Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Kateřina je na své zákazníky laskavá a prodává na dluh, takže její ochod s rybami se věčně topí v dluzích. Potěší ji zvěst o bohatém dědictví, které by mělo dorazit z Ameriky, ale potíží jí kvůli tomu ještě přibude, dokonce ji zadrží policie a obviní z podvodu... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (20)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Možná by to byl průměrný film pro pamětníky, kdyby tu ovšem parádní herecký výkon nepředvedla úžasná Antonie Nedošinská. K tomu přidejte Lídu Baarovou (ta vždy potěší) a v menších rolích krásku Helenu Bušovou plus skvěle výřečnou Růženu Šlemrovou. Jako u jiných starších filmů musím pochválit vynalézavost při navazování za sebou následujících scén (např. paní Nedošinská v rybárně říká, že by se mohla jít klouzat, načež následuje scéna na kluzišti, to je moc povedené; podobných vychytávek je tu několik). Hezké jsou záběry zasněženého Špindlerova mlýna. Celkový dojem z filmu je tak u mě nadprůměrný. Jen ta anglická čeština pana Korbeláře mě tolik nebavila. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože se Antonie Nedošinská dožila jen pětašedesáti let, stihla si zahrát v obrovském množství filmů. Nicméně doba jí nepřála a hlavních rolí pro ženy středního věku, bylo tenkrát ve filmu ještě méně, než dnes. Takže na výsluní se vyhřívaly hvězdy kalibru Baarové, nebo Mandlové a na těžkou Tonku zbyly jen vedlejší role matek, sousedek, nebo hospodyní. Až tato adaptace divadelní hry, jí dopomohla k hlavní roli, které se zhostila na výbornou. I přes účast Baarové, Korbeláře, Plachty a Borského, nebylo pochyb o tom, kdo je ústřední postavou. Zápletka filmu je ve své podstatě primitivní...dědic z Ameriky... a Slavinský ji pojal rutinně, takže jde o lehkou komedii, vystavěnou na šťouchacích dialozích. Jenže 107 minut....to je na komedii a film pro pamětníky pořádná porce. A bohužel není ničím opodstatněná. Nezbytné hudební vložky se zpěvem bych nemilosrdně vypreparoval, protože nebylo o co stát. A nejspíš bych s nůžkami zaúřadoval i na začátku, kde Kateřina "držkovala jen tak Pánu Bohu do oken". Mnohem lépe to fungovalo, když měla oponenta...v tomto případě v závěrčných minutách, aspoň na chvilku Růženu Šlemrovou... další "oběť" doby. Takto kvalitních momentů ale bylo tak málo, že lépe hodnotit nemohu. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zažít krachy, nemít prachy. Výbornými gagy nabitá komedie o udatné Kateřině, která se s životem pere jako lvice, stojí a padá s titulní představitelkou, nedostižnou Antonií Nedošinskou. Velká česká herečka, jejíž jméno soudobá kritika vyslovovala s patrným despektem, rozžala další z mnoha ženských portrétů, laskavou a srdečnou majitelku neprosperujícího obchodu s rybami, na kterou se, jak jinak, usměje štěstí. Slavínský se v mnoha ohledech nezapře, ale i v těch naivních příbězích lze narazit na leccos zajímavého a neocenitelného – v tomto případě se o nesmrtelnost postarala Hana Podolská, která se prostřednictvím tohoto filmu propůjčila k (ne)nápadné reklamě svého salonu. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošínská v roli svérázné majitelky rybárny, která těsně před krachem získá velké bohatství, aby pak skončila ve vězení a musela se o ně přít. Vedle toho linie s milostným trojúhelníkem Borský, Baarová a Korbelář (který podává jako Čechoameričan zajímavý výkon, ale stejně je zcela zastíněn Nedošínskou, která hraje jako o život, pusa se jí téměř nezavře a je celou dobu vtipná). A nakonec bohužel pitomě hloupý příběh, který svou naivitou bije do očí, a kde jediná vynikající část je ta ve vězení. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Otomar Korbelář vo svojich pamätiach uvádza, že úloha v tomto filme ho urobila hercom. Taktiež prezradil, že pre svoje dialógy zvolil neobvyklú intonáciu, spievanú češtinu, ktorú pochytil od študentov, krajanov v Amerike. (dyfur) Režisér Vladimír Slavínský dostal za uvedený film zlatú medailu Filmového kuriéra za najlepší a obchodne najúspešnejší český film v uplynulom ročnom období. Medaila sa udeľovala vždy k 28.10. (dyfur) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v Špindlerovom mlyne. (dyfur)
  • Palác bratrance Johna stojí v Praze na Malé Straně ve Valdštejnské ulici. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Otomar Korbelář vo svojich pamätiach uvádza, že úloha v tomto filme ho urobila hercom. Taktiež prezradil, že pre svoje dialógy zvolil neobvyklú intonáciu, spievanú češtinu, ktorú pochytil od študentov, krajanov v Amerike. (dyfur)

Reklama

Reklama