Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedna z trochu slabších her DJC, která obsahuje humor hlavně v semináři (až na úvodní přednášku Pavla Vondrušky). Samotná hra už tolik vtipná není (většinou spíše narážky na historické události či pasivitu vedení blanického vojska), ale stejně se dá pořád označit za zábavnou. "Položil si také otázku, proč se naši předkové zbavovali nepohodlných činitelů raději oknem než dveřmi. Podle něho tu zřejmě zapůsobila letitá zkušenost pregnantně vyjádřená příslovím:Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem. Obrácenným postupem tedy defenestrací se nebezpečí návratu do funkce minimalizuje." /// "Kdo věří, že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít...jeho bludné představy." - "Ňák se ti to nerýmuje." ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Smyl: Já jsem Smyl Flek z Nohavic....Učitel: Já jsem si teď taky zrovna umazal kalhoty...Veverka: Hele, já ho vemu na plochu mečem, ne?", "Učitel: To by mě ještě zajímalo… jsou v Blaníku také ženy?Smyl: Tak, ženy přímo ne… ale něco podobného tady máme.", "Učitel: Na to je náš ředitel pes… Jakmile někdo rok chybí, už hledá náhradu!"................. moje hodnocení = 8 z 10. ()

Reklama

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Kterému ze světových vojevůdců mohl jeho spolunocležník říci na dobrou noc ,,zavři oko a spi''? A) Janu Žižkovi B) Admirálu Nelsonovi C) Generálu Kutuzovovi - nestačí odpovědět A), B) nebo C), musíte svoji odpověď také zdůvodnit. Správná odpověď je za A) Janu Žižkovi a to z toho důvodu, že ani Nelson ani Kutuzov nerozuměli česky! :) ,,Jelikož chtěl děti do hlaviček mlátit, musel jsem jeho proslov zkrátit! Doufám, že jsem ho nezabil! Né, jen jsem ho přizabil...! ,,Kdo věří, že vojsko žije v tomto vršku, tomu je třeba rozbít..... jeho bludné představy!'' ,,Ňák se ti to nerýmuje!'' ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po stránce dramatické asi nejlepší "hra" DIvadla Járy Cimrmana, která je sice hodně konverzační a statická, ale o to více skvělých myšlenek a vtípků, které se v řeči schovají, obsahuje. Smoljakovi apokryfní žánr svědčí (viz. Malý říjen v Divadle Na Zábradlí), leč otázkou zůstává, zda tahle hra byla nevhodnější právě pro Cimrmany... ()

IvoP 

všechny recenze uživatele

Sice to má vročení 1998, ale určitě to muselo být natočeno dřív. Vždyť na CD-ROMu Truhla Járy Cimrmana jsou obsaženy videoukázky právě z Blaníku s tímto obsazením. A já pak toto představení viděl koncem roku 2000 v Českých Budějovicích, obsazení skoro stejné, ovšem Veverka: Svěrák a Chvojka: Čepelka. Ve loutkohře Nevěřící Vlasák vodí loutky představitelé Hynka a Šlupky, ale mluví to představitel učitele Chvojky (Vlasák) a představitel Veverky mluví Stráž (zajímavé: stráží má být přestrojený učitel Chvojka!). Nevěřící Vlasák se též nevešel na audiozáznam (18.4.1993), tak je místo toho na albu "Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo" záznam z brněnského Divadla Bolka Polívky z 20.5.1996 (též Svěrák+Čepelka) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)

Reklama

Reklama