Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zjistit, že banda zlotřilců chystá největší loupež všech dob, to není tak těžké. Ovšem proniknout do spletité zločinecké sítě, odhalit a usvědčit její jednotlivé aktéry, překazit akci v samém zárodku, na to jsou ve Scotland Yardu krátcí. Žádný div, že požádali o přátelskou výpomoc francouzskou Sureté, která má tu čest být domovskou organizací nejgeniálnějšího detektiva světa! A Jacques Clouseau nezaváhá ani na okamžik, neboť boj se zločinem je pro něj svatá věc. Před i za Kanálem. Zdá se však, že britská půda jeho genialitě zrovna dvakrát nesvědčí. Ba dokonce by se dalo říct, že přes všechnu svou snahu prohrává jednu bitvu za druhou. Ovšem co je do jednotlivých bitev, že! Důležité je vyhrát válku. A o tomto výsledku Clouseau nepochybuje ani na vteřinu.

V pořadí třetí "panteří" komedie (z roku 1968) je dílem jiného tvůrčího i hereckého týmu než předcházející dvě. Režie se (namísto B. Edwardse) ujal Bud Yorkin, který do role geniálního poplety Clouseaua obsadil Američana Alana Arkina (Čekej do tmy, Srdce je osamělý lovec, Hlava 22, Havana atd.). V roli jeho protihráče Weavera se představí jeden z nejobsazovanějších britských herců Frank Finlay, dobře známý našim divákům např. jako Porthos ze slavných Tří mušketýrů Richarda Lestera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl zdejší hodnocení, usoudil jsem, že to nejspíš nebude tak horké. Růžového pantera mám rád, Alana Arkina taky, takže budu spokojen. Ovšem po shlédnutí se musím přiřadit ke zdejší většině, protože to co jsem viděl, skutečně nebylo nic moc. Některé dobré gagy se sice najdou (třeba ten na začátku s botama a deštníkem v letadle), ale většina je jich křečovitých, režie průměrná, hudba průměrná a průměrné nápady. Jak jsem již podotkl, Alana Arkina mám rád, okouzlil mě třeba v "Čekej do tmy" ale inspektor Clouseau mu nesedí. On dokáže zahrát komediální roli (viz "Rusové přicházejí!"), je všestranným hercem a ač se zde snaží seč mu síly stačí, nejde to. Nedokázal mu vpravit tu nádhernou nadutou slupku jako Peter Sellers. Jinak se na to koukat nechá, ale je to podprůměr, který bych doporučil možná pouze těm, kteří chtějí vidět celou růžovopanterovskou sérii komplet. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Ten film mohl být geniální, kdyby se nestalo to, co se stalo. Peter Sellers a Blake Edwards se při natáčení "nepanteřího" Večírku (vznikl ve stejném roce jako tento film) rozkmotřili až tak, že odmítali jakýkoli osobní kontakt. Večírek vytvořili bratři Waldmanové, kteří napsali všechny Pantery ze 70. let a jsou podepsáni i pod tímto filmem. Sellers i Edwards jej odmítli točit, ale Closeau už byl tehdy dobře zavedený divácký magnet a tak se studio MGM rozhodlo natočit film bez nich. A to je hlavní chyba tohoto filmu. (Vše se jim vrátilo při Návratu Růžového pantera, jednoho z nejpovedenějších dílů, který byl natočen pro UA - proto ten díl nevyšel v panterovském balíku na DVD, ale samostatně) Hned druhou chybou bylo obsazení Alana Arkina do hlavní role. Je to dobrý herec, který dokáže zahrát téměř všechno, komedii nevyjímaje (viz Rusové přicházejí nebo Blízcí příbuzní). Ale tady se mi zdá, že roli Closeaua zvládl ještě hůř než Steve Martin. Je to jako kdyby Mr. Beana nehrál v jednom díle Rowan Atkinson, ale třeba Alan Rickman. (Nechápu, proč film Sellers netočil, vždyť léta snil o Panterovi bez Edwardse.) Samotný scénář není špatný, ale chybí zde některé typické vedlejší postavy (Dreyfus, Cato, Francois), ale to se dá omluvit tím, že ani vteřina filmu se neodehrává ve Francii. Jsou tu také dobré gagy (Closeauovo přistání na letišti), základy některých gagů (člověk, co spadne do hrobu, falešný zapalovač) byly později využity v pozdějších filmech, ačkoli byli zpracovány úplně jinak. Je však poznat, že Waldmanovi viděli Fantomase (nasazovací masky, svérázné vynálezy, místo auto-letadla tu je auto-loď). Mohlo se to natočit jako film s jiným detektivem - nešikou, ne musel se jmenovat zrovna Closeau. To by zas nepřitáhlo tolik lidí do kina. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Arkina s obličejem Freddieho Mercuryho, jak se pokouší dodat hlavní postavě triviálním způsobem hloubku pronášením replik typu "Všechno zkazím, jsem k ničemu", bylo mi zle. Jacques Clouseau byl jen jeden a s ním čtyři perfektní a jeden průměrný film - a je smutným paradoxem, kolik nepovedených klonů je se značkou spjato. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obecně se soudí, že je to pirátský film, který do série nepatří, ale je to úplně jinak a nebudu se o tom rozepisovat, protože mě předčil kolega bloom. Ostatně - kdyby nebyl Inspektor Clouseau součástí série, kvůli právům by se tak ani nemohl jmenovat. Ale tvůrci prvního Růžového pantera (a tedy i postavy Clouseaua) Edwards a Richlin jsou uvedeni na náležitém místě v titulcích. Inspektor Clouseau tedy nebyl "pirátem", ale první ze tří slepých uliček série (dále Kletba a Syn Růžového pantera s dalšími "nástupci" Sellerse). Na druhou stranu, i jako Sellersův fanoušek z nejvěrnějších, musím uznat, že Alan Arkin není špatný a většina vtipů taky ne. Rozdíl je v tom, že ač byl Arkin klasický herec s divadelními kořeny, nedostal do Clouseaua tolik spodních tónů skrývané paniky a nízkého sebevědomí jako bytostně burleskní komik Sellers. Zvláštní paradox. 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si studio MGM usmyslí, že chce natočit film, tak z toho neustoupí i když hlavní roli nevezme již jednou ozkoušený Peter Sellers. Bohůžel i takové jsou politiky velkých filmových studií. Pár vtípků se tam sice objeví, ale Alan Arkin prostě nemá na to, aby se mohl s pravým inspektorem Clouseau srovnávat a troufám si tvrdit, že i Steve Martin v roli inspektora je lepší než Alan Arkin. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Ako v jednom z mála filmov o Inšpektorovi Clouseauovi nezaznie typická znelka Ružového pantera od Henryho Manciniho. (Sao Saoi)
  • Alan Arkin nehral vo filme len originálneho policajného inšpektora Clouseaua, ale aj všetkých falošných inšpektorov zo zločineckej bandy (Sao Saoi)
  • Hollywoodske štúdio animácie DePatie-Freleng stálo nielen za úvodnou animáciou k tomuto filmu, ale aj za kreslenou a väčšinou hraných verzii Rúžového pantera pod režisérskou taktovkou Blake Edwardsa. (Sao Saoi)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama