Reklama

Reklama

Hornblower - Vévodkyně

(TV film)
  • Česko Hornblower 3 - Vévodkyně a ďábel (více)

Obsahy(1)

Podporučík Horatio Hornblower so svojimi ľuďmi sa zmocní francúzskej lode "Le Reve" a odpláva s ňou do Gibraltáru. Stáva sa z neho majetný človek, pretože z koristi sa mu ušlo tisíc libier, čo bola dosť veľká suma. Navyše sa stal veliteľom ukoristenej lode. Admiralita ho poverí, aby doručil britským lodiam pri Gibraltáre tajnú depešu,ktorú má v prípade ohrozenia zničiť. Zároveň s depešou nastúpi na loď aj šarmantná žena, ktorú mu predstavia ako vojvodkyňu. V hustej hmle sa dostane do španielskeho zajatia, z ktorého ho prepustia za šľachetnosť pri záchrane španielskych námorníkov zo stroskotanej lode. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hornblowera hodnotím pokaždé výhradně za 4*, protože ač je celá série zábavná a chytlavá, je propletena notnou dávkou pohádkovosti a zbytečně romantizuje něco, co romantické nebylo ani z vyhlídky majáku, proto nemůže dostat 5* už z principu. Tento díl je jednoznačně nejslabší z prvních tří, protože dávka idiotismu je zde hnaná až zbytečně do extrému. Hrdý Hornblower, který je zajat a uvězněn v podmínkách, které jsou desetkrát luxusnější než na jeho "mateřské" lodi, to už je trochu přitažené za koule. Vše pak dojebává jeho dobrovolná pomoc nepřátelským vojákům a ochotný návrat zpět do vězení. Jistě, v té době zkrátka u důstojníků pojem "čest" a "jméno" něco znamenal, neumím si ovšem představit, že by si pod tím někdo představoval to, co Mirek Dušín britského impéria v tomto filmu. 60% ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hornblower na souši je jako velryba tamtéž. Je v tom cosi nepřirozeného. Nikoli nudného či snad nezajímavého, ale není to úplně "echt". A jak dokazuje kupříkladu scéna proplouvání skrze španělskou flotilu za mlhy tak husté, že i Rákosníček by se v ní nadobro ztratil, tak Horatio patří na moře, s tím se nedá nic dělat. Tam se totiž nachází kouzlo jeho dobrodružství. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V době Hornblowera bylo celkem za války běžné vylodit se s muži na nepřátelském pobřeží, třeba i dobít nějakou tu pevnost, nabrat zásoby a tradá zase zpět na houpavou palubu fregaty. Admirál Nelson velel i celé ředě takříkajíc pozemních operací... Horatia Hornblowera (stále ještě čekatele na poručíka) zastihuje třetí díl při zajímání francouzského nákladního škuneru Le Reve.Toho se celkem lehko s hrstkou svých mužů úspěšně zmocní čímž si vyslouží další z řady pochval kapitána Sira Pellewa, ale i tučný podíl za zajatou loď. Tu dostane za úkol převézt skrze blokádu zpět do Anglie. Na palubu dostane vzácný náklad v podobě šarmantní vévodkyně a důležité depeše pro amiralitu v Londýně. Jedná se lehkou nákladní loď vyzbrojenou jedním lehkým dělem na každé straně paluby. Posádka si je vědoma, že při odhalení by v souboji s jakýmkoliv válečným plavidlem neměla šanci... A tak se loď pod Horatiovým vedením snaží proklouznout v mlze mezi válečnými loděmi Španělů. To se však nepovede, je zajat a uvězněn i s osádkou a vévodkyní na hradě u starého španělského šlechtice. Část námořníků velmi nelibě nese Horatiovy večeře s baronem, který jej hostí jako džentlmena a důstojníka, byť je pro něj nepřítelem. To by to však nebyl Hornblower, kdyby se ze zajetí nepokusil jako správný hrdý Angličan utéct... ------ Trojka byla také velmi slušná, ale i mně z cvrkotu cikád a vyschlého dvorku vězení pomalu vysychalo v krku. Mnohem více by se mi líbil svěží mořský vánek na palube HMS Indfeatigable. Snad proto jsem o hvězdu ubral. I tak ale dávám za 4. * * * * ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se příběh odehrává víc na pevnině než na moři, neboť Hornblower a jeho posádka byla chycena Španěly a jsou ve vězení, kde dojde k překvapivému setkání a ještě k tomu kolem Horatia se furt motá jedna vévodkyně, kterou měl převést do Anglie. Lehce nadprůměrný díl, na první to nemá ani náhodou :). ()

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Portugalsku. (Terva)
  • Španělské vězení je ve skutečnosti Fort of Peniche na centrálním pobřeží Portugalska. (Untentrauer)
  • Indefatigable je ve skutečnosti poháněna diesel motory, lanoví je tvořeno ocelovými lany potaženými umělými vlákny a loď je ve skutečnosti řízena počítačem. Ale i přes moderní útroby je schopna pod plnými plachtami plout rychlostí až 10 uzlů. (Chufu)

Reklama

Reklama