Reklama

Reklama

Atletka A

  • USA Athlete A
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument se věnuje výpovědím amerických gymnastek, které zneužíval týmový lékař Larry Nassar, a reportérů, kteří toxické okolnosti odhalili. (Netflix)

Recenze (31)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se říká, na každou svini se voda vaří. Tady to však trvalo bezmála 20 let. Šokující odhalení o fyzioterapeutovi/lékaři, který zneužíval spousty let mladé gymnastky, olympioničky. A ještě šokující je to, že už se o tom dříve vědělo a smetlo se to ze stolu. Názorná ukázka toho, jak se jde přes mrtvoly a nechceme pošpinit své jméno a zaobírat se nějakým údajným obviněním. Klobouk dolů před všemi děvčaty, které se rozhodly postupem času promluvit, aby tohle prase mohlo dostat co mu patří. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rok predtým (2019) spracovalo HBO dokument (At The Heart of Gold) s totožnou tematikou, smerom i zámerom. Ak ste videli tamten, nemá zmysel sledovať tento. Henten je totiž lepší .. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Gymnastiku nesledujem, pretože tam fakt súťažia nejak predčasne vyspelé deti alebo skôr deti tlačené do tej vyspelosti. Niet sa však čo diviť, že toto je skvelý rajón pre pedofilne orientovaných narušencov, veď pod rúškom tréningu a strečingu si môžeš siahnuť na čo chceš a ešte ti za to poďakujú. Strašná nechutnosť celá tá kauza a určite nebude ojedinelá v tomto športe. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pro mě tedy šokující a děsné. Dokument, kromě jednoznačného zneužívání dívek sexuálně, ukazuje ještě další zneužívání a to je i sportovní. Nutit mladé rozvíjející se těla k takovému drilu a zátěži není určitě nic dobrého pro psychiku ani pro fyzickou stránku. A to i v případě, kdy dívky toto vše podstupují dobrovolně. Ony nejsou ve věku, kdy by dokázaly zcela rozumně posoudit, co jim to v budoucnu přinese. Už jenom vzpomínka gymnastky, že musela někdy na masáže kvůli bolesti i několikrát za den, je hrůzná. Osobně bych byla pro nastavení věkového limitu, od kdy by se dívky mohly účastnit všech cvičení a soutěží. Nejspíš bychom neviděli tolik dechberoucích výkonů, ale aspoň by nebyly gymnastky tak zatěžovány už dětském věku. _____   Souhlasila jsem zcela s veřejnou potupou Nassara při soudním přelíčení, kdy před něj předstupovala jedna cvičenka za druhou a do jeho sklopených očí mu napálila, co vše jí způsobil. ___  Děkuji Patuse za odborný komentář, který mi věc ukázal ještě v jiném úhlu. Osobně si myslím, že manželé Karolyi na dívky v USA snad nepoužívali tak drsné metody, jako je bití, ale pohled na mladou Nadiu Comaneci, která se skutečně vždy tvářila jako robot bez výrazu, mi napovídá, že v Rumunsku mohli použít vše, aby dívky vybičovali k nejlepším výkonům. A pokud v USA používali jen nadávky, psychický nátlak a drastické diety, i tím hodně dívkám hodně zle ublížili. Nemyslím si, že to je odpovídající cena za to, že se americké gymnastky dostaly na vrchol. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek se musím přiznat, že jsem sledování dokumentu nevěnoval 100% pozornost. Ať už to bylo tím, že zabředával do témat, které ne zas tak souvisely se zneužíváním nebo to bylo prostě jen stylem natáčení, který mi úplně nesedl. Na ploše 104 minut je samotnému vyšetřování celé aféry věnováno jen pár minut, což je prostě málo. Že lidé ve vedení odvracely své zraky před obviněními ze sexuálního obtěžování proti Nassarovi, kterému pod rukama prošly stovky gymnastek, není až tak překvapující. Když jde o olympijské zlato, za jehož zisk a s ním spojenou reklamu vyfasují všichni hodně prachů, jde všechno ostatní stranou. Ono přeci jde o peníze především, tomu se přeci v dnešním světě nemůže nikdo divit. V konečném důsledku se vše točí pouze a jen kolem peněz. A kdo ví, jaké další skandály vyplují na povrch. Tohle není první ani poslední (v době psaní tohoto komentáře se například řeší obtěžování žen v komunitě streamerů na Twitchi). Dokud budou existovat neukojení chlapi, nezodpovědné osoby ve vedení, lidé disponující mocí a provokativní ženy, tohle se bude dít pořád. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Aféra zneužívání nezletilých amerických gymnastek klubovým lékařem. A vlastně i majiteli největšího areálu na jejich výcvik a soustředění. Gymnastika jako sport mladičkých dívek, které často nastupují do výcviku a drilu už ve 3-4 letech. Nelítostná disciplína je pak provází po celou cvičební historií. ()

Sidonka

všechny recenze uživatele

Dokument je trochu delší, aniž by šel opravdu do hloubky, aniž by třeba vysvětlil, co s psychikou nevyzrálejších a bezmocných děvčat zneužívání dělá. Důsledkem může být třeba to, že žena bude mít do konce života v intimní oblasti potíže, může to zavinit psych. potíže až zničit život. Jak se někdo může domnívat, že dokument je oslavou feminismu? Jedná se o nepochopení problému. Už počet zneužitých děvčat je alarmující. Dokument se málo věnuje kolegům a institucím, kteří zneužívání gymnastek kryli. Zpracování je průměrné. Za zviditelnění kontroverzního tématu a za téma samotné dávám o hvězdičku víc. Sportování je fajn, musí se mu mnohé obětovat, skvěle se na výkony dívá, ale nemělo by sportovcům kazit (nejenom) morálku. Zametání nepohodlných skutků pod koberec je bohužel běžnou praxí všude po světě, jedinec je proti molochu bezmocný, pokud se nespojí s  jinými subjekty a obětmi a to se ne vždy zadaří, podle mého úsudku spíše málokdy. Tiše se ve společnosti a různých skupinách, firmách apod. tolerují různé nešvary, může dojít až k vydírání nebo zastrašování a s obětmi se manipuluje. Taky mi napadá výrok jednoho politika: "Politika a vyšší zájmy jsou všude a ve všem." Vlastně to svým způsobem není jen sportovní dokument o krutosti (fyzické bití od trenérů!) a obtěžování. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nejvíc pedofilů na světě je v Německu a v USA. Možná je to tvrdý, ale vzpomeňme si například na zneužívání chlapců v církvy, kde bylo USA vůbec v nějvětším měřítku. Ano taky je to ohromná zemně, ale USA Gymnastics zase tak velké není. Příběh je dobře natočený a emotivní a plus hraje i skutečný soudní přenos. Tohle by si měli pouštět všechny děti před vstupem těchto diktátorských klubů. ()

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Dva filmy, jedno téma. Netflix - Athlete A, HBO - At the Heart of Gold. Každý ten příběh vypráví jinak, oba přístupy jsou dobré. Netflix se více soustředí na obvinění celého systému, zatímco HBO klade důraz na pachatele. HBO bylo o něco emotivnější, Netflix komplexnější. Trochu lépe hodnotím verzi HBO, dokázali udržet konzistnější formu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě skvěle zpracované - bylo to jasné, svižné, chytlavé a bohužel stále reálné. V dokumentu bylo hodně - za mě - pravdivých prohlášení. A bohužel stěžejní je, že gymnastika je opravdu o hodně mladých lidech. Ostatní sporty tolik ne...Jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Pro dané "oběti" to nebylo jistě snadné - ale jsem ráda, že dostali prostor a možnost se u slyšení vyjádřit a říci to lékaři osobně a do očí. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Neskutečný, co se (ne) děje. Super dokument o tom, jak prachy a značka je důležitější než cokoliv jiného. Hnus. Co se týče hodnocení, tak je to trochu složitější - mám tendenci dat plný počet, ale jen proto, co jsem se dozvěděl. Ale dokument sám o sobě nevybočuje ze standardu. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Atletka A je sice zajímavým dokumentem, ale vyloženě poukazuje na sebestřednost Američanů. Určitě je správné poukazovat na zvěrstva jako obtěžování malých dětí, aby si na to případně jiní rodičové dali pozor, ale přišlo mi, jako by si tvůrci a rodiče atletek samotní neuvědomovali, co tomu předcházelo. Konkrétně: Atletky SSSR byly známé svojí dokonalostí a tím, že z nich trenéři prakticky udělali roboty. Pak tito trenéři emigrují do USA a přesto, že bylo známo (minimálně se o tom spekulovalo) jakým způsobem dívky ze SSSR přiměli k profesionálním výkonům, tak přesto američtí rodiče svoje malé děti k těmto trenérům pošlou a dokonce je nechají zavřít na bůhví jaký tábor i  s tím, že nesmí své děti zkontrolovat. Vlastně svojí urputností, aby ze svých dětí nechali udělat perfektní atletky, vyšlapali cestu úchylovi a posléze, když zvěrstva vyjdou najevo, tak viní kohokoliv jiného, ale na sebe zapomenou. Prostě typické USA. Jinak k samotnému dokumentu: Je zajímavý, ale od dokumentu na takové závažné téma bych čekal víc. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Nadhodnocuji za přidanou hodnotu v podobě informací, co se dokáže dít a za "odvahu" to publikovat. Všichni zainterestovaní by měli být okamžitě pozavíráni. Hnus. ()

etienne 

všechny recenze uživatele

na podobnú, resp. rovnakú tému už minulý rok urobil dokument HBO At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal, takže ak ste videli ten, tak veľa nového sa nedozviete. Myslím, že HBO to zvládlo o niečo lepšie, dúfam, že Amazon nepripravuje tretie vydanie :) ()

Patuse 

všechny recenze uživatele

Že osteopatik Larry Nassar dívky zneužíval, o tom není pochyb, že to vědělo několik vysoce postavených lidí též. Překvapilo mě na závěr vidět vypovídat u soudu přední královny gymnastiky jako je Aly Raisman, Jordyn Wieder či Mckayla Maroney. S čím mám osobně velký problém je osočování metod treninku Bély a Márty Károlyi a jsem ráda, že to prakticky zaznělo pouze z úst rodičů Maggie Nichols a ne ostatních gymnastek. Amerika v ženské gymnastice nebyla nic do 80. let, dokud neemigrovali z Rumunska tito dva trenéři. Ano, i naše české gymnastiky říkají, že když se američanky rozcvičují před závodem, vypadá to jako závod samotný. Nemám iluzi, že byli tvrdí - ale US má dnes gymnastky, kterým se nemůže rovnat svět! Simone Biles v roce 2019 skočila jako první žena v historii trojité salto vzad na prostných. Vadí mi chybějící interpretace celého případu z jejich pohledu. Jsou některými gymnastkami kritizováni za metody, to zde uslyšíme, ale nikde nevidím rozhovor s největšími hvězdami jako jsou zmíněné Mary Lou Retton, Kim Zmeskal či Nadia Comăneci , které patří k horlivým zastánkyním obou. Márta Karolyi je od 2016 v trenérském důchodu (Béla od 2000) a hlavního trenéra převzal Valeri Liukin (dvojnásobný olympijský vítěz + otec a trenér zlaté Nastii Liukin). A pak sporné osočení, že Maggie měla být na olympiádě v Riu... Je mi líto, ale stačí se podívat D-Score (počáteční skoré předváděných prvků) hlavní pětice. Maggie byla nadprůměrná pouze v prostná. A to Amerika, které je v téhle disciplíně nejlepší na světě a má Simone s prvkem Biles a Aly Raisman, která má zabijáckou The Raisman první lajnu (1.5 salta vpřed + dvojitý arab + salto v před), nepotřebuje. Amerika potřebuje obstojná bradla, aby mohla konkurovat číňankám a ruskám, a to úřadující vícebojařská olympijská mistrině z Londýna 2012 Gabby Douglas aka létající veverka a uřadující světová jednička bradel Madison Kocian, splňovaly. O tom, že se v ústředí US Gymnastics hrálo fair play, si iluze nedělám. Spíš je škoda, že to s Larrym neodskákali mnozí další. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Aj k tomuto silnému dokumentu som sa dostal kvôli školeniu o sexuálnom zneužívaniu mladistvých. Neľakajte sa toho, že to je dokument. Je fest dobre spracovaný, žiadna nuda, téma je tiež silná, zaujme od začiatku, po koniec. Klobúk dole, pred zainteresovanými športovkyňami i tvorcami, za to ako to všetko podali. Určite nie je vhodný pre divákov pod 15 rokov. Odporúčam aj druhý silný dokument na túto tému: "Cena zlata". ()

haroska 

všechny recenze uživatele

Tahle zpráva mě úplně minula. Takže já koukala celou stopáž jen s otevřenou pusou, jak se tohle sakra jen mohlo stát :/ ()

Reklama

Reklama