Reklama

Reklama

Holocaust

(seriál)
  • USA Holocaust
Trailer
USA, 1978, 6 h 59 min (Minutáž: 89–135 min)

Tvůrci:

Gerald Green

Scénář:

Gerald Green

Kamera:

Brian West

Hudba:

Morton Gould

Hrají:

James Woods, Meryl Streep, Michael Moriarty, Joseph Bottoms, Tovah Feldshuh, Tom Bell, Rosemary Harris, Ian Holm, Sam Wanamaker, David Warner, Charles Korvin (více)
(další profese)

Epizody(4)

Berlín, rok 1935. Umělecky založený syn úspěšného židovského lékaře Karl Weiss se žení s katolickou dívkou Ingou. Jeho přítel, Erik Dorf, jenž právě dostal práci v ústředí SS, varuje Karla i s rodinou, aby opustili Německo. Weissovi však odmítnou. Karl je posléze uvězněn v Buchenwaldu a tím teprve začínají těžké časy... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (30)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zatímco knížku jsem přečetl jedním dechem, u seriálu, občas natahovaném až k zbláznění, jsem se docela trápil. Kromě přehnané stopáže ve mě zanechali rozpačitý dojem i herci, kdy někteří, jako Michael Moriarty, přesně odpovídali svým literárním předlohám a naopak jiní, jako představitel Rudiho Weisse, byli jednak charakterově odlišní a stejně tak špatně zahraní. Pokud by Chomsky vše dokázal vmáčknout do tří dílů, jednotlivá negativa by byla méně viditelná. Takhle je to jen za 50% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Slušně dramatický seriál, který pochopitelně od prvopočátku těží ze svého silného tématu, ale pravděpodobně v sobě nese i špetku toho pedagogického a dokumentačního záměru. Herci si udržují vysokou laťku, a tak to jsou minimálně oni, kdo nám zprostředková ucházející filmový zážitek. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Seriál Holocaust pojednává o útrapách židovské rodiny Weissů, již scénárista záměrně sestavil tak, aby na ní mohl demonstrovat většinu odporností, jichž se nacistický režim na potomcích Abrahámových dopouštěl. Jelikož těch zrůdností nebylo zrovna málo, působí scénář v některých chvílích poněkud vykonstruovaně. Jako protipól nabízí postavu Erika Dorfa, nevýrazného, byť chytrého pravníka, jehož důslednost, iniciativnost a karierní postup postupně proměňují v bestii. Mimochodem, jde asi o nejzajímavější, byť nejméně sympatickou postavu. +++++ Neumím posoudit, jaký skýtá téma holocaustu dramatický potenciál, tipuji, že obrovský. Na druhou stranu se mi nezdá, že lze vystavět "velký, epický příběh" kolem postav, jež jsou jen zřídkakdy původci děje. Zejména první dvě třetiny seriálu tak působí jako seznam zločinů, jež národní socialismus spáchal na židech a jiných jím nenáviděných lidech. Zdálo by se, že dík divákovu sžití s postavami na něj osudy zapůsobí bezprostředněji, osobněji. +++++ Opak je pravdou - jediná autentická fotografie bezejmených obětí holocaustu, ba i těch přeživších, byť zmučených, má v sobě větší sílu, než celý seriál. Ten zobrazuje všechny špinavosti, ale nečiní tak důsledně, spíše unyle. Vězni umírají v plynových komorách, ale my to nevidíme, dusí se spalinami, ale my to nevidíme, jsou stříleni, ale my je jen vidíme bezhlesně klesnout... Smrt se zdá být tak sterilní a čisťounká, jak si ji mnozí nacističtí pohlaváři přáli. Skutečnost jakoby skrytá za vynalézavými slovy Erika Dorfa: zvláštní zacházení, autonomní židovská oblast apod. Nebudí diváckou citlivost, byť ji ani neničí. Na smrt si v tomto seriálu zvykl již jeho názvem a jen párkrát si Holocaust dovolí jej vytrhnout z letargie vycvičené diváckou zkušeností let minulých. A má snad seriál o Holocaustu nechat člověka v letargii? Jen neustálé připomínání: "Stalo se to, stalo se to, stalo se to," mi umožnilo nějak to prožít, seriál mi v tom mnoho nepomáhal. +++++ Jen občas se v tvůrcích nesměle probouzí umělec a ten pak nechá metaforicky zalít rodokmen jednoho německého vrahouna krví (není to ovšem zrovna vrchol originality), vybere z historie neočekávaný detail jako komorní kvartet hrající těm (zprofanovaný - v roce 78 možná ne, nevím), kteří kráčí ke zplynování, popravovaní se drží za ruce a mučení malíři si dodávají odvahu plány návštěvy Itálie. Jindy se ale vrací dialogy, jež se hemží větami, které by byly hodny historika, jenž hodnotí dobu, ale ne postavy, která v ní musí žít. Chápu všechny ty Emmy a Zlaté glóby. Téma je téma, některé téma je témovatější než jiné a Holocaust je nejtémovatější, neneocenitelný. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu mimořádně zajímavý americký umělecký dokument balancuje se značně proměnlivým zdarem mezi plakátem a kumštem, občas nadsazeným sentimentem a skutečně hlubokými a propracovanými scénámi. Jeho televiznost je chvílemi až okatá: nejvíce je to patrné při často nepřirozeně působících zatmívačkách a střizích. Herci jsou skvělí, ale ve své většině až příliš američtí v projevu zejména v citově silných scénách. Vnucuje se srovnání s dobově současnými díly: ruským mládežnickým akčním seriálem 17 ZASTAVENÍ JARA a rozsáhlou vávrovskou freskou DNY ZRADY, ... A POZDRAVUJTE VLAŠTOVKY, OBCHOD NA KORZE (srovnání by se pochopitelně našlo ještě více). V obou případech tvůrci aternativních předloh měli šťastnější ruku, jistější vedení a přesvědčivější výsledky. Seriál, který se pohybuje na rozhraní věcného vnímání a v té době stále živých vzpomínek (slovo resentiment se mi vzpírá v ústech), však zaslouží i tak velké ocenění. Svým tematickým záběrem, vůlí po autentičnosti i snahou sledovat vývoj na všech stranách tehdy po čertech živé fronty. Scény z varšavského židovského povstání, protektorátní Prahy, Osvětimi, Buchenwaldu, statečnost ruských vojáků Rudé armády v útěkové scéně v závěru pátého dílu i postupná fašizace kdysi slušných německých lidí jsou k nezaplacení i ztvárněním, i tím, že si jich autorský tým tak důkladně všímal. Klady převládají, působivost a zasažení diváka rozhodně nestůňou. Naopak. Zobrazované hrůzy jakoby byly dnešní. ... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky pojatý seriál popisující osudy židů z různých společenských vrstev v době holocaustu prakticky ve všech částech Němci obsazené Evropy. Právě téměř dokumentární styl posílený ještě skutečnými záběry a fotografiemi dodává spletenci příběhů dojem autentičnosti. ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

,,,situacne miestami absolutne nezvladnute ....kauzalna fatalita stretnuti hlavnych protagonistov teritorialne vymedzena okruhom polovice zemegule prebieha tak, akoby sa pohybovali len niekde v malom priestore obory pre diviaciu zver alebo vacsieho nakupneho centra /takze zarucene sa tu bez problemu nahodne stretne kazdy s kazdym/, podpriemerny komparz, akcelerovany odflaknuty zaver / Sobibor vyznel ako parodia in concreto/ .... *** z milosti ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ach ouvej, americký sentiment cáká z tohoto miniseriálu frekvencí snad každou minutu jedno vědro. A přitom se z Greenova námětu dal vytěžit tak dobrý film. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vyprávěním obsáhlý a velkolepý seriál, jehož název je o ději všeříkající. Některé části jsou skvělé, jiné by zde nemuseli být a výsledný dojem kazí. ()

Kimon

všechny recenze uživatele

Tak tedy nevím, zakoupil jsem originály DVD v trafice a kvalita obrazu (na PC) je otřesná. Dát do distribuce DVD s tak rozmazaným obrazem, to vyžaduje notnou dávku drzosti. A to je prosím nalisováno na 3x DVD9, které nepatří mezi nejlevnější!! Evidentně jde o získání peněz za každou cenu. Distibutor Hollywood C.E. s.r.o. za přispění týdeníku Reflex. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

málo známa štvordielna tv mini séria Holocaust zobrazuje židovské prenasledovanie počas nacistického režimu na príbehu rodiny Weissových. Komplexný príbeh začína v Berlíne v období pred Krištáľovou nocou a postupne prechádza od Warszawského ghetta, cez Ukrajinu a tábory v Buchenwalde a Terezíne, až po Auschwitz. Pri hodnotení tohto filmu sa natíska otázka či je možné takéto vážne téma spracovať ako tv soap operu. Odpoveď je áno, napriek zjednodušeniam a občasnej nerealistickosti až povrchnosti je film veľmi pôsobivý a tieto nedostatky sa mu dajú odpustiť vďaka pútavému príbehu a kvalitným hereckým výkonom. Najvýraznejší je Michael Moriarty v druhej hlavnej postave príbehu - Erika Dorfa, nacistického karieristu, ktorý sa z nezamestnaného právnika vypracováva až na Heydrichovu pravú ruku. Moriartyho mrazivý herecký výkon zatieňuje aj ďalšie zaujímavé obsadenie z Nemcov trebárs Iana Holma. Rodina Weissových je tiež dobre typovo obsadená, zaujmú aj známy herci ako James Woods či Meryl Streep. Celkovo je tento televízny míľnik vydareným pokusom balancovania na hrane prispôsobenia sa tv divákovi a realistickosti. 4 diely gradujú až do smutného záveru a sú dalším dôležitým svedectvom jedného z najtemnejších období histórie. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Přečetla jsem i předlohu k seriálu a myslím si, že jsou se seriálem na stejné úrovni. Seriál byl naprosto báječný. Dokázal objasnit vše, co se dělo při 2.sv.v. Nejdříve je celá rodina pohromadě, pak se po příchodů němců rozpadne a tím se příběh rozdělí na různé příběhy. Příběh Rudiho, jak utíká, příběh jeho rodičů, jak stále žijí v lásce, příběh Ingy, která si musela projít peklem, aby viděla svého manžela. Příběh Karla, který se touží vidět s Ingou a ostatní. Silný seriál a velice obsáhlý. Řekne vše. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

36. Zlatý Glóbus za rok 1978 - cena (2) - *Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Rosemary Harris, *Nejlepší herec v seriálu (drama) - Michael Moriarty + nominace (1) - Nejlepší seriál (drama) ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný filmový/seriálový zážitek nabízející holocaust z několika propojených úhlů pohledu ovšem se stejnym záměrem a výsledkem. Těžko tomu cokoli vytýkat, jelikož i ty sebevětší nedostatky zaniknou pod výslednou tíhou, která na vás jako na diváka nevyhnutelně padne po 475 minutách intenzivního zoufalství. Určitě by to šlo natočit líp, méně sentimentálně, někdy méně strojeně a naopak více naturalisticky, nicméně neodvážím se tu kvůli tomu snižovat hodnocení, a to nejen proto, že ve finále je vám všechen ten sentiment putna a výsledek vás semele obsahem a ne formou, ale zejména proto, že chci, aby tu těch 81% v budoucnu rostlo a ne stagnovalo nebo se dokonce snižovalo. Tohle si rostě pozoronost zaslouží jako máloco. Navíc, když budu brát v potaz rok výroby, jedná se o sakra povedenou záležitost, u které tak trochu pochybuji, že bych ji v osmasedmdesátym vnímala jako nedokonale odvedenou práci, je fakt, že některé dějové line a zejména postavy byly skutečně na zabití a to ne zrovna proto, že se jednalo o nácka, ale o herecké oživlé dřevo nejhoršího druhu a asi by mě slušně štvaly i v oné době výroby. Nicméně jak píšu, ani náhodou kvůli tomu nehodlám nic snižovat, každopádně co by si tahle zjevně hanebně neobjevená či opomíjená záležitost zasloužila je remake, tedy přiblížení dnešním standardům a tedy i nové zasvěcení do krutosti a reálií doby tak, aby to působilo přirozeněji i pro další generace. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Židovský mladík prchá před koncentrákem skrz Evropu, po celé měsíce je hladce oholený, krátce ostříhaný a čistý... Na můj vkus moc americké, ale dramaticky slušně realistické, půl čtvrté hvězdy za Meryl Streep... ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Televízna povrchnosť a občasná naivita z tohto projektu priam kričí a v mnohých momentoch mi to liezlo na nervy. Ďalším nedostatkom sú po anglicky rozprávajúci Židia či už z Poľska, Československa alebo Nemecka, čo je poriadne pritiahnuté za hlavu a pri historických filmoch mi to vždy vadí. Hold, tvorcovia asi šetrili na rozpočte a pre časť amerického publika to úplne postačovalo. Pre niekoho, kto už zhliadol príbehy z tohto obdobia, prináša Holocaust veľmi málo, snáď len ucelený pohľad na osudy jednej konkrétnej rodiny zo 6 miliónov vyvraždených Židov za 2. svetovej vojny. Z hercov sa mi rátal Michael Moriarty alias Eric Dorf, bezcitný a ambiciózny úradník, ktorý liezol od zadnice Reinharda Heydricha a šplhal sa po rebríčku moci za každú cenu. Meryl Streep robila čo mohla, ale herecké začiatky bývajú vždy ťažké. Dokumentov o masovom vyvraždovaní nevinných ľudí nacistickou mašinériou však nikdy nebude dosť a preto sa ráta skoro každý počin, ktorý chce priblížiť toto šialené obdobie. Šialené tým, ako mohol byť jeden človek tak krutý ku druhému a pritom tvrdiť, že vždy konal len podľa rozkazov nadriadených. Stále nechápem, kde sa v nás berie toľko zla. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu celkem naivní zpracování, nicméně v době premiéry byl jeho význam více než televizní, protože ( i dle slov Richarda Glazara, který jako jeden z šedesáti utekl z Treblinkya přežil válku ) rozpoutal zájem o téma holocaustu. Po válce to nikoho nezajímalo, protože každej měl vlastní starosti, pak byla studená válka a nějakou reflexy na holocaust přišel až později a pomohl tomu i tenhle seriál, proto dávám plný počet hvězd. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi vydařený seriál a jsem rád, že jsem ho mohl vidět, neboť žádná televize ho od roku 1978 nevysílala. Hlavní body holocaustu jsou velmi reálně propleteny do našich osob a hrdinů v seriálu. Temná stránka 20.století pojata zase trošku jinak. ()

ujec 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabo zobrazené povstanie vo Varšavskom gete, na potlačenie ktorého bolo poptrebných viac ako 7000 vojakov!!! ()

Yomega 

všechny recenze uživatele

Hodně televizní, ale přesto vypovídající. Rozhodně doporučuji a to ne jen lidem, kteří se zajímají o toto téma. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama