc nešly, páč ty musela hrát. Zato jí šly parádně role protivných nafoukaných slečinek, páč to hrát nemusela. A dál, zatímco mnozí se umělé inteligence obávají, já naopak doufám, že bude natolik nelogická a pošetilá, že bude doopravdy chtít jednou ovládnout svět. Samozřejmě, protože to bude inteligence, neovládne lidi neinteligentním způsobem, tím, že je vyhubí. Naopak jim dopřeje ty nejvyšší rozkoše, jaké bude schopna vymyslet, aby lidi držela v rauši, v blažené neaktivitě, a oni se jí tak do ničeho nepletli. A já jí řeknu, že mě přivodí vrcholnou blaženost jen tím, že vymyslí a realizuje nekonečný seriál, kde bude mít hlavní roli Ferenc Futurista. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Chudobná mladá úradníčka prišla ku šťastiu a dokonca až k šťastnému zoznámeniu s ministrom a jeho štátnym tajomstvom. Adina Mandlová je sympatická a rozpráva tempom guľometu, v komédii sa pri hereckej elite určite nestratila. Príbeh ubieha lepším tempom na začiatku, ako na konci, ten bol až príliš presladený. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Je ten svět nespravedlivej. Stačí jedna mladá krásná osoba, a všichni chlapi jdou do kolen a okamžitě uzavírají milionové obchody či zapomínají, že jsou ženatí nebo letití staří mládenci. Každopádně Adině, jakkoli zde byla milá a vstřícná, se to chudé děvče moc věřit nedalo, pořád byla až moc sebevědomá a suverénní. Škoda toho crazy závěru na silnici, to bylo jak z jiného filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

To je ten film, kde Adina zaridi vystavbu metra. Velmi povedeny kousek plny tovarniku, ministru, reditelu, sekcnich sefu atd...a vsichni uhaneji Adinu, ktera je prostou pracujici divkou, toho casu na dovolene. :))) ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další skvelá komedie s Jaroslavem Marvanem a báječnou Adinou Mandlovou, kterým výborně sekundují Raoul Schránil a Miloš Nedbal. Ten je v roli sekčního šéfa nepřekonatelný. Opět ale snímek trochu kazí ta kapitalistická agitka. Obyčejná úřednice udělá z ministra vlastence a z nemilosrdného pracháče, generálního ředitele, toho nejhodnějšího kapitalistu. Soudruzi mohou jenom tiše závidět. Ale stejně dávám 4*, protože i přes tyto chybičky krásy je to skvělá zábava ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Adinku mám ze srdce rád, ale ty polohy, kde blbla a předváděla roztomilé kukuče ve stylu Nataši Gollové, mi moc nesedly, právě proto, že ty se hodí spíš pro druhou herečku. Stejně tak Raoul Schránil jako zoufale zamilovaný příliš uvěřitelný nebyl, ten je zase lepší, když hraje druhé housle. Chemie mezi nimi žádná. Jiskrnější byla Adina naopak ve dvojce s Marvanem. Logické chyby (reportér dělá s Martou rozhovor po 14denním pobytu, i když je tam teprve třetí nebo čtvrtý den). Přes nižší hodnocení milé pokoukáníčko, i když jiné filmy v podobném stylu mám raději. ()

BarboraSalom 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná komedie v čele s Adinkou. A hvězdička navíc, za to jak Adinka bojuje za podzemní dráhu. Já bojuji za metro D, tak mě to potěšilo. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kde Adina hraje odlišně než v jejích dalších a známějších. Nicméně je to příjemná změna a člověk by jí odpustil i ty menší nedokonalosti..:) ()

waits 

všechny recenze uživatele

Už jsem tuhle kýčařinu viděl tolikrát a vždycky se tomu hubování generálního ředitele Marvana Mandlovou zasměju. Nedá se nic dělat, musím zvednout ze tří na čtyři, Slavínský holt tyhle jednoduchosti uměl jako nikdo. A to byl rok 1940 - z atmosféry filmu by to člověk nepoznal. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Falešná kočička či Přítelkyně pana ministra jsou mé favority jednoho z nejrozporuplnějších režisérů doby především protektorátní, Vladimíra Slavínského, které nejen pobavily, ale zároveň překvapily. No, a tak stejně překvapil i jeden z jeho možná méně známých, avšak pořád milých a příjemných snímků. Dva týdny štěstí je milá situační komedie, která mne překvapila především proměnou jednoho nemravného dědy, ze kterého se však ve finále stane jeden z nejvíce milých dědů, jehož roli si perfektně zahrál Jaroslav Marvan. V hlavních rolích zde však máme po boku sympatické, avšak zároveň zmatené a nic netušící Adiny Mandlové i Raoula Schránila, který jakožto tajemník veleváženého ministra, se snaží na Adinu zapůsobit. Sám o sobě to sice je slabší snímek, ale pořád velmi příjemný a dobrý. A za psíka Adámka přidávám bonusové body :)) 3/5 ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Jak již tady někdo níže psal, film je tak nabitý pozitivní energii, že jí snad podlehne i zarytý pesimista. Je více faktorů, které k tomu přispěly - kouzelné (mimo)hotelové prostředí, herecké obsazení v čele - kdo je vlastně v jeho čele? Adinka, Jaroslav Marvan či neodolatelný Raoul Schránil a pan ministr?!, dialogy včetně nezapomenutelné "mušky na štěně" a v neposlední řadě samotný děj. Film nepředstavuje nic nového, převratného, přesto diváka upoutá k obrazovce. Je to ta atmosféra, která z něj čiší - ta "pravá první republika" (i když v té době vlastně již o první republice nemohla být řeč), ke které vzhlížím s obdivem a úctou - ačkoli ani tehdy nebylo vše dokonalé... ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli se film natáčel v Jebanech :-) , nevím. Marta (A.Mandlová) vyhraje 2týdny dovolené, kde ji tajemník Dr.Diviš (R.Schránil) využije v nouzi jako sekretářku a zamiluje se do ní. Cyril Novák (J.Marvan) generální ředitel Spojených bank je v luxusním hotelu inkognito jako jen Novák, jakých běhá po světě tisíce a už se to začne mlít z omylu do omylu. Martička plánuje metro. Ministr (R.Deyl) Dr.Divišovi: Byl bych nerad, kdyby mezi Vámi něco neharmonovalo. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Blahopřeji slečno vítězkyně." Na chudou úřednici Martu štěstí sedlo. Vyhrává 14.denní pobyt v krásném hotelu i bohatého ženicha. Příjemná oddychovka s pohodovým prvorepublikovým hereckým obsazením. Neurotický Marvan a kouzelná Mandlová táhnou tuhle veselohru. 6/10 ()

Reklama

Reklama