Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barchester Chronicles je britský televízny seriál vyrobený v produkcii BBC. Je to adaptácia románov od Anthonyho Trollope, Barchesterské kroniky a Barchesterské veže. Dej sa odohráva v období Viktoriánskeho Anglicka. Jedná sa o satirický pohľad na cirkevné komunity. Ústrednou postavou je blízky priateľ Barchesterského biskupa (Cyril Luckham), Septimus Harding (Donald Pleasence), správca starobinca Hirama. Má šľachetnú, jemnú povahu, ale ohľadom jeho osoby vypukne škandál a on príde o miesto. Biskup umrie a na jeho miesto nastúpi nový, ovládaný svojou manželkou madam Proudie (Geraldine McEwan), s nimi pricestuje aj ich kaplán Obadiah Slope (Alan Rickman) ambiciózny, intrigánsky kňaz. Obadiah Slope je pohľadný mladík, ktorý sa snaží votrieť do priazne Barchesterských dám. Dcére pána Hardinga - Eleanor Bold (Janet Maw) nasľubuje navrátenie správcovstva pre jej otca, čo nesplní, dokonca ju požiada o ruku. Zároveň ale vyznáva nehynúcu lásku aj ochrnutej Madeline Neroni (Susan Hampshire). (ZuzanQa)

(více)

Recenze (5)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Drama, kde se řeší otázky morálky, víry a moudrosti, kde replika "Odpověď na tuto otázku zná jedině Bůh" není myšlena jako satira, ale naprosto zapadá do kontextu. Skvělý Alan Rickman, naproti tomu jsem byl trošičku zklamán Nigelem Hawthornem, který zde hraje dost cholerickou postavu a postrádá všechnu svojí jízlivost známou z Ministrů. Na Britech mi občas vadí ta jejich aristokratická nadřazenost přerůstající do dnešních dnů, jenže když si vezmu, že u nás se v tu dobu točily různé Ženy za pultem, tak musím sebekriticky uznat, že k té nadřazenosti mají celkem i důvod. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Z prvních dílů máte pocit, že dr. Grantly (Nigel Hawthorne) je dostatečně nesympatická osoba, ale pak se objeví panovačná Mrs. Proudie (Geraldine McEwan) a chamelonský, intrikářský dr. Slop(e) alias Alan Rickman, který zde předvádí nádhernou ukázku podlosti a vychytralosti. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Další Trollopeho těžkopádná a nestravitelná předloha přetavená do TV-seriálové podoby stejně roztahaně, unyle a nestravitelně. Jakési mrtvé literární mentorování nedopadlo na ekranu o nic lépe. Nesnesitelná figura až nereálně submisivního Septima (Donald Pleasence) by občas potřebovala pořádně nakopnout, aby se probrala z té své nekonečné letargie, paní slepice Neroni (Susan Hampshire) je zase ukázkově přechytralá a do všeho a do všech vidí tak jasně, až je s podivem, že ji ohavný d´ábel Obadiah Slope (Alan Rickman), do něhož se vehementně a beztrestně naváží, nesrazí jednou ranou z empírového sofa na zem. V roli H₂SO₄-madam Proudie exceluje Geraldine McEwan... Snažila jsem se tomu přijít na chut´ né jednou, nepřišla! ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Klasik anglické literatury Anthony Trollope poskytl filmařům z BBC tři vynikající románové předlohy - kromě The Barchester Chronicles ještě He Knew He Was Right a nejnověji The Way We Live Now. Všechny stojí za zhlédnutí, navíc každá z nich přináší jiné téma, jiné millieu, jiné konflikty. Především však všechny dokládají úžasnou autorovu znalost společenského prostředí a lidské psychiky. Ačkoli Donald Pleasence je hlavní postavou v tomto brilantním hereckém koncertu, asi navždy už mi utkví v paměti part sehraný dokonale slizkým Alanem Rickmanem. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Pekný komorný seriál. Atmosferický. Hudbou, kostýmami, rečovým prejavom. Napriek tomu, že je seriál viac menej dialógový a stojí na rozhovoroch. Brilantné herecké obsadenie, zaujímavý príbeh zasadený do môjho obľúbeného obdobia, príbeh riešiaci problémy v anglikánskej cirkvi v Barchestri. Jediným mínusom bola kvalita v ktorej som ho zohnala. Alan Rickman, pred tým ako začal byť vo svete známym podal svoj tradičný výkon a jeho Slope bol uveriteľný, rovnako aj postavy ostatných hercov. ()

Reklama

Reklama