Reklama

Reklama

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

(seriál)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Arthur Dent je obyčejný, celkem nudný Pozemšťan, který nemá rád čtvrtky. Byl by jím i navždy zůstal, kdyby se neukázalo, že jeho nejlepší přítel Ford Prefect je mimozemšťan a planeta Země stojí v cestě výstavbě nového hyperprostorového obchvatu, takže má být zbourána. Arthur s Fordem se jako jediní zachrání a - vybaveni pouze nepostradatelným Stopařovým průvodcem po Galaxii a ručníky - jsou vrženi do nejztřeštěnějšího dobrodružství v dějinách všech paralelních vesmírů. (July)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Spectre 

všechny recenze uživatele

Ku stopárovi som sa dostal len nedávno, avšak to som už stihol najprv nový celovečerný film a potom v neubúdajúcom nadšení všetkých päť kníh. Neviem či je dobre, alebo zle, že som sa k tomuto seriálu dostal až nakoniec. No, každopádne, po pozretí prvého a druhého dielu som mal namále a chcel som písať komentár ihneď, avšak nakoniec som dopozeral zbytok a definitívne som sa naladil na frekvenčné pásmo tohoto šialeného počinu. Trikovú stránku ako takú sa hodnotiť nedá, ostanem iba pri tom, že dodáva tomuto seriálu ten správny punc uletenosti, čo rozhodne nie je na závadu. Čo sa hercov týka, síce mi sadli do svojich postáv, avšak výkony pred kamerou mi pripadali také, ... zvláštne. Netrvalo to však dlho a pochopil som, že ich viedol entuziazmus a láska k predlohe, v mnohom to pripomína rôzne "fan-fiction" filmy. Po výpravnej stránke sa jedná (a to nemá imho nič spoločné s peniazmi, skôr s použitím daných prostriedkov) o akúsi renesanciu Eda Wooda, čo však opäť nie je na závadu. No a napokon dve veci: Pri čítani knihy ma hneď napadlo, ako by mohla na plátne vyzerať reštaurácia na konci vesmíru - výborný uvádzač a okolie dramaticky podfarbené výjavmi ako z 2001. Tu sa tie výjavy nekonali, avšak práve vďaka nezabudnuteľnému uvádzačovi tohoto osudového večera sa jedná snáď o najlepšiu časť z celej minisérie. Ďaľšia z vecí sú ukážky zo Stopára, ktoré tvoria výrazný prvok aj v prípade nového remake. Počítačový "hypermoderný" dizajn a la 80-te roky ma doslova nadchol, i keď zrejme iným spôsobom, ako pôvodne autori uvažovali ;) Bez všetkého sa dá povedať, že bude lákať aj nasledujúce generácie fanúšikov sprievodcu. --- Zhrnutie nie je jednoduché. Tento seriál je veľmi uletený, snáď uletenejší ako je britský uletený štandart :) Niektorým sa nebude páčiť, avšak zbytok si ho zamiluje. Z mojej strany je to 5* ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí je z tohoto díla nadšených a přirovnávají je i k Červenému trpaslíkovi, ale po shlédnutí se k nim určitě nepřidám. Herecké výkony jsou slabé, vtipu jsem také čekal mnohem víc. Pobavil snad jen depresivní robot Marvin jinak slabší. Naopak efekty působí na rok 1981 slušně. Jednoduše jsem čekal víc i tak dávám vcelku slušné hodnocení a to 3z5 . ()

Reklama

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Mno nevím nevím, patřím mezi velké fanoušky sci-fi ale Stopařův průvodce mě vždycky nějak míjel. Dalo by se říci, že na poli sci-fi mě stopař míjí účinkem úplně stejně jako na poli fantasy Zeměplocha. Prostě mi tenhle druh humoru dvakrát nesedí. Ano dalo by se namítat, že je to suchý břitký britský humor, ale když to položím vedle skvostu jakým je Red Dwarf tak Stopař naprosto projíždí na celé čáře. Je to vlastně spíše taková studie jak budou lidi vnímat film plný absurdit a naprostých nereálností a o to tady vlastně celou dobu jde. Pokud tedy máte rádi lehce surrealistický pohled na věc tak směle do toho, mě to prostě nic neříká. Ještě musím připustit, že seriál jsem viděl až po shlédnutí modernější filmové verze a nejsem si zcela jist jestli je lepší nebo horší, seriál prakticky natahuje děj na 6 dílů zatímco ve filmu je vše odvyprávěno během asi 90 minut. Pro mě byl film mnohem zábavnější, i když připouštím, že nemalou zásluhu na tom měla i vizuální stránka se kterou se seriál z roku 1981 opravdu nemůže rovnat, když teda pominu tu neskutečnou hromadu papundeklových kulis. Stopař povětšinou staví na základech naprosto absurdního vtipu který je prostě až příliš inteligentní na to, aby utáhl celé dílo. Mě osobně neoslovil a raději zůstanu u takových anglických skvostů jako je Red Dwarf nebo Black Books. Pokud jste ovšem fanoušky knižní předlohy určitě se vám to bude líbit, v seriálu je zmíněno o dost víc detajlů nežli v pozdějším filmu a tím se vlastně stává poměrně komplexním dílem. Pro ostatní to až tak záživné nebude, ale co už tohle je jednoznačně zaměřeno jenom na určitou skupinu lidí. Před shlédnutím bych asi doporučoval přečíst si knihu, kterou jsem já osobně nečetl a proto mi spousta narážek nejspíše nic neříkala. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Knižní série Douglase Adamse je naprosto dokonalá, její humor mě vždy dostane a je zcela mou krevní skupinou. Na seriál jsem se těšil, ale nic zvláštního jsem nečekal. Je dosti okleštěný, ty nejvtipnější věci jsou doslova ocitovány z knihy, ale je snad sušší než knihy samotné -- nebo alespoň jakýmsi jiným způsobem sušší. O speciálních efektech či technické kvalitě snad ani psát nebudu -- tohle prostě člověk musí brát z nadhledu. :) Ovšem pokud máte knížky již několikrát přečtené a chcete si zavzpomínat, těchhle šest dílů vás jistě potěší. ;) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při sledování tohohle seriálu je třeba uvědomit si a smířit se s tím, že je to televizní produkce, ne zrovna kdovíjak moc zafinancovaná a že se díky tomu nedaly všechny Adamsovy nápady natočit. A i to, co se natočilo, z dnešního pohledu působí strašně zastarale. Ale na rovinu, mě se povedlo se s tím smířit a všechny ty laciné kulisy a triky (z čehož taková nejjasnější je Zafodova druhá hlava) mi časem začaly připadat docela roztomilé, vzhledem k tomu, jak se upřímně snaží. V takových podmínkách je to ale solidní adaptace (či před-adaptace) Adamsových předloh a i když tvůrci Trilian obsadili špatně a i když je druhá půlka výrazně lepší než první, i tak jsem se u každé epizody bavil a u posledních tří obzvlášť, takže to za mě funguje celkem dobře, určitě i lépe než film a klidně si tuhle šestidílnou sérii klidně zopakuji znova. Byť jí k dokonalosti něco chybí. 4* ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Přestože není nikdy uveden v titulcích, zahrál si v seriálu v malých rolích i jeho autor Douglas Adams. (mcleod)
  • Nápad na sepsání Stopaře Douglas Adams dostal v roce 1971 na své stopařské cestě po Evropě. Ležel tehdy opilý v polích poblíž Innsbrucku, zíral na hvězdnou oblohu, v ruce svíral knihu Stopařova průvodce Evropou a pomyslel na to, že by už někdo měl konečně napsat i Stopařova průvodce Galaxií. (mcleod)
  • Pro úvodní titulky byl použit úryvek melodie z písně kapely Eagles "Journey of the Sorcerer", která je spjatá také se stejnojmenným rozhlasovým seriálem a která se objevuje i v později natočeném filmu. (mcleod)

Související novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Reklama

Reklama