Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavý a slušný profesor Artur Čejka se má oženit se svou snoubenkou Helenou Frýdlovou. V předvečer svatby narazí na břehu řeky na nešťastnou herečku Káťu Holanovou, která už dlouho marně shání angažmá a ze zoufalství si chce sáhnout na život. Čejka jí v sebevraždě zabrání a pomůže jí. Znovu dívku potká ve vlaku, když se společně s Helenou vydává na svatební cestu. Káťa cestuje načerno a z obav před průvodčím čerstvému novomanželovi opět zkomplikuje život. A nakonec ho přemluví, aby jí ještě jednou pomohl a koupil pro ni jízdenku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co je tohle? Dámský klobouček... Což o to, pohodový film to je, ale Adina byla ještě o jeden film pozadu, než pod vedením Slavínského dokázala vytvořit přirozenější role. Kouzelné, jak i dvojice Evy Gerové a Františka Krištofa Veselého hravě přehrála tuto téměř žebrající "první dámu" českého filmu ;) Naštěstí je tu také ještě horší, než-li Mandlová, Marie Ptáková a neutrální ideál Stanislav Strnad, takže to lze kompromisem, stejně jako pařížský střih, plně přijmout. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Čas plný nejistot a obav, způsobených vyhrocenou politickou situací na podzim osmatřicátého roku, sebou nesl i touhu ocitnout se alespoň na chvíli mimo realitu. Toto přání bylo pro režiséra Slavínského rozkazem, který rád a bez větších obtíží splnil. Veselý příběh o manželských nedorozuměních divákům skutečně poskytl únikový film, v němž na druhou stranu nechyběl ani optimistický tón a střízlivý situační humor. Sázkou na jistotu bylo herecké obsazení, v němž se překvapivě objevilo také jméno Adiny Mandlové, která v roli, na hony vzdálené sarkastickým mondénním slečinkám z lepších rodin, poukázala na bohatý charakterový rejstřík svého výjimečného talentu. Vcelku sympatický snímek kazí snad jen přemíra naivní dobrosrdečnosti, typická pro Slavínského filmovou tvorbu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Super komédia, slušná, bláznivá, s pánmi hercami a pani herečkami. Stačí pozrieť a hneď vidieť rozdiel medzi decentnými dámami z roku 1938 a dnešnými lacnými prostitútkami. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie plná omylů, ale díky paní Gerové a panu Krištofu-Veselému má své kouzlo a tempo..krásná hudba Luďka Pacáka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dalsi z nekonecne rady veseloher s tezce uveritelnym scenarem a prekombinovanou zapletkou z doby predvalecne. Jedna se ale o celkem vtipny film, kde samozrejme jako temer vzdy zaujme Mandlova a jini. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Na blondýnky mě moc neužije, takže pro mě je Eva Gerová vzhledem atraktivnější verze V. Ferbasové. A narozdíl od VF hard fanklubu si myslím, že Eva byla i dobrá herečka. Jenže příležitost dokázat to nepřišla, takže Bílá vrána je jejím nejlepším filmem; kdyby neskončila tak brzy, jistě by pár zajímavých rolí v kvalitních filmech (asi na úkor VF) dostala. Svatební cesta má docela solidní první půli, ale pak je to velmi utahané přešlapování na místě, kterému korunuje trapná postava strýce. Netuším, jak se ten herec jmenoval, ale přehrával až hrůza a vysloveně mě s..štval. Možná byl kdysi populární bavič, ale tady se výrazně podepsal na velmi rozpačité druhé polovině filmu. Z nějakého důvodu, vše přestalo fungovat. V celém filmu nenajdete žádný zapamatovatelný highlight, ale o vyslovený průšvih nejde. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Měla by to být situační komedie. Asi. Musím uznat, že si cením Slavínského, že dokázal z tohoto nic-scénáře vytřískat v podstatě průměrný film. Několikrát se člověk zasměje, jinak ale sleduje bezzubé dialogy. Ke konci snímek ztrácí tempo úplně. Tvůrci zřejmě měli námět, ale naprosto nevěděli jak ho rozvinout a zejména "dovinout"...V neděli odpoledne bych to vydržel, v úterý večer u toho usnul...dokokoukal ve středu. 50% ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tři jsou moc, dvě málo, ale budiž. Adina zde silně přehrává a v roce 1938 ještě nepůsobí tak suverénně a sebevědomě jako o rok později (rok 1939 bych označil jako nejsilnější rok její kariéry vůbec). Co mě však mile překvapilo, byl herecký výkon Evy Gerové, která zde působila přirozeně, hezky se na ni dívalo a v lecčems zde předčila právě divu Mandlovou (myslím tedy v tomto filmu, jinak nelze srovnávat). Jinak poměrně solidní výkon podal i František Krištof-Veselý, což ještě více vyniklo v kontrastu s katastrofálním projevem Stanislava Strnada (opravdu špatný herec, srovnatelný s amatérským herectvím). No co dodat, co čekat od průměrného filmu té doby, neurazí, nepotěší... ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu slabší snímek, ve kterém celková naivita filmu již převažuje nad jindy veskrze příjemnou prvorepublikovou patinou... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

První hodinka sice nepřináší žádný třeskutý humor, ale docela příjemně odsýpá. Bohužel v závěrečné půlhodince, kdy by měla zápletka se záměnami gradovat, už filmu dochází dech a úplný závěr je vyloženě nepovedený. Takže hodně slabé 3* ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jeden popleta a 2 hysterky či manipulantky. Křečovitý styl humoru, který je spíš trapný než vtipný. Zhruba od půlky jsem doufala v konec, přitom se z příběhu v jiném stylu pracování dalo vytěžit mnohem více, stačilo ubrat slz a protivného strýčka. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších a kvalitnějších veseloher Vladimíra Slavínského, na niž se vydržela dívat i moje dcera a s chutí jsme se zasmáli tentokrát skutečně výjimečnému humoru Františka Krištofa-Veselého, také Adina Mandlová byla lepší než v rolích dcerušek bohatých papínků, Eva Gerová byla okouzlující a škoda, že jí film nedal více příležitostí. Oproti tomu Strnad v roli mistra šermu byl toporný. Překvapila komická role J. W. Speergera, moc takových a na takové ploše jich neměl, trochu se mi zdálo, jestli tato role nebyla šita na míru Josefu Rovenskému (viz Funebrák), jemuž by sedla dokonale. Tento film však dokázal, že Speerger dokázal zahrát prakticky cokoliv a vždy dobře. Samotný scénář měl skutečně blízko ke crazy, zápletka byla milá a neotřelá, tak proč nedat ty čtyři hvězdičky. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Trochu chatrnou zápletku pro mě oživil František Krištof Veselý jako "úžasně rozpačitý" profesor a potřeštěný strýček Petr v podání skvělého J. W. Speergera. Adina předvádí svůj roztomilý standard a v několika scénách se i rozesměje při Speergrových výstupech. Milá veselohra, která neurazí. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

film, ktorý drží na hladine len brilantný herecký výkon a šarm Františka Krištofa Veselého, ktorému sekunduje krásna Adina Mandlová a čiatočne i Eva Gerová...ostatok je herecký suterén na čele s trápnym a otravným strýkom...inak výborný Vladimír Slavínský mal čo robiť, aby sa to vôbec dalo pozerať... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak toto je skutečně veselohra v pravém slova smyslu se vším všudy, protože tohle se nedá brát vážně. U toho se musí člověk jen smát. Eva Gerová, jak to snad uměla jen ona, předvádí jedinečnou dětinskost. Naopak František Krištof-Veselý hraje tak, že i na tehdejší dobu to muselo působit bizarně, pokud by však divák nebral v potaz, že se jedná o komedii. Jinak by totiž klidně někdo mohl říct, že se chová jako homosexuál. Opět jde o záměnu jednoho za druhého, ale hlavně na pokojích. Zkrátka taková, dnes by se řeklo ulítlá, ztřeštěná komedie. ()

Iku75 

všechny recenze uživatele

18 leta Gerova a 35 lety Vesely + 32 lety Strnad , co to je za uchylarnu v kazdem predvalecnem filmu vybrat herce a herecku s tak velkym vekovym rozdilem ? TRAPNA a naivni Mandlova. ()

Reklama

Reklama