Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nestává se každý den, abyste byli při cestě vlakem svědkem vraždy. Když se však nenajde tělo, nemohlo ani dojít k žádné vraždě. Alespoň to tvrdí policie a Miss Marple tak nezbývá nic jiného než obléct zástěru, uvázat si do vlasů mašli a vyrazit do služby k Ackenthorpovým, jejichž stará usedlost leží hned vedle železniční trati. (dopitak)

(více)

Recenze (30)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vražda zahlédnutá z vlakového kupé, nedůvěra policie ve spolehlivost svědkyně a nutnost pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Energická čtenářka detektivek slečna Marplová zřejmě nikdy nebyla zábavnější než v tomto filmu a jeho třech pokračováních. Je mi jedno, čím se Margaret Rutherford podobá literární slečně Marpleové a čím se od ní liší. K této věci řeknu jen tolik, že romány Agathy Christie jsou na můj vkus příliš zdlouhavé na to, aby mi její jinak nápaditě řešené případy připadaly napínavé. A asi proto, že producenti filmových a televizních adaptací vědí, co je to čtenářův hněv, ke škodě výsledku většinou natočí jakési ilustrační leporelo ke knihám. Příkladně televizní série "Marple", kterou v posledních letech točí BBC, je pro mě prakticky nekoukatelná. Zato na slečnu Marplovou v interpretaci Rutherfordové a režiséra Pollocka se nepochybně podívám opakovaně. Nudná konvence ušlechtile vyhublé a distinguované dámy je zbořena už tělesnou konstitucí Rutherfordové, ale hlavně jejím hereckým patentem na řachlé báby všeho druhu. Sympaticky řešené jsou i vedlejší postavy. Plachý knihovník pan Stringer (je zábavné vědět, že herec Stringer Davis byl v civilu Margaretiným manželem) a mladý inspektor Craddock, který by tak rád konečně vyřešil případ bez její pomoci, jsou slečně Marpleové pasivními sparingpartnery. Každý film pak zdobí přítomnost jednoho slavného komediálního herce (zde je to Werichův dvojník James Robertson Justice), který je Rutherfordové rovnocenným protihráčem. Napříč tetralogií se čím dál víc upřednostňuje humor před napětím, což by mohl být a místy i je problém, ale právě Rutherfordová je spolehlivým tmelem série a díky ní si všech čtyř dílů cením zhruba stejně. 80% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Slečna Marplová tentokrát vyšetřuje případ staré podivínské dámy, která spatřila ve vlaku jedoucím po vedlejší koleji vraždu.To by ale nebyla slečna Marplová která se nevzdá a nebojí ostatně jak už je to jejím zvykem-a celého případu se ujme a vezme ho do vlastních rukou.Navíc vybavena všemi schopnostmi anglické dámy ze staré školy a zkušenostmi ze stovky přečtených detektivek neustane, dokud nepřipraví velice rafinovanou a zároveň velice prostou léčku, do které (jak už bývá zvykem) vrah samozřejmě ihned spadne.Inu nic nového pod sluncem.Tento snímek je první ze čtyř filmů (Murder at the Gallop,Murder Most Foul, Murder Ahoy) o slečně Marplové, v němž hrála hlavní roli anglická herečka Margaret Rutherfordová.Po velikém úspěchu tohoto filmu v kinech se celý detektivní seriál stál také stálicí na televizní obrazovce.Ale to již pod názvem televizního seriálu To je vražda napsala v hlavní roli s Jessicou Fletcherovou.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna roztomilá, ale zhola fantazijná. Predstavte si, že idete vlakom. Pozeráte z okna. Vtom sa oproti Vám rúti iný vlak. A Vy, popri obojstrannom pohybe dvoch oproti sebe idúcich súprav, zazriete v okne protiľahlého vlaku scénu uškrtenia ženy. Úplne nemožné, nereálne. Aj pri zohľadnení rýchlosti vlakov pred 60. rokmi. Ale fajn. Veď film tu nie je preto, aby sprostredkoval realitu. Film je prostriedkom sprostredkovania príjemnej fantázie alebo autorskej vízie (hoci niekedy veľmi trpkej), uvoľňujúcej ľudí spod okov všednej, každodennej reality. Pani Marplovej nik neverí a považuje jej svedectvo za bohapustú fantáziu vášnivej čitateľky detektívok. A tak sa rozhodne konať. Zamestná sa ako slúžka v dome, v ktorom tuší, že sa ukrýva mŕtvola uškrtenej dámy z vlaku. Popri vážnom motíve, množstvo humorných odľahčení. Dej plynie svižne, obsahuje málo zdržiavajúcich pasáží. Celkove vydarená kriminálka s komediálnym podtónom, rovnako pozerateľná dnes ako v dobe svojho vzniku. P. S. Drobný osobný mínus spočíva v odhalení páchateľa veľmi skoro pred filmovým finále. 70% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Spisovateľka Agatha Christie je svetoznáma autorka detektívok. Mimo iné je stvoriteľkou dvoch silne charizmatických vyšetrovateľov zločinov. Sú to Belgičan Hercule Poirot a stará anglická slečna Jane Marplová. Tá vystupuje v jej dvanástich románoch. Jedným z nich je i titul "Vlak z Paddingtonu", ktorý vyšiel v novembri roku 1957. O štyri roky neskôr bolo toto literárne dielo sfilmované pod názvom "To je vražda, povedala". V réžii George Pollocka vznikla zaujímavá, svižná a i primerane vtipná starosvetská detektívka. Slečnu Marplovú výborne stvárnila anglická herečka Margaret Rutherfordová. *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Nezůstala bych tu po setmění ani za všechen čaj v Číně." S výrokem hospodyně nelze než souhlasit, jelikož v rodinném sídle Ackenthorpových číhá smrt na každém kroku (téměř), o čemž se brzy přesvědčí i všetečná slečna Marplová. Ta musí sebrat všechen svůj um a důvtip, aby přesvědčila policejního inspektora, že není blázen, ba co víc, že vražda, kterou viděla, se skutečně stala. A s objevením mrtvoly se kola pátrání začnou teprve zvolna roztáčet. První film s Ruthefordovou nepřekypuje pozdějším humorem, byť špičkování Marplové s panem Ackenthorpem nemá chybu a rozhodně pobaví. Z napínavých scén je jistě nejlepší noční pátrání po ukryté mrtvole či noční bouře, kdy dojde k výpadku proudu. Samozřejmě i past nastražená na vraha má své kouzlo, i když divák podvědomě tuší, že slečna Marplová útok přežije. Zábavná detektivka s vynikající hudbou potěší srdce (snad) každého fanouška amatérské vyšetřovatelky. Po letech bych asi z hodnocení hvězdu ubral, ale z nostalgie ji ponechám. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

A já říkám,  že tohle je filmová paráda. Rozverné, hravé, s báječnou hudbou a především s dokonalou představitelkou hlavní role. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sympaticky starosvětská komediální detektivka, kterou na vyšší kvalitativní úroveň vytahuje představitelka slečny Marplové, Margaret Rutherford. Její pojetí všetečné, otravné staré panny, pro kterou se detektivní příběhy stávají středobodem celého života a která konečně dostane příležitost uplatnit nabyté znalosti v praxi, se pohybuje na hranici karikatury, ovšem nikdy jí nepřekročí a má tak v mých očích nakročeno být obdobou Suchetova ztvárnění Poirota. Zmínku si zaslouží i příjemná hudba ideálně mísící humorestickou rovinu s tajemnou a podporující tak kladný dojem z filmu. Silné 3*. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedna stará pani to dobre napísala, druhá stará pani to dobre zahrala, tak ešte nájsť tretiu starú pani, ktorá by si film s chuťou pozrela. Pretože ja v tomto nefungujem. Na mňa táto prastará anglická detektívka mala účinok, ako odvar z makovíc. Za tie dve staré dámy dávam dve hviezdičky a aj tak mám dojem, že preháňam. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Lahůdková záležitost u které rozhodně neusnete, bez ohledu kdy se na film budete koukat. Miss Marple zahajuje svůj soukromý boj proti všem podlým vrahům v Milchesteru a okolí. Pomáhat jí budou jen starý knihovník Jim Stringer a romány Agathy Christie.____Film je zástupcem jemného britského humoru šedesátých let. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na první pohled dost naivní, ale ve výsledku velice dobře zpracovaná a hlavně zábavná detektivka podle Agathy Christie. Nikdy by mě nenapadlo, že by mě mohlo bavit pátrání staré panny po tajemném vrahovi. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý zo štyroch príbehov slečny Marplovej v podaní Margaret Rutherford... Sympatická tvrdohlavá dáma vyšetruje vraždu, ktorú videla cez okno vlaku. Príjemná starosvetská detektívka s ľahkým britským humorom. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem "strougyho". Skvělá Margaret Ruherford a povedený hudební motiv dělají hodně. Jen je škoda, že se tvůrci více nedrželi předlohy. Ale narozdíl od následujích filmů to v tomto není tak dramatické a nenapáchalo to tolik škody. Nedívím se, že samotné Agathě Christie se slečná Marplová v podaní M. Rutherford moc nezamlouvala. Asi málokdo si jí tak během čtení knihy představuje. Zahrát to jiná herečka, tak by se dalo říct že jde o parodii, Margaret Rutherford ji ale hraje tak sympaticky, že si ji prostě musíte oblíbit ať chcete nebo ne. Jen nechápu proč se u nás rozhodli nadabovat a uvést tento film až po 50 letech od jeho vzniku a proč se ke třem následujícím snímkům už nedostali... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná detektivka z pera Agathy Christie, slečna Marplová v podání Margaret Rutherfordové je sice trochu jiná, než jsem si ji představovala, ale postupně si mě získala.. V tomto příběhu se stala svědkyní vraždy ve vlaku, žádné tělo policie nenašla, tedy začíná vyšetřování na vlastní pěst.. Místy úsměvné, místy napínavé a celkově mi to sedlo.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděno v ČST. Slečna Marplová zde sice ani trochu neodpovídá mé představě vlídně se usmívající tetičky Jane, kterou jsem nabyl četbou předlohy, ale stejně je to možná nejlepší zfilmování románu A. Christie vůbec. Margaret Rutherfordová dodává své postavě (a celému příběhu) trhlost a vtip, který originálu chybí. Zdařile namíchaný elixír humoru a napětí, krásná černobílost a skvělý optimisticky působící hudební motiv. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Margaret Rutherfordová mě hned na začátku jako slečna Marplová vyděsila, ale postupem času jsem přišla na chuť jejímu humoru a nakoc to byla příjemná podívaná. Sice to není nejlepší představitelka slečny M., ale je jednou z těch lepších. A pak tu jsou vedlejší postavy, které byly skvělé, zvlášť starý despotický patriarcha a malý škodolibý Alexander. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie by měla být vždy zárukou napínavého příběhu až do úplného konce. V knihách to je vždy, ve filmech se to povede občas. Tento snímek patří mezi ty zdařilá zfilmování románu. Margaret Rutherford je jako slečna Marplová impulsivnější a více akční než-li rozvážná knižní předloha, ale působí to velmi přirozeně a prostě to sedí. Černobílé podání má svou výbornou nenapodobitelnou atmosféru a když dodáme trochu anglického humoru zejména v podání mladého Alexandra, máme tu sympatickou detektivku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ta druhá polovina mě bohužel nenadchla tolik jako ta první, ale jinak se mi to hodně líbilo. Má to spousty humorných scén a přitom si to dokáže udržet nějakou mysteriózní atmosféru, dále je to příjemné, nenudil jsem se u toho, slečna Marplová je sympatická (a strašná frajerka na svůj věk) a ani ostatní postavy mě nijak neiritovaly (hlavně teda Alexander, kromě úvodní scény je to i celkem chytře vedené, natočené a zahrané je to taky slušně... Podle mě se to v rámci oddechové detektivky povedlo fakt dost dobře a rozhodně bych si to někdy pustil znova. K plnému počtu jsem fakt neměl dlouhou dobu daleko, ale bohužel to na něj nakonec nevidím, takže zůstanu "jenom" u silných 4* ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Mě se tohle zábavné zpracování slečny Marplové líbilo a je to pojaté jinak a právě to pomohlo. Margaret Rutherford je bezesporu jednou z nejlepších představitelek slečny Marplové, navíc je Vlak z Paddingtonu moje oblíbená detektivka, takže výsledek byl jasný. Povedl se i český dabing s Alenou Vránovou. Je tu atmosféra, je tu vtip, převedení do současnosti je také báječné, mě se to prostě líbilo ohromně. Nejvíce se mi ovšem líbila scéna v knihovně a nezapomenutelná úvodní znělka. Chytré, vtipné, atmosféra, báječné obsazení. Za mě určitě 80%. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

První, co mě při sledování napadlo byl údiv nad jasností a čistotou zpracování klasiky. Čemuž zdatně sekundovaly dokonale nasvětlené černobílé obrazy v každém okénku filmu, perfektní výběr hlavní představitelky, její absolutně uvěřitelný výkon, lidskost i jakási celková pokora. Zpracování působí o něco klidněji a soustředěněji než nastolují současné trendy, což vůbec to není na škodu a troufám si tvrdit, že většina fandů knih Agathy Christie bude nadšena. ()

Reklama

Reklama