Reklama

Reklama

Hornblower - Žabáci a Langusty

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Frogs and the Lobsters (více)

Obsahy(1)

Po prepustení zo španielskeho zajatia sa Horatio Hornblower dostáva do expedičného zboru, ktorý má prepraviť francúzskych royalistov do Francúzska, aby znovu nastolili kráľovský režim. Veliteľom expedičného vojska je markíz de Moncoutant, ktorý sa hneď po vylodení začne mstiť na civilnom obyvateľstve, ktoré sympatizuje s republikánmi. Dokonca chce dať zastreliť jedného malého chlapca, ktorý spieva marsejézu. Hornblowerovi sa takýto teror nepáči a stále viac si uvedomuje, že slúži tým, ktorí bojujú skôr za seba ako za ideály, ktoré proklamujú. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hornblower se opětovně na palubě příliš neohřeje a většinu epizody pobude na pevnině. Stále sice nechápu proč námořně dobrodružný seriál násilně cpát na pevnou půdu, ale budiž. Tentokrát to totiž nevyznívá tolik tuctově jako minule a tak největší problém je v Gruffuddově srdceryvném pláči. Z toho se samým smíchem chtělo plakat i mě. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velké vylodění, dobývaní souše, kontakt s vesničany a první láska, že by? V tomto duchu se odehrává čtvrtý díl. Zábava zůstává na stejné urovni, hodnocení taky a počet příznivců/odpůrců Hornblowera určitě jakbysmet. 8/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Trocha romantiky musí být, i v čase madamme gilotiny. Ta je zde obsazena na druhé straně, což je docela zajímavé, stejně tak to, že Angličané nejsou tentokrát tou úplně správnou stranou. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

na rozdíl od mnohých netvrdím, že Hornblower nepatří na souš, já tvrdím, že nepatří na Francouzkou souš, to ale neznamená, že by tenhle díl byl výrazně horší než ty ostatní, pořád jsou tu ty "staré" postavy, snad jen ta romance nemusela být tak kýčovitá ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V predošlom diely to bola na pevnine miestami trochu nuda, ale neodpisoval som za to túto námornú sériu. A dobre som spravil. Žabožrúti a homáre sa opäť odohrávajú na pevnine, no tento krát je to akčná jazda skoro po celý čas. Nepriatelia sa blížia, napätie stúpa čoraz viac a to aj medzi Horatiom a markízom de Moncoutant-om. Medzi tým však nastane aj prvá romanca Horatia s (nádhernou) francúzskou vidiečankou. Štvrtý diel je pre mňa zatiaľ najlepší a najzaujímavejší na každom fronte. 90% - 5* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Vive le Loy ! '' Nikdy nepodceňujte nepřítele a nikdy nepřeceňujte spojence. - Admiralita v Londýně pověří Sira Pellewa aby s flotilou pomohl vylodit na francouzském území francouzskou armádu pod velením francouzské šlechty, která chce znovudobitím republikány obsazených území dosáhnou opětovnéo nastolení monarchie. Spolu s Frantíky (,,žabáky'') bude vysazena i britská královská pěchota (,,langusty'') jak oběma suchozemským složkám armády hanlivě říká posádka HMS Indefatigable. Pěchota a námořníci z lodí mají podpořit útok vojska. Anglickým námořníkům není po srsti, že na své lodi převáží odvěkého nepřítele Francouze a Horatio jim musí hodně vysvětlovat, že tito jsou ti hodní... Pro posádku je žabák ajko žabák, prostě to jsou žabožrouti a basta. Předpoklad šlechty, že na znovuobsazených území budou roayalistická vojska vítána se střetl s tvrdým odporem a ,,občané nové republiky'' z návratu feudálů nemají pražádnou radost. Vztek některých šlechticů dosáhne vrcholu, když zjistí jak lůza vyrybovala honosná panská sídla. Odpor obyvatelstva podpoří různé represe mezi nimiž nechybí veřejné hromadné popravy zrádců koruny gilotinou. Brutalita některých šlechticů Horatia naprosto znechutí a ačkoliv podléhá francouzskému velení dává čím dál více najevo svůj odpor a nesouhlas. Má za úkol držet s členy posádky lodi strategický most, přičemž se ještě zamilovat do sličné francouzské kočičky. Jenže prvotní úspěch v tažení, kdy se ,,osvobozenecká roayalistická armáda'' prakticky nesetkává s odporem se promění v naprostou zkázu, zmar a zbytky jednotek jsou zatlačeny zpět na mořské pobřeží... Horatio si tentokrát uvědomuje, že ačkoliv plní rozkazy do puntíku, nemusí to být vždycky košér a v souladu se svědomím a dobrými mravy. ---- Ve Francii to v této době muselo být fakt drsné ! Ačkoliv si děj skoro celý odehrává na pevnině, nemohl jsem se nabažit červeno-bílých uniforem britské pěchoty pochodující v šicích za zvuků bubnu malebnou přímořskou krajinou letní Francie. V tomhle díle se dost bojuje a já si moc pošmák :-) !!! 4 zápné šňůry. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Oproti prvým trom dielom slabšie, ale stále na vysokej úrovni. Aj v tejto časti sa dej odohráva prevažne na pevnine, kde si to Hornblower a jeho partia rozdá s republikánmi. Dôjde aj na novinku - lásku :). Páčilo sa mi vykreslenie charakterov niektorých postáv, napr. markíza de Moncoutant, hlavne jeho osobité predstavy o živote a spravodlivosti. Gilotína ako zavazadlo na lodi? Hm... zaujímavé :). 80/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Posádka lodi Indefatigable se tentokrát ocitá na souši - přesněji v znepřátelené Francii. Žabáci a langusty je neslaší díl z celé série a absence moře ho strhává do průměru historických televizních filmů. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Jako ve třetím díle, tak i zde se Horatio pohybuje hlavně na pevnině a to ve Francii. Díl je hlavně zajímavý kvůli pohledu na francouzskou mentalitu, pár menších vojenských soubojů a také se Hornblower poprvé zamiluje! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Teprve až válka skončí, můžeme počítat mrtvé........ Flotila lodí převáží francouzské rebely k jejich pobřeží, kde má vzniknout velké armáda, která potáhne na Paříž a rozhodne válku. CITÁT - Jsme přece spojenci............. Žabák je žabák a mrtvej žabák je dobrej žabák. Režisér tu pracuje z velkým množstvím herců a komparsu a je vidět, že to nezvládá. Je to velké nezvládnuté sousto. Navíc hudební doprovod mi připadá spíše parodující a ne doprovodný. Moc se to nepovedlo. Navíc přibyla romantika a zklamání, trochu se tento příběh odpoutal od původních scénářů. Ale zase vidět Hornblowera jezdit na koni je zážitek. CITÁT - Kdyby měl ten kůň alespoň kormidlo........ Tohle byl hodně smutný příběh a moc mně nezaujal. CITÁT - Udělal jsi, co jsi mohl........... 50% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Stejný problém jako u třetího filmu. Z 90% se příběh odehrává na pevnině, takže opět nuda. Oproti třetímu filmu má tohle ale pár světlých okamžiků, kterými jsou, že Hornblower má konečně holku, i když ukončení jejich vztahu je docela předvídatelné a samozřejmě pak postava markýze de Moncoutanta. Tak samolibou, sebestřednou, sobeckou a po krvi lačnící postavu jsem dlouho neviděla, tak dobře zahranou. Jen ale doufám, že se Hornblower společně s posádkou opět vrátí na moře, na pevnině to začíná být opravdu už nudné. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi jeden z nejsilnějších dílů celé série. Sice se odehrává více na pevnině než na moři, ale to vůbec neva, jelikož na moři by ste si gilotýnu tolik neužili. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělý díl, rozhodně jeden z nejlepších v první čtveřici. Obzvlášť skvěle vydařený dabing, popravování za zpívání Marseillesy, té královny písní a opět na souši. Tentokrát mi už mořské prostředí sice chybělo, ale je nutno poznamenat, že Hornblower je na souší stejně skvělý jako na vodě (i když jsem tvrdil něco jiného) . Tentokrát se děj odehrává ve Francii, což je po Španělsku milá změna a i tento díl přinesl velkou spoustu zajímavých postav, takže za mě opět spokojenost a když navíc funguje i hudba (o něco víc než v minulých dílech), chybí k dokonalosti jen málo, i když konec už byl slabší, šlo opět o parádní oddychovku, které se netočí každý den. Snad jen ten Pellew, kterého mám čím dal radši, si zaslouží víc prostoru. 85%. ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Zatím zřejmě nejslabší díl. Nasládlý románek je spíš ke škodě, stejně jako celkové vyznění filmu. Navíc do očí bijící opakující se stejné záběry, čekal jsem víc. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o jeden díl z celkem osmidílné série, ohodnotím vše naráz: velice solidní série ze starého námořnického prostředí, herecké výkony dobré (Ioan Gruffudd vážně hraje a tímhle si získal z nesympatií mé sympatie), skutečné lodi (minimálně někde určitě) mě uchvacují a prosté, uvěřitelné a nepřekombinované zápletky jednotlivých dílů jsou tak akorát. Zkrátka poctivá filmařina, příčetné scénáře, pěkné epizodky z doby britsko-francouzských střetů za revoluce. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Zástupce za všechny (v mém top 10). Prostě konečně někdo vyhověl mému fanatismu po 18. století, zvláště, jde-li o vojáky a námořníky. C. S. Forester je geniální (četl celou řadu dobových knih a časopisů o námořnictví a je to vidět). Nezapomenutelné obsazení. A jestli někomu na Horatiovi vadí, že je "dokonalý, všechno umí, všechno přežije, všichni ho milují, atp." tak to se mi na něm opravdu líbí, zvlášť v kontrastu s tím, jak věčně nespokojený je sám se sebou. A že nikdo takový není? Jistě, moc jich není, ale jsou (znám dva). ()

Reklama

Reklama