Reklama

Reklama

Hornblower - Důstojnické zkoušky

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Examination for Lieutenant (více)

Obsahy(1)

Okrem vojny s revolučným Francúzskom, provokuje britská flotila v jeho vodách aj ďalšieho večného rivala - Španielsko, ktoré sa stále nemôže zmieriť so stratou Gibraltaru, ktorý obsadila a dobyla britská koruna. Mladý Hornblower je však zároveň tŕňom v oku niektorým poddôstojníkom, lebo sa poctivo pripravuje na dôstojnícke skúšky. Na bojovej lodi, kde slúži, však vládne veľká nespokojnosť potom, keď kapitán zníži denný prídel stravy, pretože Španieli zajali zásobovaciu loď. Pri náhodnom stretnutí s africkými Maurmi sa boja, aby sa nenakazili morom a preto zostáva celá posádka v dlhšej karanténe. Keď sa Hornblower vráti do služby, preslávi sa tým, že záchráni svoju bojovú loď pred útokom zápalnej lode. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Najít chvilku klidu ke studijní četbě, když velíte rozpadající se lodi s morem možná stiženou posádkou a žízní trpícím dobytkem (skutečným, nikoli posádkou), to není zrovna lehký cíl. I Chuck Norris by se u něj zapotil. Hornblower však ne, ten takovou výzvu zvládá levou zadní. Sice výtečné, ale i tak horší prvního dílu. Vše se tady totiž plně soustředí na Horatia, což je sice logické, ale ta ignorace zbytku posádky bolí. Jednička totiž z rozložení pozornosti těžila, dvojka na její ignoraci dojíždí. Nijak moc, ale trochu přeci jen. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Hornblower na druhou nás provede po dalších, tentokrát ale nejen mořských dobrodružstvích. Posádka je ohrožena nákazou morem a proto musí zůstat patřičnou dobu na souši v karanténě, k velkému údivu Hornblower nakonec přeci jen přežije :) A k tomu všemu ještě složí důstojnické zkoušky, co víc si přát? Kvalita je na stejné úrovni jako díl prvni, proto i hodnocení zůstává taktéž stejné - 8/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mor, hladomor (to je přehnané, ale hezky to jde po sobě), blokáda Gibraltaru, tělesné tresty a jiné aspekty dobového mořeplavectví. Dobré televizní dílo, ale Forester přece jen není O'Brian a Grieve není Weir. Líbí se mi, jak Gruffud vždycky vypálí z jedné pistole, pak jí okázale zahodí a vytáhne druhou. Zřejmě za ním stejně jako za mamlůky chodí sluhové a sbírají zahozené pistole. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V pokračovaní ako už sám názov hovorí Hornblowera čakajú dôstojnícke skúšky. Síce to nemá ten náboj ako predošlý diel, ale stále je na čo pozerať a Hornblower ani tento krát nemá ľahkú úlohu. Druhý diel trochu slabší. 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Druhým dílem s Hornblowerem prožíváme další námořnická dobrodružství na palubě válečné fragaty staré dobré Royal navy - HMS Indefatigable .Mimochodem takováto bitevní loď na konci osmnáctého století skutečně existovala, stejně tak jako kapitán Sir Edward Pellew jež jí nejen ve filmu ale i ve skutečnosti velele!. Španělé ukáží Britům jak chápou neutralitu a začnou jim potápět zásobovací škunery. Kapitán Pellew je na fregatě nucen snížit příděly jídla na polovinu což vede k nelibosti u posádky. Hornblower je vyslán do Oranu v Alžíru nakoupit od místních dobytek, obilí a další zásoby pro flotilu kotvící u Gibraltaru. Jenže nic není tak jednoduché jak se na první pohled zdá a banální nákup nakonec dopadne úplně nečekaně. Souběžně s tím se Hornblower pečlivě připravuje na námořní zkoušky po jejichž případném dokončení by konečně dostal toužebně vyhlíženou hodnost poručíka. ---- Pokračování prvního dílu je stále zábavné i napínavé. Divák již zná spoustu členů posádky i z řad námořníků a tak se na HMS Indefatigable a mezi jejími muži cítí skoro jako doma. Je pravdou a zaznívá to i v ostatních komentech, že mi ,,dvojka'' přišla místy až moc dobrodružná a Hornblower byl prakticky u všeho co se kde dělo (a tam vždy nějak exceloval), ale proč ne. Pět steaků skopového. * * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Rovnako skvelé ako jednotka. Komentovať ďalšie diely podľa mňa nie je nutné pokiaľ sa nezmení úroveň série. Inak by som len opakoval chválospevy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborné, skvelé, príbeh ma chytil rovnako ako v prípade jednotky. Námorné a vojnové dobrodružstvo ako lusk :). ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Asi mi nikdo nebude věřit, ale Hornblower patří k tomu nejlepšímu, co v Británie vyprodukovala pro televizi. První díl je asi nejlepší z celé série - kvůli tomu, co si hlavní hrdina vytrpí. Zásluhu na tom má určitě jeho představitel Ioan Gruffudd. Horatio Hornblower je synem lékaře, ale miluje moře a proto nastupuje jako důstojník-čekatel na loď jejího veličenstva Indy. Jako na nováčka si na něj zasedne jeden z vyšších důstojníků a nehraje se tady o hrdost ale o život. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak, už mám čiastočnú odpoveď na otázku, ktorú som si položil pri prvom diele série o Hornblowerovi. Zaujímalo ma kam bude smerovať kvalita a príťažlivosť ďalších dielov. Po zhliadnutí Dôstojníckych skúšok s ľútosťou konštatujem, že kvalita aj príťažlivosť upadá a výsledkom je časť televízneho seriálu bez prekvapení.. Časť predností z prvého dielu sa podarilo preniesť aj do nasledujúceho, ale nič nové, objavné sa neukázalo. Takže zasa tri hviezdičky, tentoraz slabšie. A nie som si istý, či prejavím záujem sledovať ďalšie diely série. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Druhý díl o námořníku Hornblowerovi je o něco slabší než perfektní první díl, ale i tak je to na dobré úrovni. Hornblower se popere s morem a i s důstojnickými zkouškami. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Zde pokračuje příběh Horatia Hornblowera, který je zde již jako poručík čekatel a stále slouží na válečné lodi Indefatigable. CITÁT - Tak se modleme aby se bůh nestal Neutrálem.................. Veze se to na stejné vlně jako příběh první, ale je tu méně akce a více osobních vztahů. Chvilkama jsem pociťoval i trochu nudy. Víc vztahů a více poznávání života námořníků. CITÁT - Zásobovací loď na obzoru.......... Tento příběh je tak na 50%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to o trochu horší než jednička, ale stále si alespoň trochu drží tu kvalitu. Film se stále zaměřuje na osobnosti postav, což už je na mě možná moc, stačilo nám to v prvním díle, v tomto je to už zbytečné a mohlo se to více soustředit na samotný příběh. Nicméně musím říct, že dějová linka s morem nebo samotná zkouška byla skvěle natočená a moc mě bavila. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Slabší než první díl, ale jen nepatrně. Opět perfektní - po herecké stránce, hudební a hlavně pak co se týče výpravy a kostýmu. Příběh opět více než zajímavý, paráda. 83%. ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u minulého dílu. I když ze "dvojky" mám mírně lepší pocit - méně "velkolepých" námořních bitev filmu rozhodně prospělo. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Stejně dobré jako jednička, Horátia zde zaměstnává jak morová nákaza, tak důstojnické zkoušky, ale on si mládenec poradil, je to kabrňák. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Nevim co psat ke kazdemu dilu zvlaste. Je to proste originalni a neskutecne paradni dilo ke ani tento dil se nevymyka vysokemu standardu. ()

Reklama

Reklama