Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tom, že poznat toho pravého není nic jednoduchého, se můžete přesvědčit v české filmové veselohře. Důvěřivou dceru krachujícího velkostatkáře by ani ve snu nenapadlo, že se neprovdala za bohatého muže, jenž měl její rodinu zachránit, ale za sňatkového podvodníka, jenž se za něho vydával. Veselá taškařice plná omylů a nedorozumění dodnes zaujme dějovým spádem i pohotovými dialogy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Marta Fričová oplývá zvláštním druhem ležérního charismatu, o němž má člověk tendenci dumat, zda se náhodou nejedná o obyčejnou sprostotu. Ve filmu se plouží její zhroucená postava (ta že byla tanečnice?) a zní její nedbalá intonace sociální pracovnice z Perlovky. Ale když podruhé omdlela, to jsem se teda od srdce zasmál. Marvan a Pivec skvělí jako vždycky. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Co se týče scénáře, tak si tato komedie nezadá ani s těmi slavnějšími, kterými se R. Blahník proslavil. Totéž se dá říct o režii Slavínského, ale přesto jen málokdo tento film zařadí mezi nesmrtelné klasiky. Marvan se ukázal v pro něj netypické roli, rtuťovitého chlapíka ve stylu Buriana a nebylo to vůbec špatné. V kontrastu k jeho přepálenosti, pak M. Fričová působila trochu nevýrazně. Ovšem to je vcelku pochopitelné, protože ji obklopovala mužská herecká esa, která měla slušně napsané dialogy. Možná byla její role ošizena i proto, že bylo obtížné najít podobně charismatickou mladou dívku. Herecké divy jako Mandlová, Baarová, Ferbasová, už by v rolích mladičkých dcerušek na vdávání, vypadaly nepatřičně. Když si uvědomíte, jaké hvězdy se zhostily i rolí vedlejších...vlastně obstála Fričová se ctí. Ostatně, tvůrci nejspíš její postavu upozadili záměrně...vlastně měla být jen předmětem směny. Přesto si myslím, že silná ženská energie je to, co tomuto filmu schází. Přesto... oceňuji i to, že na filmu není zřejmé, že vznikal ve velmi nelehké době. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příjemný prázdninový příběh, jsa zasazen do atraktivního prostředí luxusního lázeňského komplexu v Luhačovicích, plně vyhovuje svému komediálnímu účelu – ve sledu prekérních nedorozumění uvázne jak zadlužený velkostatkář s dobráckým srdcem a jeho sličná dcerulinka, tak zámožný pan inženýr s přepychovou vilou a ušlechtilými způsoby. Slavínského trefa naslepo, tedy obsazení hlavní dívčí role Martou Fričovou, nevlastní dcerou známého režiséra téhož jména, sice minula cíl, ale zásluhou dalších zúčastněných se žádná zoufalá prohra nekonala. Marvanův nezdolný temperament nabývající na divácké popularitě film od filmu tady sklízí zasloužené ovoce, to samé platí i o Pivcovi, který se s úspěchem dokázal pohybovat i v ryze konverzačních komediích... a Raoul Schránil? Ten se mohl pyšnit vysportovanou postavou a atraktivním zevnějškem, tedy přesně tím, čím má správný milovník okouzlovat svůj protějšek, třebaže se jedná o sňatkového podvodníka. Sympatický film unášený na vlnách jemného situačního humoru poskytl dobovému publiku vděčný azyl před vší tou hrůzou a starostmi, která čekala tam venku, za zdmi biografů. A to není málo. Naopak. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Půvabná ČB komedie z rukou Vladimíra Slavínského, zajímavý příběh se skvělým scénářem o jednom ne příliš promyšleném sňatku. Výborný Jan Pivec, gentleman každým coulem, sehrál svůj part s takovou noblesou, která se dnes jen zřídkakdy vidí. V malé roličce kuchařky potěšila i Ella Nollová "Milostpane, prosím vás, vemte si ji.." a zahradník Ferenc Futurista "Ono se ti stejská po zalití, viď? Ty šotku lehkovážnej". ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ani tento snímek mi nezodpověděl pradávnou záhadu starých českých filmů: Na jedné straně je hlavní hrdina velice úspěšný byznysmén, vlastní přinejmenším vilu a dva sloužící, na druhé straně se vyznačuje absolutní neschopností ve vztahu k druhému pohlaví. Přitom by člověk řekl, že k získání bohatství je potřeba určité suverénnosti v chování k ostatním lidem, takže lámat ženská srdce by neměl být problém. Ne, beru zpět, je to naopak velmi logické, stačí vzít v úvahu staré cimrmanovské "oč by bylo více síly pro sekery, dláta, pily pro lopaty, pro motyky nebýti té erotiky". Takže muž, dokud si žen nevšímá, má plno energie fyzické i psychické na budování něčeho velkého, nebo alespoň na kariéru. Jakmile se ožení, chátrá a jde do háje. Škoda, že nám pan režisér neukázal Pivce po dvaceti letech manželství, kdy se z něj stoprocentně stala vyschlá duchem nepřítomná troska s prázdným pohledem. No a Fričové se trochu divím, já být na jejím místě, dám před poněkud slizkým Pivcem jednoznačně přednost Futuristovi. Pravda, sice jeho vzhled není moc kůl, ale za to je s ním legrace. ()

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v Luhačoviciach. (dyfur)
  • Králíček (Jaroslav Marvan) vysvětluje, že má strach, že „přijde na buben“. V tomto frazému je zakonzervován dřívější zvyk ohlašování dražby hlasitým bubnováním. V současnosti můžeme sice význam tohoto slovního spojení vyjádřit jako „přijít o všechno, octnout se na mizině“, původní význam je ovšem právě „dostat se do dražby“. (sator)
  • Píseň ve filmu má název „Bloudím, jen věrný stín jde se mnou“. Hudbu k písni komponoval Roman Blahník, text písně napsal spisovatel, hudební skladatel, básník, textař a prozaik František Kudrna. Za Jana Pivce (Koval) převzal pěvecký part R. A. Dvorský. (sator)

Reklama

Reklama