Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války na jednom z ostrovů skotských Vnějších Hebrid dojde whisky, což místní obyvatelé nesou velmi nelibě a dokonce se za whisky i modlí. Shodou okolností u ostrova ztroskotá loď s nákladem whisky. Místní obyvatelé část nákladu "zachrání" a pak jej ještě zachraňují před bdělým okem úřadů. Na základě skutečné události z roku 1941. (Atron)

(více)

Recenze (16)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skoro se chce říct mnoho povyku pro nic, ale jak jde o alkohol, tak člověk prostě nemá sílu, aby odolal. Anebo alespoň skot, potažmo Brit nikoli. Díky jedné takové pořádné zásilce alkoholu se tady dějí opravdu praštěné věci, ale přitom je celý snímek na první pohled nesmírně vážný. Prostě další ukázka krásného britského humoru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve Skotsku (natož na Vnějších Hebridech) jsem nikdy nebyl. Nemohu proto posoudit, zda jde vážně o tak rozkošný kus země, že vaší hlavní tamější starostí je, mít se čím opít. Mackendrickův v lihu naložený debut po ealingovsku míchá závažné (druhá světová válka) s nevážným, aniž by se ve výsledku dostavilo bolení hlavy. To spíše výpadek paměti, neboť film nabízí řadu scén živých až živelných (díky střihu), případně ironických až kousavých (díky komentáři), ale žádnou nezapomenutelnou, pročež z paměti ani ne tři dny po zhlédnutí horko těžko destiluji vzpomínku konkrétnějších kontur. 75% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná úsmevná komédia z Ealingu. Ten nikdy nesklame, ale zase nemusí vždy oslniť maximálnym dojmom. Dnes by niečo podobné asi ťažko prešlo, takúto oslavu alkoholizmu mohla ospravedlniť snáď iba svetová vojna. Chlast, generačné rozdiely, láska, krásna príroda, rázne figúrky. Whisky Galore! to podáva všetko schematicky, ale ako komédia to má dovolené. Nakoniec si na konci dovolí aj menší podraz na svojich postavách a možno to bol aj jeho najlepší vtip. Ale potešia aj nožničky by zaseknutí auta. A mladučký Gordon Jackson. 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie je jednoduché, keď sa na jednom odľahlom škótskom ostrovčeku minie všetka whisky... Šťastná náhoda roztočí kolotoč humorných situácií a ako to býva pri britských klasických komédiach, o zábavu je postarané. Na slušnej úrovni je aj kamera a exteriéry. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na jednom skotském ostrůvku odříznutém od civilizace (nejbližší kino je sto kilometrů a na západ není kromě Ameriky vůbec nic) dojde za války whisky a obyvatelé ztratí smysl života. Naštěstí však u pobřeží ztroskotá loď s nákladem whisky a tak se skotští filutové rozhodnou vyřešit svízelnou situaci zločinem, z čehož pak pramení řada zábavných situací. Nicméně nejlepší hlášky měl na začátku a na konci vypravěč ("And so they lived unhappily ever after.") ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tvrdých abstinentov tento snímok pravdepodobne dosť pobúri. Naozaj patrí pálenka k životnému šťastiu? No myslia si to aspoň obyvatelia jedného so škótskych ostrovov. Po tom, ako sa prestane dodávať whisky, osadníci prejdú do melancholického bolestivého režimu, v ktorom je len málo chuti do bežného života. Avšak šťastím v nešťastí sa k nim doplaví ´´záchrana´´ v podobe stroskotanej lode plnej lahodného moku. Z tejto udalosti vzíde niekoľko úsmevných a humorných situácií, pri ktorých srdce obyčajného človeka pookreje. Koľko málo stačí ku šťastiu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Občas se objeví hláška, která svým cynismem překvapí nepřipraveného diváka (,,Roku 1941 postihla skotský ostrov strašná katastrofa. Ne, nebyly to Hitlerovy bomby... Došla whisky!") - stará se o to především báječně nekorektní vypravěč. Jinak je ale tahle britská komedie - i přes svůj název - příliš suchá. Bohužel je jednou z těch, co tak zcela neobstála ve zkoušce časem. Ano, pohled na intrikující Skoty, od malých dětí po vetché staříky, co jsou pro hlt whisky ochotni udělat cokoli, je zábavný, ale je to takový ten roztomilý humor, kterému se tu a tam pousmějete, ale ke skutečnému pobavení nedojde. Kdybych neznal jiné komedie studia Ealing (např. Šlechetná srdce a šlechtické korunky či Pět lupičů a stará dáma) a nevěděl, že v tomto období a v této společnost se dala udělat komedie, co vyvolává i dnes salvy smíchu, asi bych šel s hodnocením výš. Ovšem když člověk ví, že to šlo i lépe... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejvřelejší potlesk ze všeho, u čeho jsem se na letošní LFŠ v Hradišti nachomýtl, sklidila tahle skoro sedmdesátiletá taškařice, se suchým sebeironickým humorem v krásných přírodních kulisách pojednávající o tom, kterak malý skotský člověk vrchnost přečůral. Pozor, vyvolává nepřekonatelnou chuť na panáka (i když já radši irskou). ***1/2 ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Pro trochu alkoholu uděláme všechno, i nemožné. Snažení obyvatel malého ostrůvku dvakrát zachránit bedny s whisky je opravdu zábavné. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, Mackendrickova prvotina. Podle knižní předlohy líčí příběh malého skotského ostrůvku, kde najednou dojde whisky. Hrozná pohroma to je! Až jednoho dne... u pobřeží ztroskotá loď. A my víme, co v ní je. Bělovousí staříci k ní z pobřeží toužebně vyhlížejí při romantických západech slunce, už už se jim vrátit chuť do života... Příběh už sám o sobě je velmi vtipný, k tomu výborný situační humor a neopakovatelné zobrazení skotského temperamentu. Mám pocit, jakoby si všichni zúčastnění s takovou zvláštní grácií dělali legraci sami ze sebe. A ještě jedna věc: kamera neměla chybu. Stačilo by film snímek po snímku rozstříhat a máme přímo výstavní kolekci krásných fotografií. Inu, Whisky Galore! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"From that day every man went into mourning. Mourning for a departed spirit."     Humorná óda na chľast, ktorá sa dostala medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Hrdinami príbehu podľa skutočnej udalosti sú veľmi svojrázni obyvatelia škótskeho ostrovčeka Eriskay ("To the west, there is nothing. Except America."), na ktorom nie je žiadne kino, či nebodaj divadlo, a tak sa všetka jeho kultúra točí okolo kostola a whisky (ešte by sa dali pridať gajdy a tanečná zábava, ale tie by zrejme bez whisky nefungovali). Je to celkom milé a spočiatku aj zábavné, len časom ten humor začína trochu zunovať. To sa ale rozhodne netýka najlepšej scény ku koncu filmu, obsahujúcu návod, ako sa vysporiadať s despotickou matkou, náboženskou fanatičkou. Výborné sú potom aj scény, kde hraje škótska hudba a spievajú sa škótske piesne (škoda, že ich nie je viac). Prekážalo mi prehrávanie niektorých hercov s takým zvláštnym strojeným rečovým prejavom, asi aby každému bolo zrejmé, že ide o humor.               "But he's no enemy of ours." "Any man who stands between us and the whiskey is an enemy." ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Na Whisky Galore jsem se chystal už dlouho, konečně jsem se odhodlal :-) Whisky mám moc rád a tenhle film je o ní celý. Je to hodně starý kousek a s ohledem na to, je ho nutné brát, ale je to velmi příjemná, odlehčená podívaná, s mnoha úsměvnými momenty. Kvůli té whisce asi trochu nadržuju. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Lidová komedie o "moři whisky", nebo spíše o whisky na moři. Film je z dnešního pohledu natolik obyčejný, že potěší jen ty, kterým učaruje svou atmosférou... což se v mém případě bohužel nestalo. ()

Reklama

Reklama