Reklama

Reklama

Amnestii může v Tuscose získat každý psanec. Stačí, když se o ni sám přihlásí a nenechá se u toho zastřelit lovcem odměn, bandity nebo místním šerifem. Známý psanec a nepřekonatelný pistolník Clay McCord má své dny sečtené. Odměna vypsaná na jeho hlavu se blíží částce, za kterou by ho udali i nejbližší přátelé, a jeho pověstná muška ho pomalu opouští. Stejně jako kdysi jeho otce ho totiž stále častěji sužují záchvaty, které mu na několik minut znehybní celou pravou paži. Vydá se proto do městečka Tuscosa v Novém Mexiku, kde guvernér vyhlásil amnestii pro každého, kdo dříve stál mimo zákon. Stačí, když se hledaní přijdou osobně vzdát a budou omilostněni. Tuscoský šerif a velká část obyvatel ovšem guvernérovu velkorysost nesdílejí a jako jedinou řádnou spravedlnost vidí konopnou oprátku. McCord se tak ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny, v patách má lovce odměn i bandity a před sebou okresního šerifa, kterému se nemůže vzdát. Alespoň dokud do Tuscosy nepřijede guvernér osobně, aby dohlédl na řádný průběh amnestie... Ústřední trojici italského westernu z roku 1968 ztvárnili američtí herci, jako psanec se představil začínající Alex Cord a okresního šerifa s guvernérem se zhostili ostřílení westernoví veteráni Arthur Kennedy a Robert Ryan. V záporných rolích se objevila také známá dvojice evropských herců Mario Brega a Aldo Sambrell, kteří si zahráli psance už v Leoneho dolarové trilogii a v mnoha dalších spaghetti westernech. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Aky 

všechny recenze uživatele

Už trochu věkem zašlý western s netypickým závěrem pro daný žánr. Zajímavé jsou hlubší ponory o důvodech sklouznutí na šikmou plochu, o smyslu milosrdnosti (amnestie), trestání a lynče. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších špagetti westernov, aké som kedy videl. Nebolo ich ale zase tak mnoho. Určite menej než psancov a lovcov odmien v tomto drsnom filme. Všetko je tu špinavé, drží sa to ešte na strane vážnosti, ale občas sem prebleskne aj čierny humor. (Dvojité) Finále je perfektné, ale keď sa to tak vezme, tak sa tu strieľa takmer celý film a schytávajú to aj nevinné ženy. Ono Mesto psancov môže trochu pripomenúť aj Divokú bandu, ale nechcem sa púsťať do zbytočného porovnávania, tento film obstojí sám o sebe. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný spaghetti western, typický výtvor konce šedesátých let, nutno uznat řemeslně dobře zvládnutý a s napínavým akčním závěrem. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Solídny western, ktorý však spracováva príliš klasickú zápletku. Príbeh sa síce nerozvíja štandardne, ale stále je to len o tom, že tí zlí chcú zastreliť toho menej zlého, na ktorého stranu sa postaví aj zákon. Zaujímavý je výskyt guvernéra, čo nie je v žánri až také bežné... Film má celkom dobre vybudovanú atmosféru... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Špageťák s viditelnými ambicemi, celkem dobrým scénářem i obsazením (opět tu potkáme na každým rohu známou tvář), nicméně pár věcí ho vyloženě tahá zpět do hlubin zapomenutelné produkce. Tím pro mě největším je naprosto nevyužitá postava šerifa, která zpočátku vypadá na dobrého záporáka, ale ve druhé polovině je jeho postava vlastně zbytečná. Ani hrdina nebyl bez problémů. Tak nějak se chová jako debil, přesto mu v záplavě ještě horších sviní kolem člověk musí fandit. Nicméně i on je ve druhé polovině vlastně v pozadí a takřka nevšimnutelný. Protože ve chvíli, kdy do filmu přijede Robert Ryan, ho suverénně ovládne. Samozřejmě si nestěžuju, díky bohu za něj! Ryan je borec, i když jeho čestný guvernér je postava jak z pohádky. Ale pak už tam vlastně nikdo zajímavější není. Alex Cord se kroutí v bolestech, Kennedy jenom přihlíží z rohu, a tak musí tu druhou stranu obstarávat banda složená ze špageťáckých veteránů vedená zrzavým Mariem Bregou, jenž si, jako obvykle, libuje v mučení. Vadily mi hrdinovy vzpomínky, pár zbytečných postav i hudba. Nicméně (i díky skvěle cynickému konci delší verze) zase tak špatný to celkově nebylo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Bonbónik v podobe obsadenia Roberta Ryana zafungoval. Ani ostatní herci nie sú do počtu a ponúkajú celkom solídny 'špinavý' špageti western. Zápletka funguje, aj keď si divák hľadá k hl. hrdinovi cestu iba ťažko, kedže ako bandita a vrah vraždí a vydiera aj pritom, keď žiada o amnestiu. Mínusom je slabšie a nevyrovnané tempo a slabšia filmová hudba. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Slušný špageťák s dějem obšlehnutým z Corbucciho "Velkého ticha" z téhož roku (hrdinou je rovněž pistolník s jistou fyzickou indispozicí, jde tu o amnestii pro psance, o lovce lidí...). Místy podle mě funguje i o něco líp, protože se nepokouší o nadsázku, ale jeho atmosféry samozřejmě nedosahuje ani zdaleka. Slabší je režie, střih, hudba a především hlavní postava v podání Alexe Corda. V komornějších scénách je kupodivu dobrý a je úleva vidět v takovém filmu hrdinu, který není nezranitelný, ale jakmile se má tvářit drsně, bývá to trapas a vůbec nechápu, proč má před ním většina ostatních postav takový respekt. Za zmínku stojí, že pro uvedení v Americe byl film zkrácen o cca 20 minut. To nepřekvapí. Tentokrát však bez bázně a hany pánové s nůžkami odstřihli celý původní konec filmu, který nebyl zrovna happy. A právě tato verze vyšla na DVD. Klobouk dolů. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, ne moc známý film mě víc než příjemně překvapil. Takovou kvalitu jsem nečekal a nejspíš se dostane do mého vznikajícího TOP20 SW. McCord je považován za nejlepšího pistolníka mimo zákon, má však jednu indispozici, kterou z pochopitelných důvodů pečlivě tají - občasné silné křeče v ruce, které znenadání přijdou i odejdou. Bolesti způsobené těmito křečmi ho dokážou na několik okamžiků zcela ochromit. A časem se mu potíže zhoršují... Je to velmi krutý film s vážným příběhem a důrazem na psychologii hlavní postavy. Nezbylo místo pro hlášky a i díky tomu vyniká hlavně dramatická rovina. Režie se mi zdála výborná, scény mi přišly autentické a nebyly nikterak přehnané co se týče reálnosti. Hrdina má sice výjimečné střelecké schopnosti, nicméně naproti tomu jsou zobrazeny i jeho slabosti a strach. Alex Cord v hlavní roli se mi líbil, konečně zase trošku jiná krevní skupina pistolníka. Je dobře, že autor neudělal to co naprostá většina jeho kolegů a neomezil se jen na kopírování zaběhnutého modelu. Jinak díky Kubasovi za titulky, s Cobrucciho "Velkým Tichem" tu podoba určitě je, některé scény působí obzvlášť nepříjemně, svoji poetičností mi možná i víc připomínal Hosseinův "Cemetery Without Crosses". Nakonec to vyznívá trochu jako mix obou filmů. Vřele doporučuji všem, kteří mají rádi drsný druh špagety westernu zaměřeného především na atmosféru a hlavní postavu. Co se týče hudby, najdou se hodně dobré i horší skladby. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Neznámý spaghetti western ze 60. let, který vyniká nejen svým rodokapsovým vyprávěním se spousty přestřelek, ale i výraznou psychologickou sondou hlavní postavy. Vynikající pistolník trpící epilepsií je téma na hluboký rozbor jeho života, poprání se s osudem a hlavně nepříjemných situací. Ve vyprávění příběhu je oproti ostatních ze stejné doby veliký rozdíl. Akce střídá akci, má to švih a dynamiku a hlavně je tu absence dlouhých tzv. pozorovacích záběrů. Ano, jedná se především o akční western. A možná je to škoda. Zdá se mi, že problémům s epilepsií se tu snímek přeci jen věnuje docela málo. I tak se jedná o povedený počin, který svému spaghetti vyznění ostudu rozhodně nedělá. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velké zklamání. Italové se dvě hodiny patlali skoro v ničem a přitom zde byla cítit snaha o nějaké umění. Hudba, ve které jsem chvílemi cítil vídeňské valčíky, se vůbec nehodila k akcím. A celkově mě to vůbec neoslovilo ani nebavilo. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Nuž tento western ide absolútne mimo mňa. Neoslovilo ma to a nebavilo ma to. Hudba o ničom, niektoré naivné scény... nuž jeden z najhorších westernov čo som videl. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh o zločincovi so cťou Clayovi McCordovi, ktorý sa rozhodol prestať so zločinom a využiť amnestiu, za čo je prenasledovaný "vlastnými" teda banditami je zachránený guvernérom a nakoniec zabitý lovcami banditov. Kasický western s netradičnou zápletkou. ()

Reklama

Reklama