Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Kateřina je na své zákazníky laskavá a prodává na dluh, takže její ochod s rybami se věčně topí v dluzích. Potěší ji zvěst o bohatém dědictví, které by mělo dorazit z Ameriky, ale potíží jí kvůli tomu ještě přibude, dokonce ji zadrží policie a obviní z podvodu... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (20)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zažít krachy, nemít prachy. Výbornými gagy nabitá komedie o udatné Kateřině, která se s životem pere jako lvice, stojí a padá s titulní představitelkou, nedostižnou Antonií Nedošinskou. Velká česká herečka, jejíž jméno soudobá kritika vyslovovala s patrným despektem, rozžala další z mnoha ženských portrétů, laskavou a srdečnou majitelku neprosperujícího obchodu s rybami, na kterou se, jak jinak, usměje štěstí. Slavínský se v mnoha ohledech nezapře, ale i v těch naivních příbězích lze narazit na leccos zajímavého a neocenitelného – v tomto případě se o nesmrtelnost postarala Hana Podolská, která se prostřednictvím tohoto filmu propůjčila k (ne)nápadné reklamě svého salonu. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Otomar Korbelář vo svojich pamätiach uvádza, že úloha v tomto filme ho urobila hercom. Taktiež prezradil, že pre svoje dialógy zvolil neobvyklú intonáciu, spievanú češtinu, ktorú pochytil od študentov, krajanov v Amerike. (dyfur) Režisér Vladimír Slavínský dostal za uvedený film zlatú medailu Filmového kuriéra za najlepší a obchodne najúspešnejší český film v uplynulom ročnom období. Medaila sa udeľovala vždy k 28.10. (dyfur) ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Možná by to byl průměrný film pro pamětníky, kdyby tu ovšem parádní herecký výkon nepředvedla úžasná Antonie Nedošinská. K tomu přidejte Lídu Baarovou (ta vždy potěší) a v menších rolích krásku Helenu Bušovou plus skvěle výřečnou Růženu Šlemrovou. Jako u jiných starších filmů musím pochválit vynalézavost při navazování za sebou následujících scén (např. paní Nedošinská v rybárně říká, že by se mohla jít klouzat, načež následuje scéna na kluzišti, to je moc povedené; podobných vychytávek je tu několik). Hezké jsou záběry zasněženého Špindlerova mlýna. Celkový dojem z filmu je tak u mě nadprůměrný. Jen ta anglická čeština pana Korbeláře mě tolik nebavila. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošínská v roli svérázné majitelky rybárny, která těsně před krachem získá velké bohatství, aby pak skončila ve vězení a musela se o ně přít. Vedle toho linie s milostným trojúhelníkem Borský, Baarová a Korbelář (který podává jako Čechoameričan zajímavý výkon, ale stejně je zcela zastíněn Nedošínskou, která hraje jako o život, pusa se jí téměř nezavře a je celou dobu vtipná). A nakonec bohužel pitomě hloupý příběh, který svou naivitou bije do očí, a kde jediná vynikající část je ta ve vězení. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda nevtipných, dalo by se říct až trapných dialogů (až na několik málo výjimek - nedobytná pokladna jsem já & když vás bude huba svrbět), mohl to být výborný film... Tedy pokud by měl mnohem lepší děj a délka se zkrátila tak o třetinu. Nedošinská a Plachta potvrzují staré známé pravidlo, že špatně napsanou roli je lépe zahrát také špatně, protože při dobrém výkonu stupidita dialogů a scén jen ještě víc vynikne. Nejvíc mě štval Korbelář se svým usměvavým anglickočeským přízvukem, zato Baarová vcelku ušla, i když se svými silnými pažemi a obdélníkovým obličejem prokazovala, že i ve dvaceti by se k ní spíš hodilo její původní jméno Babková. A Ella Nollová taky nemusela tahat ty živé ryby za oči. Zajímavost: Ve filmu se objevuje i jeden z prvních produktplacementů (che, to je slovo, ale já za to nemůžu, kdybych napsal "nenápadná reklama", tak to nikdo z Čechů nepochopí, zato anglický termit se jim vysvětlovat nemusí), na kluzišti visí reklama Becherovka - to pravé osvěžení. Když nad tím tak přemýšlím, možná toto byl nejlepší vtip z celého filmu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Otomar Korbelář vo svojich pamätiach uvádza, že úloha v tomto filme ho urobila hercom. Taktiež prezradil, že pre svoje dialógy zvolil neobvyklú intonáciu, spievanú češtinu, ktorú pochytil od študentov, krajanov v Amerike. (dyfur)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v Špindlerovom mlyne. (dyfur)
  • Palác bratrance Johna stojí v Praze na Malé Straně ve Valdštejnské ulici. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama