Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tom, že poznat toho pravého není nic jednoduchého, se můžete přesvědčit v české filmové veselohře. Důvěřivou dceru krachujícího velkostatkáře by ani ve snu nenapadlo, že se neprovdala za bohatého muže, jenž měl její rodinu zachránit, ale za sňatkového podvodníka, jenž se za něho vydával. Veselá taškařice plná omylů a nedorozumění dodnes zaujme dějovým spádem i pohotovými dialogy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Půvabná ČB komedie z rukou Vladimíra Slavínského, zajímavý příběh se skvělým scénářem o jednom ne příliš promyšleném sňatku. Výborný Jan Pivec, gentleman každým coulem, sehrál svůj part s takovou noblesou, která se dnes jen zřídkakdy vidí. V malé roličce kuchařky potěšila i Ella Nollová "Milostpane, prosím vás, vemte si ji.." a zahradník Ferenc Futurista "Ono se ti stejská po zalití, viď? Ty šotku lehkovážnej". ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hodně sentimentální film, který jak už tu bylo zmíněno opravdu měl a nebo nám má stále co říct a nabídnout i téměř po sedmdesáti letech. Nevím jestli zrovna nadčasový, ale zajímavý příběh z dobrým nápadem v podobě skvělého scénáře ze života obsahoval. Jaroslav Marvan jako skrachovalý velkostatkář (Králíček), který byl na mizině a svou jedinou dceru Helenku (Marta Fričová, nevlastní dcera filmového režiséra a herečky z němé éry Suzzane Marwille), si za jednak hýčkal a chtěl ji proto také dobře provdat, ostatně jako dnes, ale neuvědomil si že ve skutečnosti jen naletěl sňatkovému podvodníkovy Gustavovi (Raoul Schránil), který se vydával za svého pána a pak mazaně utekl. Ze začátku to nebylo vůbec znát, a na něm samotném by to sotva někdo poznal. Inu ostatně jako dnes, tyto lidé mají vesměs drzé čelo a vždy to velice dobře zamaskují. A nakonec v hlavní roli se nám představil Jan Pivec jako ing. Petr Koval kultivovaný elegán, navíc bohatý a velmi solidní muž. V malé roli se mi líbil ostatně jako vždy třeba zahradník Rambousek v podání Ference Futuristy. Ten byl též k nepřehlédnutí a svou řečí na sebe poutal značnou pozornost. Jeho kropení a neustálé křičení a rozčilování se nemělo chybu. Sám to poznal na vlastní kůži i Jaroslav Marvan. Pěkný film s vtipnými a zajímavými momenty (např. ty v lázních v Luhačovicích, nebo odhalení, přiznání a posléze i zatčení sluhy Gustava) od převážně komediálního režiséra Slavínského a skvělá příležitost pro tehdy mladého Jana Pivce, který měl však tou dobou ještě daleko do svých všemožných mrzutých a lakotných dědků s jeho typickým "ježišmarjááá". ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příjemný prázdninový příběh, jsa zasazen do atraktivního prostředí luxusního lázeňského komplexu v Luhačovicích, plně vyhovuje svému komediálnímu účelu – ve sledu prekérních nedorozumění uvázne jak zadlužený velkostatkář s dobráckým srdcem a jeho sličná dcerulinka, tak zámožný pan inženýr s přepychovou vilou a ušlechtilými způsoby. Slavínského trefa naslepo, tedy obsazení hlavní dívčí role Martou Fričovou, nevlastní dcerou známého režiséra téhož jména, sice minula cíl, ale zásluhou dalších zúčastněných se žádná zoufalá prohra nekonala. Marvanův nezdolný temperament nabývající na divácké popularitě film od filmu tady sklízí zasloužené ovoce, to samé platí i o Pivcovi, který se s úspěchem dokázal pohybovat i v ryze konverzačních komediích... a Raoul Schránil? Ten se mohl pyšnit vysportovanou postavou a atraktivním zevnějškem, tedy přesně tím, čím má správný milovník okouzlovat svůj protějšek, třebaže se jedná o sňatkového podvodníka. Sympatický film unášený na vlnách jemného situačního humoru poskytl dobovému publiku vděčný azyl před vší tou hrůzou a starostmi, která čekala tam venku, za zdmi biografů. A to není málo. Naopak. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, které ve druhé půlce přebývá deset - patnáct zbytečných minut. 1) 39letý Jaroslav Marvan tu nehraje nerudného dědka ani komisního úředníka, ale civilnější roli krachujícího velkostatkáře. Občasné náběhy do grotesky na mě působí rozpačitě, jako by herec nevěděl, co si s tím počít. 2) 33letému Janu Pivcovi (ing. Koval, majitel vily) to slušelo. 3) Zajímavý koment: Marthos ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ja se bavil dobre. Pivec, Schranil a zbytek sluzebnych byli super. Marvan taky dobry, ale role vzteklounu mu slusi vice. Zaujme i Fricova asi ve sve nejvetsi filmove roli, kde jde videt, ze do tech nejlepsich herecek te doby mela daleko. Dejove citelne, ale mile a vtipne i po letech. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Co se týče scénáře, tak si tato komedie nezadá ani s těmi slavnějšími, kterými se R. Blahník proslavil. Totéž se dá říct o režii Slavínského, ale přesto jen málokdo tento film zařadí mezi nesmrtelné klasiky. Marvan se ukázal v pro něj netypické roli, rtuťovitého chlapíka ve stylu Buriana a nebylo to vůbec špatné. V kontrastu k jeho přepálenosti, pak M. Fričová působila trochu nevýrazně. Ovšem to je vcelku pochopitelné, protože ji obklopovala mužská herecká esa, která měla slušně napsané dialogy. Možná byla její role ošizena i proto, že bylo obtížné najít podobně charismatickou mladou dívku. Herecké divy jako Mandlová, Baarová, Ferbasová, už by v rolích mladičkých dcerušek na vdávání, vypadaly nepatřičně. Když si uvědomíte, jaké hvězdy se zhostily i rolí vedlejších...vlastně obstála Fričová se ctí. Ostatně, tvůrci nejspíš její postavu upozadili záměrně...vlastně měla být jen předmětem směny. Přesto si myslím, že silná ženská energie je to, co tomuto filmu schází. Přesto... oceňuji i to, že na filmu není zřejmé, že vznikal ve velmi nelehké době. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Já tentokrát nadšení nesdílím. Slavínského klasika, situační komedie na základě záměny osob. Problém je nikoli ve filmu samém, ale v obsazení. Jan Pivec je sice výborný, ale Marvanovi role vyloženě nesedí a Marta Fričová je dosti nepřesvědčivá. Standartně průměrný scénář tedy nemá kdo vytáhnout nahoru a zůstává jen u průměrné komedie na nedělní odpoledne. 60% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Jeden z klenotů protektorátní filmové tvorby. Velkostatkář, vdovec, se ocitne v tíživé finanční situaci. Aby zabránil blížícímu se krachu, rozhodne se, na radu svého bankéře, provdat svou dceru za dobře situovaného mladého muže. Události však dostávají jiný spád, když se z budoucího zetě vyklube sňatkový podvodník... V této velmi vtipné situační komedii se pod režijní taktovkou Vladimíra Slavínského blýskla řada hereckých es - J. Marvan, J. Pivec, R. Schránil aj. Výborná byla též Marta Fričová. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ani tento snímek mi nezodpověděl pradávnou záhadu starých českých filmů: Na jedné straně je hlavní hrdina velice úspěšný byznysmén, vlastní přinejmenším vilu a dva sloužící, na druhé straně se vyznačuje absolutní neschopností ve vztahu k druhému pohlaví. Přitom by člověk řekl, že k získání bohatství je potřeba určité suverénnosti v chování k ostatním lidem, takže lámat ženská srdce by neměl být problém. Ne, beru zpět, je to naopak velmi logické, stačí vzít v úvahu staré cimrmanovské "oč by bylo více síly pro sekery, dláta, pily pro lopaty, pro motyky nebýti té erotiky". Takže muž, dokud si žen nevšímá, má plno energie fyzické i psychické na budování něčeho velkého, nebo alespoň na kariéru. Jakmile se ožení, chátrá a jde do háje. Škoda, že nám pan režisér neukázal Pivce po dvaceti letech manželství, kdy se z něj stoprocentně stala vyschlá duchem nepřítomná troska s prázdným pohledem. No a Fričové se trochu divím, já být na jejím místě, dám před poněkud slizkým Pivcem jednoznačně přednost Futuristovi. Pravda, sice jeho vzhled není moc kůl, ale za to je s ním legrace. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíš romantický film než komedie. Příběh je každopádně celkem zajímavý, o trochu humoru se zpočátku postará Marvan, v závěru pak také Pivec, i když ten možná maličko jiným způsobem, než bylo zamýšleno. Marta Fričová působí poněkud nevýrazně. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Marta Fričová oplývá zvláštním druhem ležérního charismatu, o němž má člověk tendenci dumat, zda se náhodou nejedná o obyčejnou sprostotu. Ve filmu se plouží její zhroucená postava (ta že byla tanečnice?) a zní její nedbalá intonace sociální pracovnice z Perlovky. Ale když podruhé omdlela, to jsem se teda od srdce zasmál. Marvan a Pivec skvělí jako vždycky. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Pro mne, určitě jedna z nejlepších komedií vůbec. Nadčasová a aktuální v každé době. Začátek, kdy Marvan hledá pro svou dcerušku ženicha v lázních je to samé jako kdyby má mamka pro mne hledala nevěstu mezi dívkami na diskotéce v "Karlových lázních" v Praze :) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Poznaj svojho muža je svieža komédia , ktorá je založená na výbornom výkone Jaroslava Marvana.  J.Marvan tu dostal príležitosť hrať hlavnú persónu , nemusel nikomu hrať nadhadzovača (  Burian ) .Jasne ukázal , že má na to hrať hlavné postavy.    Filmu  dávam  75%... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lehká komedie, ale dá se na ni příjemně koukat, Marvan v poněkud rozpustilé roli dobráckého velkostatkáře, který se pro svou dobrotu dostal skoro na žebrotu, ale zachránil ho jeho zeť, o němž si dlouho myslel, že je svůj vlastní komorník.Schranil v roli sňatkového podvodníka, není to rozhodně jeho jediná role, kde by hrál negativní postavu, ale vzhledem k jeho rolím milostným mu tahle nesedla. Jan Pivec jako štíhlý mládenec, ale i ostatní zahráli svůj standard. Dost nepravděpodobných příhod, nedovedu si představit, zda by po právní stránce se dal sňatek s Gustavem automaticky zaměnit za sňatek s Petrem... ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Slavínský udržel tentokrát svoji oblíbenou "záměnu osob s nádechem červené knihovny" na uzdě, takže se to celé nezvrhlo do překombinované ireálné patlaniny. Výborní herci v čele s Marvanem a Pivcem nezklamali. Nenápadný herecký projev Marty Fričové s jejíma vždy a všude unylýma psíma očima mám velmi ráda - škoda že byla obsazována do filmových rolí tak vzácně....Pohodová a zábavná komedie, která si občasné zopakování určitě zaslouží. ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená komedie, která nestrácí nic ze svého kouzla i po téměř 70ti letech. Zápletka je zajímavá, děj také, a ještě je to dobře, vtipně a zábavně natočené. Velkou devízou je i herecké obsazení(především geniální komediální výkon pana Marvana, který by snad utáhl film i zcela sám:-). Výborní jsou i Pivec s Pištěkem. Škoda jen některých slabších scén, pak by to byla opravdu perla mezi českými komediemi. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Příjemná a nepříliš okoukaná komedie, i když s předvídatelným koncem. Jako vždy skvělí Pivec i Marvan, kterým zdatně sekundovali ostatní. Největší slabinou filmu je sice půvabná, ale nepřesvědčivá Marta Fričová. ()

Reklama

Reklama