Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Děj těchto čtyřdílných sérií vychází z novely britského autora Mervyna Peakea. Popisuje události na britském panství Gormenghast. Hraběti se zrovna narodil syn a dědic Titus, jenomže vůbec není jisté, že se do čela panství dostane. Pomocník z kuchyně, Steerpike (Jonathan Rhys Meyers) využije série drobných náhod a pokusí se pomocí intrik a zločinů dostat k moci. Klíčem k jeho úspěchu je Titova sestra Fuchsia. Ta ovšem k mladíkovi začne pojímat silný odpor, zvláště poté, co zjistí, co všechno způsobil... (Morien)

(více)

Recenze (14)

evilmind 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Britové tradičně dělají jen krátké mini série, určitě by tomu víc slušelo rozbití na víc dílů, aby ty časové skoky mezi episodami nemusely být tak velké. Stejně tak by pak mohl být plynulejší přechod mezi první polovinou, bizarně a šíleně komicky surrealistickou, do té druhé, mnohem temnější. A musím hlavně říct, že se mi fakt málokdy stane, že by se mi u něčeho líbil konec tak, jako tady - a ne proto, že by byl nějak překvapivý, ale protože ten manhunt je prostě tak skvěle vygradovaný a intenzivní. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlý svět spíše na rozhraní pohádky než fantasy, s bláznivou poetikou, v němž se odehrává jinak pohádkový, ale i thrillerový příběh kuchtíka, který se na zámku Gormenghast snaží po narození nového earla dostat k moci. Těžko se to popisuje, je tu suchý britský humor, výprava jak z ruských pohádek, a přesto to funguje a má říz. ()

Reklama

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z najzvlastnejsich serialov, aky som videl. Uz len tie extremisticky zkarikovane postavy su proste skovstne. Hlavny "padouch" mi bol sympaticky od zaciatku do konca, toho mohol stihnut trochu iny koniec, rovnako ako lasku mladeho princa. Príbeh mi začal dávať oveľa väčší zmysel, keď som sa dozvedel, že autor predlohy bol vojak v 2. Svetovej vojne, ktorý takýmto spôsobom zaznamenal zmenu vnimania rodiny v spoločnosti, ktorá sa o to citeľnejšie pretavila na konci storočia. Unikat! ()

kakttus 

všechny recenze uživatele

Něco tak, tak, tak.... divnýho. Má to všechno, co jsem kdy chtěla - ponurou, snad až depresivní atmosféru, zároveň ale jakousi komičnost a hloubku, město plné bizarních tradic a zvyků. Místo samo pro sebe, malý uzavřený svět, kde vládne šílenství. Každičká postava je sama o sobě malým uměleckým dílem a herci se jich zhostili neuvěřitelným způsobem. Všem jim ovšem kraluje Jonathan Rhys Meyers, jehož cílevědomý, bezohledný a šílený Steerpike není jako třešnička na dortu, spíš jako celý dort. S čokoládou. Děj se více soustředí na něj (nemůžu říct, že by mi to vadilo), ale ostatní postavy přesto mají relativně dost prostoru. By the way, nikdy bych nevěřila, že někdo dokáže tak naprosto úžasně zahrát sovu. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nemusel číst předlohu; stačí kouknout na obsazení a člověk hned ví, že ho čeká další nezapomenutelný let na křídlech BBC. Ilustrace Peaka se mi příliš nelíbí, ale v jejich převedení na obrazovky je cosi kouzelného. Výborný John Sessions v roli doktora, profesorský sbor složený ze známých tváří britského humoru (poslední role Spike Milligana, dlaždič Pemberton, jeho Frysterstvo, M. Williams, ...). I hlavní představitelé předvádějí co mají. Dominuje slizkost, tupost, naivita a gormenghastnost. Protože Gormenghast je vším. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama