Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor Partyk je slavný chirurg. Pro nával práce v sanatoriu zanedbává svou půvabnou ženu Pavlu. O místo u Partyka se uchází mladý lékař Jáchym. Na chodbě sanatoria potká Pavlu, která se mu představí jako Marie Novotná. Protože si jsou vzájemně sympatičtí, začnou se spolu scházet. Partyk si všimne, že se jeho žena už v sanatoriu neobjevuje, a začne ji podezírat z nevěry. Jáchym mu vypráví o své přítelkyni a Partyk projeví zájem ji poznat. Pavla setkání odmítne. Partykovo neurčité podezření, že Marie je vlastně Pavla, se potvrdí, když zachytí v telefonu její vzkaz, aby dr. Jáchym ihned volal Marii Novotnou. Pošle Jáchyma do svého domu s dopisem pro Pavlu a ten pozná, že jeho milovaná Marie je vlastně Partykova žena. Zdrcen odchází ze sanatoria. Partyk zažádá o rozvod a chce si pak vzít doktorku Severýnovou, která ho miluje. Pavla mu oznámí, že čeká dítě. Ženský lékař zjistí, že je těhotná již šest měsíců. Partyk si uvědomí, že očekávané dítě je jeho, a vrátí se k Pavle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

zette 

všechny recenze uživatele

Ackoliv to ma film jiz v nazvu, tak postava profesora Partyka byla natolik zidealizovana, az sel cloveku malem na nervy. Jinak milostna zapletka a obdiv mladeho chirurga k profesorovi se mi libila. Zajimavy byl i pristup doktoru k pacientum v soukromem sanatoriu a jen verbalni srovnani se statni nemocnici. Schranil ve sve typicke roli a ackoliv Hana Vitova postradala charisma Mandlove, je to ma druha nejoblibenejsi prvorepublikova herecka. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohuzel timto filmem si Otomar Korbelar na malou chvili zaslouzil me opovrzeni – to bylo vazne nutne hrat v takove limonade. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kýč jako prase, ale velmi dobře natočený a zahraný. A zcela upřímně- mně se to líbilo! Slavínský byl zručný řemeslník... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Lídu Merlínovou mohu a Korbeláře s jizvou přes celý obličej samozřejmě také. Inu exotika. Zita Kabátová má sympatický a praktický účes, Hanka Vítová jest též dekorativní. Z historického hlediska oceňujeme také debut na plátně české Shirley Temple - Jiřiny Bohdalové v roli dcerky zraněného dílovedoucího. Její plánovaný debut v Pižlovi a Žižlovi na cestách nevyšel, nyní tedy již byla smůla zažehnána a Jiřina ostatně hraje dodnes. Z pohledu zcela jiného vítáme intimní přátelství mezi Korbelářem a Schránilem ;) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vedle řady všeobecně oblíbených lidových veseloher natočil režisér Vladimír Slavínský také několik velkolepě pojatých společenských dramat. Vytvořil v nich zvláštní, téměř pohádkový svět, v němž se vše odehrává tak trochu nezávisle na šedivé skutečnosti a kde dobro zákonitě vítězí nad zlem. Témata nacházel v literatuře pro paní a dívky, původní předlohy však často rozsáhle přepracovával a nově pointoval. Titulním hrdinou tohoto filmu je lékař-lidumil oblíbený mezi pacienty i kolegy. Většinu času tráví v sanatoriu a vůbec si nevšímá, jak se jeho přepychem zhýčkaná manželka začíná nudit. Aniž by tušil lest, do funkce svého asistenta přijímá mladého nadaného muže. Přilne k němu láskou téměř otcovskou, čímž se ovšem cynická žena skvěle baví: manžel neví, že je to její milenec, milenec neví, že je to její manžel. A celý tento propletenec zpovzdálí sleduje zarmoucená instrumentářka, lékařova oddaná ctitelka. Nutno dodat, že herci si s tím poradili se ctí a na úrovni – vedle Hany Vítové, Zity Kabátové a Raoula Schránila se na prvním místě sluší připomenout charismatického Otomara Korbeláře s přitažlivou jizvou na tváři. I červená knihovna má (občas) svůj skrytý půvab. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Přepjatě mravokárná rozbředlost. Korbelář i jeho postava v tomto filmu by zasloužili zavřít až by zčernali. Takový nechutný, latentně homosexuální, svatoušek. A ostatně skoro všichni, kromě Zity Kabátové, tam hrají jako v permanentním hysterickém záchvatu. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Prvý krát spolu hrali vo filme Otomar Korbelář a Hana Vítová.moja zaujímavosť: Otomar Korbelář prezradil, že úlohu vo filme prijal z dvoch dôvodov – bol pre neho finančne výhodný a vyhovovalo mu filmovanie v pražskom Barrandove, pretože sa mu nechcelo cestovať mimo Prahu. (dyfur) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když se Slavínský snaží bavit, většinou mě nudí k smrti. Když ovšem točí vztahové drama, baví mě královsky, protože (pravděpodobně nechtěné) homoerotické jiskření mezi panem profesorem a jeho sekundářem je mnohem procítěnější než cokoli, co se týká paní Pavly. A z vizity: "Když nebudete, chlapci, zlobit, povím vám zítra ohromnou anekdotu," by si měl vzít příklad každý primář. O té ódě na cigarety nemluvě. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Při těch 48%,co tu film dostal to vypadalo na pěkný průšvih, ale ten se chválabohu nekonal. Otomar Korbelář hraje svou klasickou pozici dobrého pracovitého muže, obětavého v práci až nadoraz. Hana Vítová sedí doma na zadku a nudí se, takže když potká zajímavého muže, žertem se vydává za jinou ženu, aby zůstala inkognito. Dojde k dramatu, jelikož zmatená mladá žena najednou ani neví kdo je, co chce a co též nechce. Jak už to tak bývá, jediný kdo ví co dělat, je rozhodný chlapák Otomar. Sání, stlačení, výbuch, výfuk. Běží to jako na drátkách. Děj i postavy jsou velmi schematické, takže ho lze předvídat. Zita Kabátová, Otomarova asistentka zde hraje svou životní roli. Je nejen krásná (pro mne snad opravdu poprvé), ale i dobře hraje. Slavínský tentokrát své drama nechal sklouznout "po povrchu". Myslím ale, že to je tak natočené schválně. Nikdo se totiž v podstatě nechtěl zaobírat nitry postav, ale spíš jen se tak nechat unášet příběhem. Nic víc. A to se povedlo a já se ochuzen ani být podveden necítím. 70% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Toto společenské drama jsem viděla prvně. Je to spíš romance z červené knihovny, zabývající se rodinnými problémy vyšší společenské vrstvy v časech, kdy muži pracovali a ženy byly v domácnosti. Otomar Korbelář v roli obětavého a spolehlivého lékaře nemá pro práci čas věnovat se své v přepychu se nudící půvabné ženě Haně Vítové a ta skončí v náručí milence Raoula Schránila, shodou okolností mužova asistenta a obdivovatele. Poslední stranou tohoto čtyřúhelníku je půvabná odborná lékařka Zita Kabátová, která ke svému nadřízenému dlouho beznadějně a láskyplně vzhlíží. Na této romanci kromě uvedeného vztahového propletence jsou kladem dobré civilní herecké výkony s výjimkou Raoula Schránila, který zůstal prkenný jako vždy. Výprava je studiová, kostýmy a účesy dobové. I když je to možná kýčovitá limonáda, tak pro tu atmosféru starých časů a malou Jiřinu Bohdalovou jsem hodnotila velkoryse. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Cervena knihovna nejvyssi kvality. Co scena to bomba. :-) Jako bonus nase nejkrasnejsi zeny te doby Zita a Hanka. (Obzvlast Zita Kabatova mi prijde cim dal lepsi. Je to kocka.) ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Děsná záležitost, jíž podkopává hlavně Slavínského tragická režie, scénář a zbytečně natažená stopáž. Kdyby příběh končil rozlukou Partyka s Pavlou a ženitbou s Jožkou, pořád by to byla telenovela, leč v rámci únosnosti. Jenže právě v onom bodě se film přehoupne do ještě podstatně horšího epilogu, kde už jde veškerá logika, rozum i vkus úplně do kytek. Plus si zaslouží zobrazení Partykových a Jáchymových gay tendencí, což je samozřejmě ale dáno dnešním chápáním a jde jen o výsledek špatných dialogů. Otomara Korbeláře jsem měla zapsaného jako charakterního charismatického herce a doufám, že si dojem opět brzy napravím. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Koukat se na to dá, je to typická kýčovitá slavínština s poněkud patetickými hereckými výkony. Nejpřirozeněji působí Zita Kabátová. Ovšem kde jinde uvidíte Otomara Korbeláře s jizvami ve tváři, které mu způsobil lev v Africe? Docela mě zklamal konec, myslím, že Korbelář si měl vzít Kabátovou a Vítová Schránila, se kterým by čekala dítě. Slabé tři hvězdičky. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Dokonalá červená knihovna, že už červenější být ani nemůže. Plná patosu a vznešených frází. V prvorepublikovém kině nemohlo zůstat jedno oko suché. ()

me_george 

všechny recenze uživatele

Dost přeslazené, je vidět, že předlohou byl nějaký román pro dívky a ženy. Ale překvapil mě Otomar Korbelář, o kterém slyším poprvé v životě. Jeho herecký projev mi na svou dobu přijde příjemně civilní. ()

Shadow 

všechny recenze uživatele

Na plný počet bodů tenhle film nemá, bohužel. Ačkoliv je plný všelijakých citů, tak mi ale stejně připadá jako takový přeslazený čajíček. Pořád tam někdo vzdychá nebo brečí. Tyhle srdceryvné scény mě vážně neberou. ()

Isognomostom 

všechny recenze uživatele

Kdysi kdosi diagnostikoval mou zálibu v klasické/naivní filmografii, která u většiny současných lidí vyvolává možná tak úsměšek, za poťouchlost až recesi. Strojené monology lékaře Jáchyma sice vedou k průběžnému uchechtávání, některé citové výlevy obou hlavních dam jsou také k pousmání, ale když se profesor Partyk podívá nebo promluví, tak se jakákoli pochybnost o filmu Zlatý člověk per prima hojí. Z celého filmu je nejsympatičtější právě idealizovaná postava poněkud nešťastného lékaře, který by "chtěl od života jen prosté lidské štěstí". Díky svým zkušenostem má totiž nad všemi červenoknižními zápletkami, kvůli kterým by se všichni hromadně uplakali nebo zasebevraždili, velmi příjemný a poučný nadhled. Navíc se pan Korbelář moc hezky poslouchá a s ohledem na charismatické vystupování dává smysl i jeho udivená sebekritická poznámka směrem k tajně zamilované asistentce Jožce: "co na mně vidí?"... Ve filmu se mluví krásnou češtinou, takže občas si pustím film jako zvukovou kulisu k práci a některé pasáže už mám v uchu - výborná je zejména hláška primáře Boučka, když se ptá Jáchyma na pletky s paní Partykovou: "Tak sedněte si a povídejte. Ale ne mně lhát! Nebo vám vynadám! Víte, že pro to daleko nejdu!" - takový klenot se v současných scénářích příliš nevyskytuje ;-) ()

Kloboucek75 

všechny recenze uživatele

Ve minimálně dvou filmech ( Sobota , Zlatý člověk ) H. Vítová si stěžuje že je v domácnosti sama a opuštěná .Manželé jsou neustále v práci . Tvl co to byly za chlapi tenkrát ? Udělám ženě 2 fakany a starej se tvl. Marně přemýšlím v jakém prvorepublikovém filmu je vidět kompletní rodina s malými dětmi . Nebo vidět těhotnou .  Slavínský měl zůstat u komedií , komedie točil rozhodně lepší . ()

Reklama

Reklama