Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

antragus 

všechny recenze uživatele

A opět mi přijde, že to celé stojí a padá s Vlastou Burianem. Díky němu se sem tam vyskytne nějaká opravdová zábava, jinak se mi film neskonale vlekl. Ale opravdu mě dostal Burianův Ramboidní postoj na loďce se zachráněným děvčetem v náručí hned v první scéně. Ten museli tvůrci Ramba zkopírovat. :-D ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Filmů s Vlastou Burianem jsem viděl hodně a většina z nich mě dokázala skvěle pobavit. Některé z jeho komedií jsou tím nejlepším z filmů pro pamětníky z období první republiky. Bohužel snímek Ryba na suchu patří k těm nejslabším. Těžko říct, proč tomu tak je. Možná se projevila obtížná doba natáčení - rok 1942, kdy zuřila válka. Přeci jen se naladit na veselohru bylo obtížné. Také se muselo zvolit neutrální téma a narážky na současný stav nebyly možné. Příběh je proto velmi jednoduchý, stejně tak jako napsané postavy a není až tak co hrát. Navíc samotný mistr Burián už není v plné síle. Není se ovšem čemu divit a za snahu všech tvůrců v nelehké době alespoň nějak pobavit národ, je všechny dokáži ocenit… tři hvězdy. ()

Reklama

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Pobavil vyděšený pan Tichý. Jó pánové Ryba Vás za regulaci asi nepochválí. Tu stovku musí dát, to by nebylo ono… Pád je hned. Sodovka… „Jsem se zapotil, až jsem měl čelo mokrý!“ Sebraný čepice – dobrej tah. Céru za regulaci? Ty kujóne! Žabky byly jen tak-tak. „Jinde by Vám dali umělý dejchání, já Vám dám rum.“ Klobouk na udici. „Doporučte mě.“ Kdo byl 99? Pobavila loďka. Ryba měl pravdu. Burian Vltavou křtěnej nebyl. Je fakt, že zloduch se dobrovolně o kejhák nepřipraví. Pomník bude… Ona leckterá jádra jsou červivá. Holka pitomá, kam´s dalas voči? „Když to hospodina jednou dopálí, sešle na zem takovou povodeň, že se nezachrání ani blecha!“ Otec toho regulovčíka musí bejt blahem bez sebe… Podfuk nebrat! Vodička pije víno, hm… Starosta má Rybu rád? Dyť může za regulaci. Se nedivim, že se málem servali. Oheň a voda, no jo vlastně. Jako koně. „To si troufáte, když jste na mě tři.“ A hospoda prázdná. „A já bych ho nemoh jít zachránit, poněvadž jsem tak namol, že vo sobě nevim.“ Fakt chlapa zachránil Ryba? „A přece jsem ho dostal.“ Je až moc poctivej. Žádnejch sto. Už? Tak přece… A kuli žábě? Divný. Za lumpárnu céru? No, budiž. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V dobách hrůzné války se natočil takovýto velmi příjemný film ze světa, kde jsou sice všichni ješitní,, ale hodní, vzájemně se k sobě hezky chovají, jsou schopni dělat ústupky a odpouštět si až nakonec všechno dobře dopadne. Je to sice naivní snímek, ale dokáže pěkně zahřát na duši. Lidi musel v hrůzné válečné době potěšit a povzbudit. I mě po semdesáti sedmi letech udělal radost. Navíc Vlasta Burian podává jeden ze svých nejcivilnějších výkonů. Hraje umírněne a moc pěkně. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Proč vy se tak pachtíte za nějakým uznáním?" Vlasta Burian ako ex-prievozník požičiava na breh rieky člnky, čapuje limonádu a k tomu ako miestny Mič Bjukenen zachraňuje topiacich sa ako na bežiacom páse. Náladu mu kazí plánovaná regulácia koryta, ku ktorej sa stavia odmietavo ako k bezbožnému dielu. Pánbožka ostatne spomína v každej druhej scéne, až mi to bolo divné. Keď sa dozvie, že hlavný regulovčík si vyhliadol jeho dcéru, volí dočasnú útechu v poháriku, ale nakoniec všetko dobre dopadne a nechýbajú fanfáry a slávnostné príhovory. Burian je tu na svoje pomery prekvapivo civilný a nestrháva na seba pozornosť prehnaným excelovaním ako v iných svojich filmoch. Hádam, že na tom môže mať podiel prebiehajúci druhý globálny konflikt. Protektorátna realita ale okrem dvojjazyčných titulkov a cedúľ na stenách budov nie je zrejmá a film má vcelku prvorepublikovú atmosféru. Príjemná komédia. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se také v Praze Karlíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama