Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majitel půjčovny lodiček a převozník Ryba sídlí celý život v domku u řeky, která se často stává osudnou pro plavce i sebevrahy. Protože jsou však Rybovou zásluhou mnozí tonoucí zachráněni, stává se Ryba velmi populární osobností celého kraje. V okamžiku, kdy už se svérázný muž chystá oslavit svého stého zachráněného nešťastníka, dovídá se o připravované regulaci řeky, která jej připraví o práci. Regulaci má shodou okolností na starosti mladý inženýr Pánek, který se zamiloval do Rybovy dcery. Když se o tom Ryba doví, důkladně se opije v několika hospodách v nedalekém městečku. Zatím se v řece topí dlouho očekávaný stý nešťastník. Jeho zachráncem se stane právě inženýr Pánek... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Pierre 

všechny recenze uživatele

V dobách hrůzné války se natočil takovýto velmi příjemný film ze světa, kde jsou sice všichni ješitní,, ale hodní, vzájemně se k sobě hezky chovají, jsou schopni dělat ústupky a odpouštět si až nakonec všechno dobře dopadne. Je to sice naivní snímek, ale dokáže pěkně zahřát na duši. Lidi musel v hrůzné válečné době potěšit a povzbudit. I mě po semdesáti sedmi letech udělal radost. Navíc Vlasta Burian podává jeden ze svých nejcivilnějších výkonů. Hraje umírněne a moc pěkně. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

První spolupráce V. S. a V. B., myslím si že celkem úspěšná, i když v některých situacích i značně naivní, hlavně co se týká scénáře. Pro Buriana to byl tak trochu odklon od jeho dosavadního hraní, a jeho typické komiky založené na brilantním homuru, vtípcích a všemožných gagů. Pro režiséra Slavínského, prosté vyzkoušení a poznání Buriana, možná že s ním zamýšlel někdy v budoucnu točit více. Viz. poté ještě Zlaté dno, oba na dlouhou dobu Burianovými posledními snímky. Mnozí v tomto snímku však vidí i jistou jinotaj na podporu Třetí říše. Děj to trochu nazněčuje.. Film patří k těm lepším v Burianový filmotéce (i když se stotožnuji s názorem že by se sem více hodil možná J. Plachta, který hrál tyto role častěji a častěji točil i s režisérem Slavínským), jen mu škodí tak trochu to časté reprísování především na komerčních televizích. Burian, Trégl a Marvan jednoznačně nejlepší. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Burian mě vždy v každé roli pobaví. I tentokrát nezklamal. Příběh, který říká, že i když pozdě tak přeci se člověku, který zachraňuje celý život životy ostatních, nakonec přidělí spravedlnost ocenění a uznání ostatních v podobě čestného občana, slavnosti atd.... Prostě happy end ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Převozník František Ryba rád zachraňuje tonoucí, ale brzy bude potřebovat zachránit sám. Třeskutý humor hlavního představitele se tentokrát nedostavil, ale o koukatelný snímek se rozhodně jedná. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jak Burian prozřel a pochopil dobro regulace. Není divu, že to komunisté měli v této zemi tak snadné, když už dávno před tím byly všechny řeky změněny v kanály. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Veselý a milý film na smutné téma. S bravurně přihrávajícím Tréglem, Vejražkou, který je jako obvykle, a tentokrát obzvláště, nesympatický týpek, a především s vážnějším Burianem, který opustil své hyperaktivní pitvoření a stejně jako ve Zlatém dnu, nebo Katakombách to jeho komice prospělo. Přestože jsem se velmi dobře bavil, současně jsem stejně dobře rozuměl jeho smutku i pocitu bezmoci před zkázou milovaného "vodního" světa. Jeho prorocká slova, že nám to příroda jednou za ty regulace vrátí i s úroky, se již vyplnila a jako z jiného světa dnes působí muži, pro které je poctivost otázkou osobní cti. Tak pane Rybo, na vaši počest.. "Ještě jednu regulaci, pani hostinská!" ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější ze všech řemesel, má převozník u vesel... Doba byla nanejvýš zlá, důvodů k radosti čím dál méně a zdálo se, že vystrašený národ upadl do naprosté agonie. Z té jej měl pozvednout, jako už mnohokrát předtím i potom, milovaný král komiků Vlasta Burian. Jeho převozník a zachránce tonoucích, otec sličné dcerulinky a podivín každým coulem, svádí (marný) zápas o svou řeku, o zdroj obživy i potěšení, hledajíc při svém neúspěšném tažení proti poslům zkázy spásu v nedaleké hospůdce a skleničce něčeho ostřejšího. Obviňovat Slavínského a de facto i Buriana z jakékoli kolaborace by bylo ovšem nanejvýš troufalé, už proto, že scénář staví na zcela jiných principech, s nimiž politika neměla a nemá nic společného. Z historického hlediska se zajímavým a svým způsobem i kuriózním jeví herecké obsazení, v němž nalézáme budoucí operní pěvkyni, vynikající interpretku janáčkovského repertoáru, Marii Štrosovou-Steinerovou, pozdějšího komunistického podržtašku Petra Víta-Vejražku a také Annu Letenskou, jednu z fatálních obětí heydrichiády. Mizerná doba a ještě mizernější život, který ale navzdory svým tragickým okamžikům poskytoval alespoň v biografech jakýsi mlžný opar bezstarostné zábavy a zapomění, vděčnou posilující vzpruhu do dalších dní, zdobených jasně červenými plakáty se jmény popravených. Název Slavínského filmové veselohry bezděčně ilustruje dobu, v níž vznikl. Protektorát na suchu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji, že tady konečně vylezli z ateliérů, už to není je "záznam divadelní hry", je to filmovější a na nedělní odpoledne dobrá pohodová zábava. 70 %. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Může být ryba na suchu? To dá rozum, že nemůže. Proto se nedivme panu Rybovi (skvělý Vlasta Burian), že nechtěl opustit svou milovanou řeku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to celkem zábavné, ale musím říct, že tady byl přece jen zajímavější příběh, než jednotlivé gagy. Vlasta Burian skvěle drží charakter, který mu byl pro tento film vytvořen, což ale znamená, že není jako utržený ze řetězu a není to tak zábavné. Jeho opilecké tažení je asi nejvtipnější scénou, ale ani ta mě až tak neodrovnala. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších filmů kde hrál Vlasta Burian. Nejde zde o jeho výkon, ale scénář je slaboučký. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Fíha, o tomto filme som ani nepočul že vlastne existuje, príbeh by sám o sebe nebol zlý len tej komédie tam bolo málo, akurát ked sa opil som sa smial :D ()

Reklama

Reklama