Reklama

Reklama

Nehanobte spánek mrtvých

(festivalový název)
  • Španělsko No profanar el sueño de los muertos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na odlehlé farmě experimentují místní vědci s radioaktivním přístrojem na místním poli. Jeho záření oživí mrtvé, kteří začnou napadat a zabíjet místní obyvatele a cestující. Mladík a dívka, setkávající se náhodou na benzínové pumpě, se stávají hlavními hrdiny tohoto, dnes již starého, ale klasického "zombie horroru". Na jedné straně se snaží ubránit útočícím zombiím, na druhé straně pak musí přesvědčit vědce a policii, aby zničili stroj na místním poli. Boj o holý život s nesmrtelnými zombies začíná... (Flipnic)

(více)

Recenze (47)

erl 

všechny recenze uživatele

Není nic krásnějšího než si po dlouhé době pustit nějaký starý Španělsko/Italský zombie flák kterému dominuje pomalé tempo , postupně houstnoucí atmosféra a skvělý závěr kde celý tento kolotoč hrůzy vyvrcholí. Skutečná rozkoš.. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Nehanobte spánek mrtvých je maličko netradičně pojatý zombie film s onálepkováním Video Nasty, ale z dnešního pohledu se samozřejmě nejedná o takové "pekliště". Od ostatních se liší prvotním rozuzlením děje a detektivními prvky. To samé původ první zombie je odvozen od vlivů jakéhosi vědeckého přístroje, který s velkým dosahem pomocí radioaktivity hubí okolní hmyz, co škodí úrodě. První hodinka je docela ubíjející, ale závěrečné gradování je dosti napínavé. Konec mě opravdu rozesmál a něco takového jsem tomu nevrlému britskému detektivovi přál. I tak si myslím, že se jedná o čistý průměr, který zas tak z řady nevyčuhuje. Existují o dost zábavnější zombie mordovačky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nie veľmi spomínané, ale neskutočne vydarené zombie veľdielo. Pomalý rozjazd nenudí, má čo rozprávať, zvyšok je zombie party v tom najlepšom zmysle slova, s niektorými naozaj vydarenými scénami ( napr. záver ). Excelentné a naozaj veľmi kvalitné. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

To to je zaujímavý komorne ladený a hlavne detektívny zombie film.Tento film sa zameriava hlavne na príbeh o hľadaný vysvetlenia čo sa v tom kraji deje a zombie sú v úzadí.Napätie tu bolo ale poskromne.Vrelo to hlavne keď boli hlavné postavy v hrobke.Zombie boli realistické a gore od polky filmu neskutočne gradovalo a ku koncu to bola atmosferická bomba.Chcel som dať 3* ale za druhú polovicu filmu z mega atmosférou dávam 1* na vyše.A nebol tu ani Happy-end a to tiež potešilo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Více mrtvolek, více zombies, více gore, tak to bych u takového snímku určitě uvítal. Příběh klasika, na poli vědci zkoušejí novou techniku ozařování různých rostlinných druhů, aby rostly rychleji a byly větší, ozáření působí do okruhu 5 mil, no a zároveň se jim podaří ozářit čerstvě mrtvé nebožtíky, nebot´ okruhy nervů v mozku po smrti jsou ještě chvíli živé...Efekty dělal výbornej Giannetto de Rossi a u takovýho formátu bych předpokládal, že se rozjede o mnoho víc, než jen v závěrečné půlhodině. Ale jinak dobrý a dobrý je za tři. Vyloženě mě ale nebavil, pořád dokola nechápající ignorantní policajt, tak blbýho fízla jsem ještě neviděl... ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom priekopnícka pecka, ktorá sa vytasila s parádnymi gore efektami od legendárneho Rossiho ešte pred Zombi 2, alebo pred Dawn od the dead. A že ich v druhej polovici filmu je až prekvapivo dosť, a sú až prekvapivo drsné. Ale samozrejme nie je to len o tom. Film má krásne sa stupňujúcu, hustnúcu atmosféru, v krásnom prírodnom prostredí anglického vidieka, a veľmi peknú veteránku Cristinu Galbo v jednej z hlavných úloh. Lovelock trochu na nervy idúci macher, ale dá sa to, taktiež anglické prizvuky až príliš zdôraznené, na hranici paródie. Ale to všetko sa dá prekúsnut vďaka skvelému spracovaniu, ekologicky podfarbenému príbehu a už spomínanej vystupňovanej atmosfére, s naozaj prekvapivým koncom. Pecka, klasika! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

☠ Video Nasties, The Complete 72 Banned Titles List 4/72☠ "You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex, every sort of filth. And you hate the police, don't you ?........You make it easy." sample s tohoto filmu použila Doom metalová skupina Electric Wizard vo svojej skladbe Wizard in Black z druhého albumu Come My Fanatics... No tak začnem tým že sa jedná o Zombie žáner kde je však zombiekov toľko že sa dajú spočítať na jednej ruke. Gore scénok je veľmi málo ale stoja zato. Najviac ma zarazil kombajn na ktorý nasáčkovaly nejaké drôty a pokladali to za stroj ktorý odháňa parazity rádioaktivitou a to oživilo zombíkov. Koniec sa mi takisto nepáčil radšej klasické klišé ako tento. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo celého filmu mi sprvoti vadilo, postupom času som sa však dostával do deja, a skvelý zlý koniec ten slabší rozjazd plne vynahradil.. Videl som obrazovo kvaltnú, necenzurovanú verziu, takže až na pár silných nelogičností a nedotiahnutích vecí v scenári (Ako sa dostala do nemocnice na lôžko hlavná hrdinka? - Kedy a ako sa zranila?) som bol spokojný. A nelogičnosti Talianom tradične odpúštam... :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jorge Grau natocil vyborny horor o tom, ako sa kludny anglicky vidiek zmeni na poriadny hororovy masaker. Chvilu ale trva, kym sa film rozbehne, ten rozjazd je fakt pomaly a dlhy, ale to ani trochu nevadi, lebo je potrebny k celkovemu konceptu filmu- cele to budovanie strasidelnej atmosfery, depresia - bez tohoto zaciatku by film stratil hodne zo svojej posobivosti. Dobre sa do toho opreli aj herci ako Ray Lovelock / Kruty Rim/ a Cristina Galbo /Solange - teror v divci skole/. Zhruba od polovice sa film rozbehne, dojde aj na drsne sceny, masky zombies su vyborne, ich make-up tiez. V potokoch krvi sa nevyzivam /zijem moralnym zivotom/, skor vyzdvihujem to, ze je to film, ktory krasne zobrazi bezmocnost populacie voci politickemu establishmentu. Jorge Grau ako reziser sa teda predviedol : 89 % ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Efekty jsou už ohlodané zubem času, ale na rozdíl od mnohým modernějších kousků je tady velice dobrý scénář s hlavou i patou (drobné logické kiksy nevadí až tak moc), bohužel to místy kazí klasicky italské bídné herecké výkony, zvláště u některých vedlejších postav. Rozhodně ale kousek, který stojí za to vidět. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Riadne bláboly sa točili v roku 1974 v Južnej Európe, a tento film nie je výnimkou. Nudiaci zombi, ktorí sa prechádzajú rýchlostou kilometer za 2 hodiny, nesympatické postavy, síce iba málo (ale predsa) nelogičností. Zaujme akurát koniec so zabitím hl. protagonistu či celkom verné vykreslenie anglického vidieka. Ale videl som aj horšie talianske gore-zombie horory. Hodnotenie: 45% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vynikajici zombie podivana z britskeho venkova, s krasnou panenkou Christinou v hlavni roli. Od zacatku az do konce parada. Nemam zadnou vytku. ()

PfefferSalz 

všechny recenze uživatele

Na '74 rok to byly slušné gore efekty, ale celá zápletka, rozuzlení a některé jednotlivé dialogy jsou tak absurdní, až jsem se musel smát. Nejvíc mě rozsekal ručníček hozený do tváře panu policistovi, kterýžto mu znemožnil pronásledování hlavního hrdiny. Totál paralýza. Lolec palec, děcka! ¤¤¤ LFŠ 2013 (Klub kultury) ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Couple of drug crazy maniacs... / More than that. Have you ever cross any of these satanists? Prchat před zombíky na venkov je stejně naivní, jako doufat ve spásu v kostele, nemocnici či doufat v pomoc policie. Britská divize Agrofertu hubí nejnovějším vynálezem škůdce radiovými vlnami, přičemž probouzí k aktivitě voliče, s nimiž se u uren už nedalo počítat. Hororově legrační, dialogy k popukání, post-synchrony mimo, detektivně vzato hrozně hloupé, herecky tristní. Rozprostřeno na pozadí dobře nasnímané a odvážně ozvučené rurální Anglie, ochuceno víc než špetkou žlutého italského koření, podáváno v restaurované podobě - jedinečný labužnický zážitek. Dead people don't walk around, maybe except in very bad paperback novels, you see? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zombie film, který vyšel čtyři roky před fenomenálním Úsvitem mrtvých (1978) George A. Romera, který jako by tento zastínil. A je to škoda. Zajímavá je doba natáčení, protože to měl na svědomí španělský režisér Jorge Grau, který se mimochodem inspiroval prvním zombie filmem George A. Romera ' Noc oživlých mrtvol“ (1968), přestože byly horory ve Španělsku zrovna zakázané. Spojil se tedy s italskými filmaři, kteří už měli se zombie horory zkušenosti a kteří tento film zafinancovali. A tak se stalo, že Grau posunul myšlenku o chodících mrtvolách zase o něco dál a navíc jej poprvé představil v barvě. Vymyslel originální nápad, jak probudit mrtvé, čímž se zase později inspirovalo mnoho dalších filmových tvůrců, kteří to dál pojali v nejrůznějších variacích. Nejzajímavější však na celém tomto filmovém počinu je to, že je kritikou moderní společnosti. Poukazuje na benevolenci vědců zabývat se vznikajícími problémy vedlejších účinků jejich činnosti a na benevolenci policie vymanit se ze svých předsudků a brát v úvahu přibývající jasné důkazy o skutečnosti. Snímek na růžích ustláno tedy zrovna neměl a v dnešní době je už těžké posoudit, zda to bylo právě tou kritikou, nebo přítomnosti krvavých gore scén. Mimochodem, právě proto má kvůli různému uvedení nezvykle velké množství alternativních názvů. Působivá vizuální stránka podtrhující nenáročnou výpravu fungující i dnes, zajímavé zvukové efekty a plně dostačující příběh mající myšlenku a vkus, vytváří dostatečně mrazivou atmosféru, která diváka na pochybách určitě nenechá. Na sedmdesátá léta se počáteční dějství vyvíjí obvyklým pomalejším tempem, ale pak vše nabírá na obrátkách a divák je do všeho pohlcen. Jorge Grau si tímto u George A. Romera rozhodně ostudu neudělal. A vlastně je i možné, že právě tento film zase pro změnu ovlivnil i Romera, čímž natočil svůj výše zmíněný filmový hit. ()

Taškář 

všechny recenze uživatele

Velice neotřelý nápad, jak strojem na zahánění krtků oživit zdechliny. Navíc,když všichni herci artikulují, jako by patřili k partě Monty Python's Flying Circus. Každého musí pobavit ... ()

messi@h 

všechny recenze uživatele

Nehanobte spánek mrtvých je sice spíš pomalejší film, ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych se minutu nudil. Když uvážím rok vzniku, tak v 70. letech musel snímek dívákům pěkně pocuchat nervy. Samozřejmě že se stáří na filmu projevilo, ale převažují spíš kladné stránky stárnutí - líbil se mi poctivý old-schoolový feeling (tady pomáhají atmosférické britské exteriéry) a staré poctivé italské gore. Hodně se mi líbila i nekorektnost filmu, nápad s násilnickými novorozeňaty je zajímavým způsobem zvrácený. Pro mě osobně byl bezchybný antihrdina "fašistický" policejní komisař, jehož hluboká víra ve vinu hlavních aktérů je navíc vzhledem k okolnostem velmi uvěřitelná. ()

Reklama

Reklama