Reklama

Reklama

Atletka A

  • USA Athlete A
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument se věnuje výpovědím amerických gymnastek, které zneužíval týmový lékař Larry Nassar, a reportérů, kteří toxické okolnosti odhalili. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

Patuse 

všechny recenze uživatele

Že osteopatik Larry Nassar dívky zneužíval, o tom není pochyb, že to vědělo několik vysoce postavených lidí též. Překvapilo mě na závěr vidět vypovídat u soudu přední královny gymnastiky jako je Aly Raisman, Jordyn Wieder či Mckayla Maroney. S čím mám osobně velký problém je osočování metod treninku Bély a Márty Károlyi a jsem ráda, že to prakticky zaznělo pouze z úst rodičů Maggie Nichols a ne ostatních gymnastek. Amerika v ženské gymnastice nebyla nic do 80. let, dokud neemigrovali z Rumunska tito dva trenéři. Ano, i naše české gymnastiky říkají, že když se američanky rozcvičují před závodem, vypadá to jako závod samotný. Nemám iluzi, že byli tvrdí - ale US má dnes gymnastky, kterým se nemůže rovnat svět! Simone Biles v roce 2019 skočila jako první žena v historii trojité salto vzad na prostných. Vadí mi chybějící interpretace celého případu z jejich pohledu. Jsou některými gymnastkami kritizováni za metody, to zde uslyšíme, ale nikde nevidím rozhovor s největšími hvězdami jako jsou zmíněné Mary Lou Retton, Kim Zmeskal či Nadia Comăneci , které patří k horlivým zastánkyním obou. Márta Karolyi je od 2016 v trenérském důchodu (Béla od 2000) a hlavního trenéra převzal Valeri Liukin (dvojnásobný olympijský vítěz + otec a trenér zlaté Nastii Liukin). A pak sporné osočení, že Maggie měla být na olympiádě v Riu... Je mi líto, ale stačí se podívat D-Score (počáteční skoré předváděných prvků) hlavní pětice. Maggie byla nadprůměrná pouze v prostná. A to Amerika, které je v téhle disciplíně nejlepší na světě a má Simone s prvkem Biles a Aly Raisman, která má zabijáckou The Raisman první lajnu (1.5 salta vpřed + dvojitý arab + salto v před), nepotřebuje. Amerika potřebuje obstojná bradla, aby mohla konkurovat číňankám a ruskám, a to úřadující vícebojařská olympijská mistrině z Londýna 2012 Gabby Douglas aka létající veverka a uřadující světová jednička bradel Madison Kocian, splňovaly. O tom, že se v ústředí US Gymnastics hrálo fair play, si iluze nedělám. Spíš je škoda, že to s Larrym neodskákali mnozí další. ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dva filmy, jedno téma. Netflix - Athlete A, HBO - At the Heart of Gold. Každý ten příběh vypráví jinak, oba přístupy jsou dobré. Netflix se více soustředí na obvinění celého systému, zatímco HBO klade důraz na pachatele. HBO bylo o něco emotivnější, Netflix komplexnější. Trochu lépe hodnotím verzi HBO, dokázali udržet konzistnější formu. ()

Reklama

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nejvíc pedofilů na světě je v Německu a v USA. Možná je to tvrdý, ale vzpomeňme si například na zneužívání chlapců v církvy, kde bylo USA vůbec v nějvětším měřítku. Ano taky je to ohromná zemně, ale USA Gymnastics zase tak velké není. Příběh je dobře natočený a emotivní a plus hraje i skutečný soudní přenos. Tohle by si měli pouštět všechny děti před vstupem těchto diktátorských klubů. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Aféra zneužívání nezletilých amerických gymnastek klubovým lékařem. A vlastně i majiteli největšího areálu na jejich výcvik a soustředění. Gymnastika jako sport mladičkých dívek, které často nastupují do výcviku a drilu už ve 3-4 letech. Nelítostná disciplína je pak provází po celou cvičební historií. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě skvěle zpracované - bylo to jasné, svižné, chytlavé a bohužel stále reálné. V dokumentu bylo hodně - za mě - pravdivých prohlášení. A bohužel stěžejní je, že gymnastika je opravdu o hodně mladých lidech. Ostatní sporty tolik ne...Jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Pro dané "oběti" to nebylo jistě snadné - ale jsem ráda, že dostali prostor a možnost se u slyšení vyjádřit a říci to lékaři osobně a do očí. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama