Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatická dívka Julinka Svobodová (A. Mandlová) pracuje jako řadová úřednice u importní firmy Hrubý a syn. Bydlí v podnájmu ve stejném domě jako ministr obchodu dr. Horák (J. Marvan). Ten ji jednou náhodou z vrozené galantnosti sveze výtahem. Aniž to oba tuší, v domě se hned rozkřikne, že pan ministr je do Julinky zamilovaný a že s ní má poměr. V té době se proti firmě Hrubý a syn objeví v novinách pomlouvačný článek. Pan Hrubý mladší (O. Nový) se rozhodne využít domnělé Julinčiny známosti. Jmenuje ji svou sekretářkou, zvýší jí plat a hlavně ji požádá, aby se u ministra přimluvila. Julinka se mu marně snaží vymluvit, že se s dr. Horákem zná jen od vidění, šéf ji ani nepustí ke slovu. Shodou okolností však ministr zasáhne ve prospěch firmy. A tak se Julinka proti své vůli stane „obětí“ zvláštní pomluvy, která tentokrát nemusí uškodit, ale naopak pomoct chudé dívce ke štěstí… (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

jane1106 

všechny recenze uživatele

Překvapivě jedna z těch nudnějších romantik naší předválečné éry opět variující provařené téma klepu nabývajícího celospolečenských rozměrů. Oldřich hraje svůj zaběhlý standard a Adina je sice náramně milá, půvabná a roztomilá, ale od doby, co mě úplně odzbrojila v Šťastnou cestu, mám mnohem raději její melancholičtější, psychologičtější podobu. Slavínského tvorba evidentně jde nejspíš nějak mimo mě. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Snad jediný případ, kdy pomluva pomohla ke štěstí. Milý a vtipný příběh s luxusním obsazením. Jako velká skalní fanynka Adiny a Oldřicha dávám plný počet. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Klasický starý film pro pamětníky. Rádoby noblesní gentleman Oldřich Nový, naivní Adina Madlová, která získá úplnou náhodou dobré pracovní místo. Luxusní obrovská kancelář v prvorepublikovém stylu a pak už nic víc. Ve své době to musel být dobrý film, dneska je to už jen nuda na vyplnění televizního programu. [3814. hodnocení, 84. komentář, 76%] ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

V každém filmu, kde hraje Adina Mandlová se svými vrstevnicemi, jsou do vedlejších ženských rolí obsazeny záměrně méně půvabné herečky, případně jsou ty očividně hezké makeupem i účesem mírně upraveny, aby po boku Mandlové vypadaly ošklivěji. Adina Mandlová krásou (alespoň z mého pohledu) rozhodně nevynikala. Obličej jí sice zdatně vylepšoval za první republiky nezbytný masivní make-up, mužskou postavu ale nezapřela ani po boku svých pánských protějšků. Přesto muže hluboce okouzlovala. A to pečlivě vykalkulovanou nedostupností a od dětství trénovaným manipulativním umem. Ten, jak víme, jí nakonec v životě mnoho štěstí nepřinesl. Ale právě díky němu se Mandlová objevuje snad v každém druhém předválečném filmu. Často je to ku prospěchu filmu. Právě v herectví totiž mohla tyto své kvality bravurně využít. „Přítelkyně pana ministra“ ale k těm trefám nepatří. Hlas, jímž Mandlová prezentuje svou nevinnou a poctivou postavu, je natolik nepřirozený a falešný, že vyzrazuje sám sebe. Brzy se stává protivným, její koketérie topornou a herectví až příliš předstíraným. Navíc to často vypadá, jako by ve filmu vlastně ani nebyla a šla náhodou kolem. Zatímco v postavách lstivých znuděných dcer továrníků Mandlová exceluje, do rolích poctivek se zkrátka nehodí a nespraví to ani elegantní róby. Námět i dialogy odpovídají klasické prvorepublikové veselohře a potud svou funkci plní na výbornou. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Silné ***. Oldřich Nový učaruje písní Adině Mandlové, ale Kristián to není. Pokud však máte pro ústřední hrdiny a dobu vzniku aspoň maličkou slabost, film si vás získá. Třebaže se na tom velkou měrou podílela hlavní hrdinka, byla to dobrá podívaná a probudila ve mně dobrou náladu. A o to jde, ne? ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Film s úžasnou prvorepublikovou atmosférou (ač byl točen až za války) a velmi moderním pojetím. Často mi to připomělo některé zánovní americké romantické komedie. Oldřich Nový a Adina Mandlová jsou okouzlující jako vždy. Navíc je ve filmu spousta naprosto dokonalých hlášek, gest a jiných detailů, ze kterých jsem byl úplně nadšen. Bohužel stejně tak je ve filmu dost klišé, nedodělků a takových trapných chvilek (přičemž by stačilo třeba o pár vzeřin zkrátit některé záběry a bylo by to mnohem lepší). Rovněž některé herecké výkony jsou také tragické, především u vedlejších rolí, ale bohužel se to týká i třeba postavy tatínka a tam už to vadí. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Tady se mi Adina snad poprvé líbila, ačkoliv čokoládové oči nejsou nic co bych až tak adoroval. Ale ta její žvatlavá dikce je opravdu jedinečná. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

♫♫ Pak nechám si zahrát, písničku svou, o štěstí, o lásce, o očích dvou. To ale musí být, jen oči tmavohnědé, ty nikdo nedovede, víc míti rád. ♫♫ Strašně milá komedie, ve které Adina Mandlová a Oldřich Nový sice excelují, ovšem zároveň nepustí jeden druhého ani ke slovu, plus se pochopí až na úplném konci :) Líbí se mi však role Marvana, který za celý film neřekne ani pět vět. A přitom se celé tohle svízelné a zmatené, avšak současně, v tu samou chvíli skvěle eskalující neporozumění mohlo vyřešit již na začátku. Film na mne však definitivně nepůsobí jako nějaký slabší kousek z protektorátních snímků, ba naopak. Působí přesně jak jsem očekával - skvělým osvěžujícím způsobem, vyvolaným skvělou hlavní dvojicí Novým a Mandlovou. 5/5 ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Jééé vy máte čokoládové oči. Vopičku nechci, s tou půjdu domů. No dovolte ... O.Nového zbožňuju pro drobné slovní hříčky a vtípky, které vyniknou zvláště pro několikanásobném zhlednutí filmu, dále bych vyzdvihl i výkon Zdeňky Baldové (maminky), která vždy hraje mile . Jistěže folklorní vložka byla dlouhá, ale vzhledem k době vzniku filmu, svůj účel jistě měla a dokonce byla i vtipná. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Největší zlo je folklórní bar, tak nějak podle mého názoru musí vypadat peklo. Kumpáni v podání Bedřicha Veverky a Raula Schránila jsou perfektní prototypy salónních bohémů, lepší jsou ale v prakticky totožné roli v Kristiánovi. Jinak nic zvláštního, průměrná komedie s vyjímečně rozkošnou Adinou Mandlovou. U té jsem nikdy nechápal tu její pozici největší prvorepublikové sexbomby, tady ale válí a její vyzývavé pohledy jsou fakt sexy.... ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Sice se u toho člověk moc nezasměje (což by podle mého názoru u komedie neškodilo), nicméně aspoň je děj celkem zajímavý a 88 min uteče jako voda. Úsměvné jsou scénky z hospody, to mě vždy pobaví, když ve starých filmech zpívají písničky "operní" zpěváci, u lidovek je to ještě vtipnější. Jak říkala Pytlákova schovanka "mám jen takový neškolený hlásek". ()

RoadBull 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl nějak si extra nehovím v starších a už vůbec v českých filmech. Ale musím přiznat, že tomu asi pomalu přicházím, protože ryzí humor z tohoto filmu mě donutil se po hodně dlouhé době zasmát a navíc " Ty nádherné čokoládové oči...! " ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

No jo, když já mám slabost pro tyhle sice průměrné komedie, ale roztomilé komedie a když je drží nad vodou výkony hvězd, jako byl Oldřich Nový a Adina Mandlová, tak mám co dělat, abych nepřidal ještě jednu hvězdičku, zvláště pro píseň o očích tmavohnědých, ale tu ruku jsem udržel. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Tak tento film byl taková blbost, že by se to mělo tesat. Ale za vidění to určitě stojí. A Oldřich Nový mě fascinoval, jak vlezl Adině Mandlové do té její úžasné kanceláře asi padesátkrát. Kterou získala naprosto nereálně. :D ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Typicky milá komedie pro pamětníky. Role Adiny Mandlové není překvapivě tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Musí vybalancovat pozici, kdy si chce zachovat čestnost (vlastně nikomu nelže), zároveň jí není proti srsti ze všeho něco vytěžit a ještě se celou situací, ve které se ocitla, dokáže pěkně bavit. Oldřich Nový jede svůj standard (je tedy výtečný) jako obvykle a casting samozřejmě neselhal ani v dalších rolích. Však to v té meziválečné a válečné filmografii měli s těmi typy ošéfované. V druhé části ale film ztrácí dech, proto jen mírně nadprůměrné hodnocení. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, kde se dospělí chovají jako náctiletí a ještě k tomu jako bezmozci. Tohle je přesně tento případ. Jenže to bych musel hodnotit spoustu filmů jako mizerné. Budiž, tedy, dávám čtyřicet s přimhouřeným okem. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Adina Mandlová byla tak krásná. Škoda, že jí osud nebyl příznivý. Film, který si pak možná pouštěla víckrát. Anebo raději vůbec ne. Kvalitě filmu přispívá i to, že se s Oldřichem Novým k sobě skvěle hodili. Přiznám se ale, že po shlédnutí konstatuji, že se mi oba líbili více v jiných filmech. Snímek ale potvrzuje, že ani za desetiletí - a bylo tomu od jak živa, muži nedokážou vytušit, co si žena myslí, i když jí připadá, že mu to musí být nad slunce jasné. Ale ta Adina byla fakt k zulíbání. ()

Reklama

Reklama