Reklama

Reklama

Smrt v klášteře

(TV film)
  • Kanada The Case of the Whitechapel Vampire (více)

Obsahy(1)

Sherlock Holmes a dr. Watson v londýnské čtvrti Whitechapel vyšetřují podivnou vraždu v místním kostele. Některé stopy nasvědčují tomu, že za násilnou smrtí nenápadného mnicha nejspíše stojí nadpřirozené síly, které pro své temné záměry využily „služeb“ upíra. Členové řádu se přitom domnívají, že hrůzostrašné řádění v jejich kapli nejspíše způsobily tajemné sošky dovezené před časem z výpravy z Guyany. Nic ale není tak hrozné, aby to nemohlo být ještě horší. To se ostatně potvrdí, když o pár hodin později je nalezena další mrtvola, na jejímž krku jsou opět nalezeny stejné stopy. Zatímco šéf londýnské policie Lestrade je ochoten uvěřit pohodlné verzi, v níž důležitou roli mohou mít i nadpřirozené síly, Sherlock Holmes a dr. Watson jsou od počátku přesvědčeni, že vraha je nutné hledat mezi lidmi… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Tosim 

všechny recenze uživatele

70%. Celkem kvalitní detektivka, na které vadí snad jen to, že je "based on characters created by sir Arthur Conan Doyle." On originál je přece jen poznat, že? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jako se již stalo pravidlem, další nepřesná variace na knihy A. C: Doyla. Brilantnost tohoto spisovatele detektivek se nedá jen tak lehce převést na filmové plátno a pokud se to někomu někdy podaří na 100% rád smeknu. Přesto Smrt v klášteře je slušný televizní film, kterému malinko chybí děsivější (nebo temnější ) atmosféra. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaná Sherlockovská frenšíza...duch děl Arthura Conana Doyla se podařilo vystihnout vcelku věrně...jen trochu škoda té televiznosti... A mimochodem perlička - Sherlock Holmes zatčen :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Na upírov neverím, ale bojím sa ich.“ Detektív Sherlock Holmes je jedinečná postava literárneho sveta z pera Arthura Conana Doylea (o.i. „Stratený svet“), ktorú - keďže vystupuje v množstve komplikovaných knižných prípadov – často vídavame na televíznej obrazovke. Matt Frewer (Snyderov ÚSVIT MŔTVYCH) sa znova, spolu s Kennethom Walshom ako verným Dr. Watsonom, predstavuje ako geniálny Holmes („Kým nie je prípad uzavretý, všetci sú podozriví.“) v ďalšom (po PSOVI BASKERVILLSKOM/2000) prípade televízie Hallmark, ktorý je predchnutý hororovou atmosférou, ktorá sa k týmto dvom vynikajúco sa vzájomne doplňujúcim postavám prekvapivo dobre hodí („Pes baskervillský“). Film trpí nenápaditým spracovaním (a príliš pripomína Ecovo/Annaudovo MENO RUŽE), ale veľmi inteligentný scenár a kvalitné dialógy sa starajú o divákovo pohodlie. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ze začátku hutně stavěná atmosféra podpořená skvělými kostýmy se čím dál tím blíž ke konci hroutí až přejde jen v hloupou vysvětlovací scénu ne nepodobnou stylu Hercula Poirota (ale ten je mnohem inteligentnější a zábavnější). Je mi líto, ale takhle Sherlock Holmes nikdy nepracoval (i když taky vysvětloval). Neříkám, že je to špatný film, ale spousta věcí mi přišla jako zbytečných a překombinovaných, jen aby divák opravdu netušil, kdo je skutečným vrahem a aby ho mohl Sherlock na konci ve velkým stylu odhalit (což se až tak úplně nezdařilo). Jistě, ve většině anglických detektivek poslední doby máme dostatek informací až na konci příběhu, společně s vyšetřovatelem, ale jsou to fakta a informace, které se i ten vyšetřovatel dozví až v tu samou chvíli, jako divák. Ale tady ne. Sherlock sice odhalil zločince, ale na základě takových důkazů, že by ho poslal někam i ten nejbenevolentnější soudce a žádný soudný člověk by to podle toho nezjistil, ani kdyby mu je režisér a scénárista ukázali a řekli, že tohle vede správným směrem (nejvíc mě dostalo, když SH řekl, že to věděl už od začátku ale že si to potřeboval jen ověřit, a já se ptám: Tak proč teda všichni ti další mrtví?). Ale možná se pletu a Sherlock prostě není soudný člověk, když chodí v jezdecké čapce i po městě a v kabátě. Je zajímavý, jak se ta čapka k Sherlockovi vůbec dostala. Conan Doyle nikdy v žádné své knize ani povídce se nezmínil o čapce natož jezdecké. A je zvláštní, že filmyři se nikdy nezmiňují o jisté Sherlockově zálibě, s jejíž pomocí řešil své případy, a sice kokainu. Ano, Holmes je vášnivý užívač kokainu nitrožilně a kuřák opia v opiových doupatech té doby v Anglii, ale nikde o tom není ani zmínka, není to zvláštní? Jo, co se týká představitelů hlavních hrdinů, myslímm, že mohli být lepší. Doktor Watson nebyl o téměř dvacet let starší než Holmes, spíš byli vrstevníci a taky nebyl taková figurka, jak tady. Watson měl svůj mozek a mnohdy jen díky němu byly případy vyřešeny. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jak já mohu uspět tam, kde modlitby selhaly..?“ Sarkasmus Frewerův Sherlock v příjemné light-hororové atmosféře neztrácí, ale co jeho tradiční skepticismus? Tak nějak tušíme, že ani o něj nepřijde, ale jestli mu život zachránila Panna Marie, nebo inženýři razící tunel, to se musí rozhodnout sám.. Spoiler: Když režie českého znění zajistí, že divák zná pachatele dřív než Holmes, je něco špatně.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Presne ako hovorí Tosim, "šerlokovec" neoriginalitu zápletky vycíti. Konečne sa mi podarilo na Hallmarku zachytiť jednu z epizód Sherlocka Holmesa s Mattom Frewerom. Fyzicky sa na charizmatického detektíva veľmi hodí a zvládol ho aj herecky. Na Kennetha Welsha ako Watsona si síce nikdy nezvyknem (príliš mi pripomína Twin Peaks), ale aj tak som sa predsa len trošku nadýchala šerlokovskej atmosféry - nie, že by som som sa dusila blahom, ale na 3 hviezdičky to bolo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dobré, herecké obsadenie. Príbeh nie tak temný a pútavo podaný, ako by sa možno žiadalo, ale Sherlock svoju úlohu splnil, a to je základ. Priemerná, TV zábava, akých je tucet .. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Matt Frewer je z těch podařenějších Sherlocků Holmesů. Nicméně Conan Doyle je se svým Sherlockem Holmesem přece jen o kousek vedle. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Neodolal jsem a po skončení The Hound of the Baskervilles (2000) jsem se pustil i do dalšího ze čtyř detektivních příběhů, které natočila stanice Hallmark. I tento díl koketuje s hororovým žánrem, takže jsem se těšil, co si pro mě Rodney Gibbons připravil tentokrát. Novelu od Arthura Conana Doylea jsem nečetl, takže jsem neměl ani tušení, o čemže by děj měl být. No a zřejmě i díky tomu jsem si to užil o trošku víc, než Psa baskervillského. Tentokrát tvůrci zapracovali na atmosféře o malinko víc a hned to bylo poznat. Nečekejte však žádné nervy drásající situace, při kterých se vám budou ježit chloupky na těle. Opět je nám vše naservírováno tak nějak decentně – vždyť je to hlavně detektivka. Je ovšem pravdou, že první půlka filmu mě bavila více, nežli ta druhá. Především za to mohl onen ponurý kabát, v jakém nám bylo představeno osazenstvo a prostředí kláštera (kostela). Divák se tu seznámí s celou řadou vedlejších postav a vraždy následují docela rychle za sebou. Dokonce se tu místy objeví i potemnělá atmosféra (mysteriózní), ale to jen tak na oko. Režisér si chtěl hlavně pohrát s diváckou představivostí a proto nám z onoho tajemného vraha mnoho neukáže (pokud nepočítám závěr) a všechno se začne točit okolo pátrání, výslechů a skládání jednotlivých dílků skládačky. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Mě do toho "my" nezahrnujte............ Natočeno podle stejnojmenné povídky Sira A. C. Doyla. Sherlock Holmes na stopě vraha upíra. Ponořme se s ním do hlubin kláštera jehož obyvatele postihla podivná kletba spojená se smrtí několika mnichů. CITÁT - Začínám už tušit Watsone, musím to ale ještě ověřit........ Samozřejmě, že to Holmes vyřeší, to je snad jasné každému, ale i tak je vždy zajímavé sledovat myšlenkové pochody Holmese po uzavření případu a usvědčení vraha. Upír z Witchappelu může v klidu odpočívat. CITÁT - Ať ten, kdo nezhřešil, hodí kamenem......... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní záležitost, která sice nedělní odpoledne nijak nepokazí, ale rozhodně se nejedná o žádné převratné dílo, které bych si ještě někdy musel připomínat. Matt Frewer coby Holmes je taky průměrný. Ještě s ním mám v této roli tři další filmy, ale hned tak se na ně asi nekouknu. ()

Hadža 

všechny recenze uživatele

No nedá se říct ani dobrý ,ani špatný!Začátek zajimavy ale pak se to táhlo jak med az do podivného konce,kdy náhodnym otřesem půdy zabije sváta socha vraha!!!!Chybělo tomu trochu štávy a lepši rozuzlení!! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Těžce televizní look by až tolik nevadil, usměvavý Sherlock Matta Frewera taky nevadí, ale tady je ten příběh dost nezáživný. Vraždy mnichů přibývají a dlouho trvá, než se děj posune někam rozumně dál a naráz je konec, kde dojde k rychlému vysvětlení. Krimi průměr. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Křižujte se. Nebeský přístřešek polévá krev. Hřích váš, světský. Bičují ho vlny řeky Styx. Kápnou na to, kdo v kápi stín, vzývatel trestu černé magie? Komu bodne drákulovské objetí, posvětí ďábelské requiem, zbledne pádem? ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film se Sherlockem Mattem Frewerem, a ačkoli je předloha velice pozměněna , má to celkem slušnou sherlokovskou atmosféru. Je to temné a je to už mírně horor. Na tuto adaptaci jsem se těšil nesmírně a vůbec, ale vůbec mě nezklamala. Frewer Sherlocka zvládá celkem obstojně, ale Watson Kenneth Wals mi furt příjde dost prkenný.Scénáristi si se všemi zápletkami obstojně poradili a jako detektivka to funguje, ne jako Skandál v Čechách... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Začalo to na misii v Jižní Americe - protože se v místních vesnicích šířila choroba, kterou patrně roznášeli netopýři, přistoupili mniši k razantnímu kroku, tento druh úplně vyhubit. Ale poté, co byl nalezen první mrtvý s dvěma rankami na krku, vypadalo to, že netopýři, resp. upíři přišli k odvetě. Když záhadná úmrtí neskončila ani zpět v Anglii, je povolán do boje samotný Sherlock Holmes, aby tuto záhadu osvětlil ... Vím, že kritizovat film, který je určen pouze pro televizní obrazovku se gentlemanovi nesluší, ale tady si nemohu pomoct. Mám rád detektivky, kde je dán prostor divákovi, aby sám zkusil odhalit vraha - ale ne tak, že detektiv při svém pátrání najde spoustu důkazů, které jsou pak předloženy při závěrečném "vysvětlování". Navíc mi přišlo, že zrovna tento film míchal jabka s hruškama (prvním podezřelým jsou upíři, a druhým podezřelým jsou démoni, které vyvolal představený klášera - a ještě do toho se plete zemětřesení, to už je kapku moc). Naopak po herecké stránce mi Sherlock i jeho věrný Pátek (ehm Watson) docela seděli, možná i o chlup víc, než ve filmovém Sherlockovi. Nu což, viděli jsme, pravý vrah byl odhalen a víckrát si rozhodně tento film nepustím.. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Další příjemné zpracování dobrodružství Sherlocka Holmse - tajmená a napínavá atmosféra, odpovídající herecké výkony i technické zpracování.. Samozřejmě, je nutno brát v potaz pouze okruh televizních filmů! ()

Reklama

Reklama