Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zámožný velkostatkář Orlický (T. Pištěk) je po třech nevydařených manželstvích zapřisáhlým nepřítelem žen. Od všech svých zaměstnanců vyžaduje stejný postoj. Ani jeho synovec Ríša (R. Schránil), jenž žije na statku jako adjunkt, není výjimkou. Jenže Ríša se za strýcovými zády pravidelně stýká se sousedovic dcerou. Orlický brzy pojme podezření a rozhodne se, že přivede mladíka k rozumu. Proto mu opatří konkurenci. Pozve na statek jiného svého synovce, kabaretního zpěváka Ádu Bártů, který má diplom z hospodářské školy. O Ádově existenci měl Orlický dosud jen matné tušení, avšak vzpomněl si na něj díky jeho fotce v novinách. Orlický zatím netuší, že Áda je ve skutečnosti dívka (A. Mandlová), která jen vystupuje na jevišti v mužském kostýmu. A že se do Ríši zamiluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi lidová ale jinak nějak nenáročná komedie s výtečnou, naživo zpívající (v jiných filmech byl většinou její zpěv dabován) a stepující A. Mandlovou v hlavní roli. V mužském převleku jako Ada Bartů ji to nesmírně slušelo. A ano musím se stotožnit s příspěvkem Oskara a souhlasit s ním že oproti Věře Ferbasové to ještě za něco stálo a to sice i po herecké stránce, ne jenom po té převlekové. Ale nesmím opomenou ani další skvělé herecké výkony jako například osobního tajemníka Orlického, Anatola Kropáčka (V. Trégl), který byl stále z něčeho popletený, nepříčetný ale zároveň také roztomilý a vtipný. Jeho (tím jeho typickým hlasem) "Já nevím co mám dělat dřív, jestli mám myslet a nebo hledat Ríšu", nemělo chybu. Nebo já se musím jít napít! Ale také si střihl pěvecký part v popěvku "Běží liška k táboru.." Dále tam byl opět skvělý ale pořád stejný až někdy otcovsky naivní a důvěřivý T. Pištěk jako statkář Jaroslav Orlický nepřítel všech žen, nutící ke staromládežnictví nejen své zaměstnance ale i samotného synovce Ríšu (elegán s charisma Raoul Schránil). A v neposlední řadě se mi pak líbili také ty oba spohodlnělý, nemotorní a od pohledu přihlouplý sluhové Ferenc Futurista a Ota Motyčka. Oba dva zahráli též výtečně a navzájem se v určitých skečích a situacích skvěle doplňovali. Zajímavost nakone c: Film se natáčel v Jílovišti, ve známém hotelu Hubertus. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Déj-te si radit, to nemůže nikdy vadit, když budete se všému smaát..." Chytlavý kuplet z jinak dost slabší a velmi naivní komedie. Nalejme si čistého vína - jen úplný tupan, postižený astigmatismem na obou očích, by v tom nartěnkovaném hochovi s pečlivě vyškubaným obočím a špatně skrývanými ňadry neodhalil Adinu Mandlovou. :-) Ale ta aspoň měla své osobní kouzlo a cit pro jisté hranice vkusu, takže její kalhotková anabáze nedopadla zdaleka tak trapně jako kreace Věry Ferbasové ve filmu Venoušek a Stázička. 40% ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v baru, kde je asi 6 (slovy ŠEST) televizí, takže ať se podíváte, kam se podíváte, vždycky čumíte na televizi. Ten film mě sral od samýho začátku takovym způsobem, že jsem myslel, že ani nedopiju pivo a přemístim se do jinýho baru asi o 200 metrů dál. Naštěstí mě zachránil telefon s MP3kama a sluchátka, takže jsem si vesele chlastal dál. Jinak tomu, že je Adina Mandlová chlap, to bych spíš věřil tomu, že Paroubek je ženská. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s Pozor, straší - což se úplně nabízí vzhledem k podobnému tématu o dívce, která se na návštěvě u myzoginního strýčka vydává za chlapce a zamiluje se tam do muže, který jí má být kamarádem - tak z toho vyjde jasný závěr: Mandlová byla mizerná herečka a Ferbasová absolutní top! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasická převleková komedie v tradici cross dressů, tolik oblíbených ve 30. letech. Zatímco v Německu tento subžánr definovala proslavená hudební komedie Viktor a Viktorie, my jsme dotahovali s Lídou Baarovou, Hanou Vítovou a v neposlední řadě s Věrou Ferbasovou, na rozhraní německého a českého filmu tento styl ovládla samozřejmě i Anny Ondráková. Ve variantě s Adinou Mandlovou nechybí porce toho nejlepšího z domácí dílny Vladimíra Slavínského. Skvělé obsazení i těch nejmenších rolí, vtipné dialogy, nadsázka, dobové trendy a moderní pohled na tehdejší současnost. Holka nebo kluk? umě zpracovává i takové jevy, jako je jepičí sláva umělců Velké operety, popularita boxu i na venkově a kontrastní pohled na roli mladých žen ve společnosti. V tomto je skvělým kontrastem moderní Mandlové (sice s láskou k divadlu, přesto s praktickou školou) naivní Fanča Foltová (připravující se na roli matky nejméně 4 dětí). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Adina Mandlová v prezlečení za chlapca mi veľmi pripomína kresleného Jindru Hojera z Rýchlych šípov. Ten mi v chlapčenskej partii vždy evokoval také rozhranie medzi chlapcom a dievčaťom. Vďaka jeho pečlivej, pricapeno vyčesanej hlavičke ho Rýchlonôžka nazýval: "moje ulízané potešenie".  Vôbec nezáleží na tom, že Jindra Hojer mal blonďatozlatožlté vlasy a parochňa Adiny Mandlovej je tmavá. Jednoducho: vždy stelesňovala v tomto filme moje ulízané potešenie. A: navyše skvele boxovala! Toto mi vynahradilo nadovšetko jednoduchučký dej, rozpačitý starosvetský humor a trápnu zápletku. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Prehistorická ČSR komedie v podobě, jak ji nemám ráda: naivně přitroublá, trapná, přehrávaná, se slizkými protagonisty, předvídatelná a nudná až to mlátí kredencem. Nebavilo to ani moji bábi a to už je co říct, protože ta s napětím a zaujetím sleduje i reklamy - stačí když se na té obrazovce něco hýbe. A jestli Adina byť jen vzdáleně připomínala chlapa, tak bych si já nejspíš měla začít holit ksicht a čůrat vestoje! 30% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu diváka nejvíce pobaví svým hereckým umem komorník Alois (Ferenc Futurista), sluha Emil (Ota Motyčka) a tajemník Anatol Kropáček (Václav Trégl) se svým nezapomenutelným: "Mně je špatně." / "Mně je moc špatně." / "Mně je tak špatně a nikde není kapka koňaku." ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, kouzelně naivní a lehce stravitelná pohodovka, která jakoby na plátno vypadla přímo z divadelních prken. Stejně jako v divadle je totiž pro správný požitek nejprve třeba přistoupit na hru, že nikdo v Adovi nevidí Adu. Po splnění této podmínky se nevěrohodná zápletka mění v zábavnou podívanou, ve které plejáda mistrů (od hláškujícího Trégla až po klasicky dobráckého mrzouta Pištěka) rozehrává kolem převlečené Adiny Mandlové mírně bláznivou převlekovou komedii. A taky o možnost alespoň na chvíli uniknout z tíživé reality nacistické okupace, což je aspekt, který si dnes není snadné uvědomit. Je to milé, pohodové, i po 80 letech natolik zábavné, že si možná někdy dám repete. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dej-te si ra-dit, to ne-mů-že nikdy va-dit, když se do-ve-de-te vše-mu smát... Návod k použití se skrývá v refrénu této nakažlivě vlezlé písničky, problém je v tom, že současný divák se všemu už jen tak nezasměje. Slavínský celý ten naivní příběh inscenoval v duchu známého rčení o tom, že co se škádlívá, to se rádo mívá, Adinu Mandlovou tím uvrhl do zcela nepřirozeného formátu, nota bene v mužském přestrojení, a ostatní, včetně diváků, donutil předstírat, že není nic snazšího než sledovat nastalé zmatky v přepychovém sídle zámožného velkostatkáře. Možná, že na úsvitu nacistického teroru to byl jeden z těch vítaných okamžiků nenáročného rozptýlení, ale dnes už je ten cukrkandlový nátěr notně zašlý a oprýskaný. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Naivní, průhledná komedie s nechutně přehrávající Ferbasovou. Asi měla své publikum, jinak by si nezahrála ve více podobných komedií. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Komedie, jejíž naivita je jasná od začátku a předpokládá se, že se jí zas tolik věřit nebude. Mandlová (komický hudební kuplet s jejím zpěvem je fakt fajn), Trégl, Futurista, dokonce i představitel boxera milí, vtipní a klasičtí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dobovka, ktorá má slušné hlody ( hlavne z pusy Václava Trégla ), nieje až tak vyslovene naivná a trápna ( ako vedia byť viaceré vtedajšie veselohry ) a poteší aj dobrou réžiou. Hlavne ale pre pamätníkov. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu mě Adina trochu zklamala. Mužské šaty ji opravdu nesluší a příběh byl navíc nehorázně překombinovaný. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Komediální rovina filmu je výborná. Romantická rovina je otřesná. ,,Ádinko!...Ríšo!´´ Jedná se prosím o dospělé lidi. Přesněji,o osoby nad 5 let. Naprostá radost nad faktem,že zde geniální velký herec malých rolí (já vím,není malých rolí,jen malých herců),pan Trégl dostal snad nejvíc prostoru ze všech filmů s ním,co si tak vybavím. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Po válce jsem to viděla z nějakého soukromého filmového archivu. Ačkoliv mi bylo 14 let nic mimořádného jsem v tom filmu neviděla. Líbila se mi jenom ta melodie. ()

Reklama

Reklama