Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Co se týče divadel JC, tak tam není nikdy, co vytknout a vždy jsou výborné, pouze některé jsou třeba trochu slabší a jiné zas výjimečnější. Toto divadelní představení rozhodně patří mezi ty lepší. Úsek divadelního představení byl úchvatný. "To že se Albert Einstein narodil 23.11.1899 není dobrou vizitkou jeho rodičů a sám Albert svého otce v práci označil za ukvapeného až zbrklého."........ "Aby buď odstoupil nebo zemřel. S tím nepochopitelně nechtěl souhlasit."....... "Osoby oknem prohazované musí zastávat nějakou význačnější funkci. Po manželské hádce se o defenestraci nejedná."....... "Proč oknem? Řídili se asi rčením vyhodíš-li ho dveřmi vrátí se oknem."...... "Slováci mají samozřejmě svou vlastní samostatnou nezávislou horu."..... "Kdo věří že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít... jeho bludné představy. - Nějak se ti to nerýmuje, zalezu zas do sve sluje." Aneb pouze pár hlášek jen ze samotného semináře. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Seminář krátký, ale celkem vtipný, i když rozhodně znám lepší. Hra se mi líbila, i když tam nebyl žádný vtip, který by mě vyloženě odrovnal, že by mne bolela bránice, takže musím udělit na Cirmana vyloženě slabé čtyři hvězdičky. „Cimrmanův návrh, aby v roce 1900 buď odstoupil nebo zemřel, bral císař s nelibostí, ba dokonce odporem.“ (Vím, není to přesná citace). ()

Reklama

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Hra napsaná před Sametovou revolucí, ale uvedená až po ní. Jedna z nejlepších her. Podobně jako Švestka je zde alternace perfektně zvolená. Smoljak, Weigel, Kašpar, Vondruška, Rumlena... to je legendární. Sice jako Smila mám radši Petra Bruknera, ale Jan Kašpar je v této roli legendární svým způsobem. Opět záznam, na který se s chutí podívám. Stejně tak to platí i u hry samotné. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím porovnávat s dřívějšími díly, a ty byly tak nějak čistší. Furt je to sice sranda, furt je tu i inteligentní humor, ale ten jako kdyby na některých místech nahradil humor politický. To nevím, jestli je toto krok dobrým směrem. Navíc hra nemá takový spád.Co se pak týče hereckých výkonů Pavel Vondruška se s takovým Jaroslavem Weiglem nedá vůbec srovnávat. Když čte v semináři nějaká fakta o Cimrmanovi, je to, jak kdybych to četl například já. A to není žádná dobrá vizitka. ()

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Úvodní seminář této první porevoluční hry mi přišel trochu krátký (i když dopis Járy Cimrmana Františku Josefu I., aby v roce 1900 buď odstoupil, nebo zemřel, je vynikající). Samotná hra je pak poněkud statická, o to víc si však divák může vychutnat nenápadné vtípky a pointy. Role Veverky Laidislavu Smoljakovi krásně "sedla". A bezkonkurenčně nejlepší scéna je souboj Veverky s Hynkem z Michle, zejména "Výměna mečů!". ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)
  • Jedná se o jedinou hru Járy Cimrmana, která měla premiéru v Divadle Solidarita. (mnaucz)

Reklama

Reklama