Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nestává se každý den, abyste byli při cestě vlakem svědkem vraždy. Když se však nenajde tělo, nemohlo ani dojít k žádné vraždě. Alespoň to tvrdí policie a Miss Marple tak nezbývá nic jiného než obléct zástěru, uvázat si do vlasů mašli a vyrazit do služby k Ackenthorpovým, jejichž stará usedlost leží hned vedle železniční trati. (dopitak)

(více)

Recenze (30)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vražda zahlédnutá z vlakového kupé, nedůvěra policie ve spolehlivost svědkyně a nutnost pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Energická čtenářka detektivek slečna Marplová zřejmě nikdy nebyla zábavnější než v tomto filmu a jeho třech pokračováních. Je mi jedno, čím se Margaret Rutherford podobá literární slečně Marpleové a čím se od ní liší. K této věci řeknu jen tolik, že romány Agathy Christie jsou na můj vkus příliš zdlouhavé na to, aby mi její jinak nápaditě řešené případy připadaly napínavé. A asi proto, že producenti filmových a televizních adaptací vědí, co je to čtenářův hněv, ke škodě výsledku většinou natočí jakési ilustrační leporelo ke knihám. Příkladně televizní série "Marple", kterou v posledních letech točí BBC, je pro mě prakticky nekoukatelná. Zato na slečnu Marplovou v interpretaci Rutherfordové a režiséra Pollocka se nepochybně podívám opakovaně. Nudná konvence ušlechtile vyhublé a distinguované dámy je zbořena už tělesnou konstitucí Rutherfordové, ale hlavně jejím hereckým patentem na řachlé báby všeho druhu. Sympaticky řešené jsou i vedlejší postavy. Plachý knihovník pan Stringer (je zábavné vědět, že herec Stringer Davis byl v civilu Margaretiným manželem) a mladý inspektor Craddock, který by tak rád konečně vyřešil případ bez její pomoci, jsou slečně Marpleové pasivními sparingpartnery. Každý film pak zdobí přítomnost jednoho slavného komediálního herce (zde je to Werichův dvojník James Robertson Justice), který je Rutherfordové rovnocenným protihráčem. Napříč tetralogií se čím dál víc upřednostňuje humor před napětím, což by mohl být a místy i je problém, ale právě Rutherfordová je spolehlivým tmelem série a díky ní si všech čtyř dílů cením zhruba stejně. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedna stará pani to dobre napísala, druhá stará pani to dobre zahrala, tak ešte nájsť tretiu starú pani, ktorá by si film s chuťou pozrela. Pretože ja v tomto nefungujem. Na mňa táto prastará anglická detektívka mala účinok, ako odvar z makovíc. Za tie dve staré dámy dávam dve hviezdičky a aj tak mám dojem, že preháňam. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Spisovateľka Agatha Christie je svetoznáma autorka detektívok. Mimo iné je stvoriteľkou dvoch silne charizmatických vyšetrovateľov zločinov. Sú to Belgičan Hercule Poirot a stará anglická slečna Jane Marplová. Tá vystupuje v jej dvanástich románoch. Jedným z nich je i titul "Vlak z Paddingtonu", ktorý vyšiel v novembri roku 1957. O štyri roky neskôr bolo toto literárne dielo sfilmované pod názvom "To je vražda, povedala". V réžii George Pollocka vznikla zaujímavá, svižná a i primerane vtipná starosvetská detektívka. Slečnu Marplovú výborne stvárnila anglická herečka Margaret Rutherfordová. *** ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Slečna Marplová tentokrát vyšetřuje případ staré podivínské dámy, která spatřila ve vlaku jedoucím po vedlejší koleji vraždu.To by ale nebyla slečna Marplová která se nevzdá a nebojí ostatně jak už je to jejím zvykem-a celého případu se ujme a vezme ho do vlastních rukou.Navíc vybavena všemi schopnostmi anglické dámy ze staré školy a zkušenostmi ze stovky přečtených detektivek neustane, dokud nepřipraví velice rafinovanou a zároveň velice prostou léčku, do které (jak už bývá zvykem) vrah samozřejmě ihned spadne.Inu nic nového pod sluncem.Tento snímek je první ze čtyř filmů (Murder at the Gallop,Murder Most Foul, Murder Ahoy) o slečně Marplové, v němž hrála hlavní roli anglická herečka Margaret Rutherfordová.Po velikém úspěchu tohoto filmu v kinech se celý detektivní seriál stál také stálicí na televizní obrazovce.Ale to již pod názvem televizního seriálu To je vražda napsala v hlavní roli s Jessicou Fletcherovou.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Nezůstala bych tu po setmění ani za všechen čaj v Číně." S výrokem hospodyně nelze než souhlasit, jelikož v rodinném sídle Ackenthorpových číhá smrt na každém kroku (téměř), o čemž se brzy přesvědčí i všetečná slečna Marplová. Ta musí sebrat všechen svůj um a důvtip, aby přesvědčila policejního inspektora, že není blázen, ba co víc, že vražda, kterou viděla, se skutečně stala. A s objevením mrtvoly se kola pátrání začnou teprve zvolna roztáčet. První film s Ruthefordovou nepřekypuje pozdějším humorem, byť špičkování Marplové s panem Ackenthorpem nemá chybu a rozhodně pobaví. Z napínavých scén je jistě nejlepší noční pátrání po ukryté mrtvole či noční bouře, kdy dojde k výpadku proudu. Samozřejmě i past nastražená na vraha má své kouzlo, i když divák podvědomě tuší, že slečna Marplová útok přežije. Zábavná detektivka s vynikající hudbou potěší srdce (snad) každého fanouška amatérské vyšetřovatelky. Po letech bych asi z hodnocení hvězdu ubral, ale z nostalgie ji ponechám. ()

Galerie (85)

Reklama

Reklama