Reklama

Reklama

Brave New World

(seriál)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Z dalekých krajů dorazí neznámý rebel a obyvatelé Nového Londýna začínají zpochybňovat pravidla zdánlivě utopického světa, ve kterém žijí. (Netflix)

Recenze (65)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavá adaptace. Pojetí v podstatě kastruje předlohu, vytahuje z ní naprosté základní myšlenky a s těmi manipuluje směrem, který je pro dnešního diváka pochopitelnější a současně jednoduchý (vídá ho všude okolo). Na jednu stranu mě tento přístup mrzí, na druhou stranu dává smysl a je mu opravdu všechno maximálně podrobeno. Jsem zvědavý, zda se tvůrcům způsob pojetí nerozpadne, protože už po pár dílech je vidět, že ne všechny postavy jsou připraveny na změnu příběhu a vyprávění. Vizuálně jde však o velmi příjemné překvapení, když odhlédnu od levnějších digitálních efektů tak si rozhodně troufají na zajímavé nápady (postavit Nový Londýn doslova nad starým, vyměnit indiánskou rezervaci za Savage Land, atd.). Společenská kritika a odraz dnešní reality je občas zbytečně přikrášlen, protože to prostě Huxley v roce 1932 trefil až smutně přesně. Maximálně si užívám momenty, kdy naráží nový svět na tradice starého a svatba v třetím díle je vrcholné opojení. Škoda, že na přivyknutí světa nového nebylo tolik času... právě to je jeden z problémů. Uvidíme, co John, kterého Alden Ehrenreich pojal hodně zvláštně, přiznám se, ještě si na něj zvykám. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Seriál určitě zaujal, ale je až příliš nevyrovnaný. Brilantní scény střídají zbytečné pasáže, které tomu ubírají na potřebné dynamice. Za mě trochu nenaplněný potenciál, ale už jen kvůli skvělému Harrymu Lloydovi, který naopak ten herecký potenciál konečně po letech beze zbytku naplnil, pod čtyři hvězdičky nepůjdu. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

To tu ako nik, ani scenárista netuší, že to nie je originálny scenár ale Huxleyho opus magnum?! Prvý diel vizual OK ale dejovo sračka. Huxleyho kniha nie je o sexe a je omnoho prepracovanejšou dystopiou než Orwellova 1984 nanešťastie to vzal pod krídla Netflixu takže to má zatiaľ s rafinovanou predlohou spoločné len postavy, prostredie a somu. Ja chápem, že dnes rozmýšľať nie je sexi ale keď chcú kurviť bibliu prvou signálnou nech ju nevolajú biblia. 4/10 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Jasně, mohla bych se vydat cestou hejtu a vykřičet se tu, že ten posun k AI, sdílení prožitků skrz jednotnou sociální síť a orientaci na hromadné orgie mezi Alfama a Betama je prznění předlohy (Ale kdo ji čet, že jo? A Pobožnosti souladu jsou asi co? No pravda je, že ta citoslovce heče peče se trošku vzdálila orgy-porgy v originále!). Sex je v televizní adaptaci Konce civilizace zobrazován vysoce stylizovaně, pozérsky prázdně a obratně asexuálně. Největším rajcem tak zůstává ho vlastně nemít a projít si fází námluv a očekávání, teda vedle absťáku po somě (cítit se špatně, mít autentický, třeba i negativní, prožitek, to prostě nechceš!). Nový Londýn má otrocký společenský řád, kde všichni patří všem, každý má svou jasně vymezenou kastu a příslušnou sociální roli, jejíž stín není radno překročit. Individualita neexistuje, soukromí také ne, žádoucí jsou pouze pozitivní emoce, nejlépe štěstí, ostatní emoce jsou regulovány somou. Na první pohled dokonalý systém, kde neexistuje násilí, závist, tajnosti, žárlivost, vášeň... A pak se tu zjeví "divoch" John a nastartuje velmi snadno a lehkovážně revoluci. Líbí se mi dynamika vztahů ústřední trojice, kde středobodem je mimózní Alfa+ Bernard, kterého sice emoce fascinují a vnímá se mimo hlavní proud, ale nedokáže překročit hranici k tomu je okusit a prožít, pak je tu rebelující Beta+ Lenina, která záměrně překračuje pravidla, s city experimentuje a odžívá si je, a nakonec nezodpovědný, impulsivní, sebestředný a citově masochistický John! Za mě je tohle dost vybočující sci-fi, které mi osobně hodně sedlo, neb část myšlenek z předlohy je zachována a reálie jsou umně posunuté k současnému divákovi. Ale je třeba si říci, že toto série se knižní předlohou jen inspiruje a většina charakterů i děje je velmi odlišná. PS: Britská ironie naštěstí neabsentuje, u soundtracku jsem se taky zasmála, Love Will Come od Maps lze přejmenovat na Sex Will Come, Happiness od Goldfrapp je samozřejmě zdatná hymna! Audiovizuálně je BNW vcelku návykové! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh slávneho románu poznám len z jeho obsahu, ale podľa všetkého bola kostra deja a charaktery niektorých postáv dostatočne zachované. Zmeny ale už musia byť patrné kvôli dnešnej aktualizácii. Práve charaktery sa ukazujú byť značne ambivalentné a ak si ich aj začnete polarizovať, tak priebeh deja dokáže opäť všetko otočiť. Ide v jadre skôr o tragédiu hlavnej postavy, ktorá to síce myslí dobre, ale skrátka všetko, čoho sa dotkne, nejakým spôsobom pokazí. Druhá polovica by sa dala skrátiť minimálne o jednu epizódu, pokiaľ vás ale tento utopistický svet chytí, tak sa v ňom budete cítiť ako po použití somy. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl žít tam kde je jen radost, a člověk je šťastný a hlavně samé orgie, starý život plno bolesti tak proč nejít do nového a když bude nejhůř pomůže pilulka. Zajímavý seriál, vždycky za vším dobrým je trochu tajemství a zlá, uvidíme jestli bude nějaké pokračování protože herci super, a na příběh působivé. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svet budúcnosti s novým triednym systémom, kde sa všetci dobrovoľne dávkujú farebnými drogami, aby potlačili emócie a pocit naničovatosti a boli "šťastní", resp. aby počítač všetkých spojujúci cez čočky v očiach bol spokojný. Alfy sú tam od dozoru, že by sa nikto nepustil do nechutností ako stráženie si vlastného súkromia alebo fuj monogamia a aby sa tvárili povýšenecky, bety aby ich fyzicky uspokovali a inak zabávali, gamy až epsilóny na rôzne úrovne služobníctva. A prežíva pár Savages ďaleko za hranicami mesta, ktorí nie sú pripojení do siete. Inak sa s nejakým hlbším vysvetlením kedy, koľkí, na základe čoho atd nenamáhajú. Bezemočné spoločnosti budúcnosti už boli zfilmované lepšie, toto je mainstreamik v blýskavých minišatičkách. Efekty vyzerajú slušne, úplne low budget to nie je. Lásky a zrady je tu kopec, akcie minimum. Harry Lloyd výborný, JB Findlay a bočné postavy OK, Ehrenreich nič moc, vadil mi on i veľmi nekonzistetná povaha jeho postavy. 9 epizód je tak akurát, i menej by bolo stačilo; podľa všetkého plánujú S2, ale osobne po nej nijak zvlášť netúžim. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Byla možná chyba, že jsem seriál sledoval s tak velkými prostoji. Začal jsem s ním někdy v létě a skončil před koncem roku. Je možné, že ten guláš v ději, který jsem měl, byl způsoben právě tímhle. Na druhou stranu to beru jako důkaz, že mě nedokázal strhnout jako jiná seriálová produkce. Největší problém jsem měl asi s matrixoidní dějovou linkou kontrolorky, ve které jsem se postupně ztrácel, a závěrečný díl jsem víceméně jen přetrpěl, ať už to mám konečně z krku. Nezasáhlo mě to, nepochopil jsem to a už tomu nehodlám věnovat více času. Raději si někdy přečtu Huxleyho předlohu. (1 391.) ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Po předchozím vizuálně mnohem lepším, ale nudným seriálem Půjčovna masa se mě Báječný nový svět líbí mnohem víc. Nejvíc mě fascinuje, že naprosto vynikající kniha byla napsána v roce 1932!!!! Tak jsem se těšil, až to zfilmují, ale jsem lehce zklamán, kniha je o 100% lepší. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle utopické kousky a hlavní myšlenka Brave New World není vůbec špatná,ovšem její zpracování mi přišlo povrchní a až moc podbízivé "modernímu" divákovi.Možná to tak je i v knížce (kterou neznám) a pletu se,ale něco mi říká,že kniha bude trochu někde jinde.Osobně bych si to dokázal představit explicitnější (něco jako porno s přesahem),syrovější a hlubší.Takhle je to jen celkem zajímavá sci-fi smíchaná s telenovelou a kdyby byla polovina dílů,vlastně by se nic nestalo...60% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nechci určitě nikoho od seriálu odrazovat, je fajn Konec civilizace vůbec znát. Ale jestli máte čas na seriál, určitě si předtím udělejte čas na předlohu. Tak Vás neskolí špatný dojem ze stylizace, odpudivého studiového vzhledu, ze špatného herectví, z kostrbatého scénáře, ze zbytečných pasáží plných sice krásných těl, ale nesmyslných dialogů. Předlohu znám a kdyby nešlo o ni, tak vůbec nechápu motivaci a průběh mysli jediné z postav, něco dělají ani pořádně neví proč, kde s jakým cílem. Jsou ploché jak z Mateřídoušky. Fakt nie, radšej knihu. ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Z knihy si to bere základní myšlenku a postavy, i když je trochu (víc) přehází. První 3-4 díly jsou celkem vlažný, chvílema i trochu cheesy ... ale ten vizuál nebo co mě prostě bavilo a od poloviny série, když už se děj odehrává jen v Novým Londýně a ne i v tom vidlákově, to začalo být fakt zajímavý. Navíc scény z orgií v doprovodu hudby od Maps a dalších byly super! Atmosférou mi to celý připomínalo trochu Westworld a Leftovers ... i ten závěr. Do druhý série ovšem moc velký naděje nevkládám. ()

mikestiff 

všechny recenze uživatele

Začátek sliboval promyšlené zápletky v duu futuristického a postapo světa, ale nakonec to byly jen nevyužité kulisy soap opery s nelogickou proměnou postav sem a tam. Materiál tak na dvouhodinový film, nikoliv seriál. Velká škoda. ()

Wayne 

všechny recenze uživatele

Seriál si přečetl knihu, řekl si "moc to nechápu, ale asi je tam sex" a natočil seriál, který je "přístupnější" divákovi dnešní doby. Přidej romantickou linku, protože bez ní to dnes divák nedá, přidej heroickou náturu postavy, protože bez velkých řečí a hrdiny to divák dnes nedá, vytvoř hloupý konflikt, protože bez akční scény a zabíjení to divák dnes nedá. Že to jde všechno proti filozofickým myšlenkám díla je fuk. Zobrazit sex jako něco sexy je nepochopení významu sexu, potěšení a otupění v díle, vymyslet divnou revoluci pro akční scénu je naprosto odtržené od světa v díle, kde by taková revolta proběhnout nemohla, to byla v podstatě pointa. Není násilí, není únik, je jen potěšení a radost. Ale tady musíme mít revoluci pracující třídy, aby na vás mohli tvůrci křičet "Vidíte, děti? Revoluce je špatná, radši zůstaňte sedět na prdeli, nechte nás vás otupovat hezkými obrázky v televizi, vaše pracující podmínky nejsou tak špatné přece, buďte spokojení, fakt, kapitalismus moc good." To má být... plivání na přesně opačné poslání díla? Tvůrci jsou zároveň tak nejistí ve svém snažení, že musí "hlavní" postava skoro mrknout na konci do kamery a říct na otázku, proč se to stalo: "Protože lidi chtějí cítit emoce". Okay? Kniha nabízí čtenáři dlouhou filozofickou debatu na tohle téma a nutně na ni nedává odpověď, chce čtenáře vyzvat, aby se sám zamyslel nad tím, jak je tato společnost sestavená. Já chápu, že v moderní době bychom úplně nedali filozofický antiutopický příběh v původní Huxleyho formě, ale pokud ho nezvládneme, tak proč to vůbec takto zpracovávat? Proč radši nevymyslet něco jiného? Ale takhle to obecně dopadá, když myšlenky anti-kapitalistického autora varujícího před pozdním kapitalismem, vezme do rukou někdo, kdo tenhle stav společnosti miluje a nechápe, že Huxley kritizoval právě to, jakým způsobem svět funguje teď. Kdy se lidi nechtějí "probrat" a radši vyplní život hezkými vizuály na obrazovce, aby nemuseli moc přemýšlet o skomírajícím stavu světa - tedy jako tento seriál, hezký obraz, hlavně nad tím ale nepřemýšlet. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Blištivá utopie, na povrchu s pilulkami „štěstí“, propojeností všech a otevřeným skupinovým sexem, ukrývá vespod prohnilé jádro: ztrátu soukromí, přísně předurčený třídní systém, potlačované emoce. Právě přes poslední zmíněné se k hlavním postavám, ignorantským či vykolejeným, v úvodních dílech tížeji dostávalo, probouzené zjitřené city neovládaly a nechaly se jimi nepříjemně vláčet. Jejich ryzost však posléze o to víc zasáhla (což se samozřejmě zase obrátilo proti nim samým). Vzpoura na sebe nenechala dlouho čekat a je škoda, že se o jejím pokračování ve světě mimo supermoderní velkoměsto už víc nedozvíme, AUDIOvizuálně šlo často o progresivní, opojující jízdu. ()

anura 

všechny recenze uživatele

Nakonec musím ubrat jednu hvězdičku, po zhruba 4. dílu se absurdita, zajímavý děj a nějaký smysl jednání aktérů úplně vytratil. Následovaly díly plné bezobsažného tlachání a orgií a závěr byl tak nečitelný, že to nejspíš povede k pokračování série, u které nevím co v ní chtějí ještě předvést. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi tomu od začátku nechtělo rozumět. Ty tři základní premisy jsou nesmysl, tak proč se nad tím zamýšlet. Vnímal jsem to jako erotický seriál s nádhernou hlavní hrdinkou, o ničem jiném než o jejím půvabu a lascivních oblečcích to podle mě snad ani být nemělo, všechno ostatní byla jen vata. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dystopický pohľad na budúcnosť s totálne nevyužitým potenciálom. Predlohu nepoznám, takže nezrovnávam, ale také Equilibrium bolo ďaleko lepšie, aj keď pracovalo s podobnou myšlienkou inak. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Bylo by to úplně super postapo sci-fi. Teda kdyby tam nebylo tolik toho "kopulačního procesu". Nevím proč, ale já to prostě ve filmech a seriálech nemám rád. Jinak super zpracování "dokonalýho" světa fungujícího na tzv. "somě" - takový zdánlivě neškodný antidepresivum/benzák, kterej si tam lupnou v jakýkoliv diskomfortní situaci. Ale tenhle rádoby dokonalej svět funguje vedle divochů, vlastně normálních lidí. A jednou se ten jeden "divoch" dostane do toho světa fungujícího na práškách (že by paralela s naším?) a pak se to rozjede ... 😁 ()

Související novinky

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

01.08.2020

Herec a producent Leonardo DiCaprio připravuje nový seriál Ostrov, jenž bude vycházet ze stejnojmenné knižní předlohy od Aldouse Huxleyho z roku 1962. Děj knihy vypráví o cynickém novináři, který… (více)

Reklama

Reklama