Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kvalitám cimrmanovskému humoru samozřejmě nelze nic upřít, ale já dávám přednost záznamům divadelních představení, protože ten bezprostřední kontakt s publikem žádný film nenahradí. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Takhle svěží a neotřlou zábavu jsem teda nečekal. Na komedii výborná detektivní zápletka. Duo Trachta s Hlaváčkem řeší vzniklé situace fakt osobitě a Srstka s "Kachny" byl dokonalej. A o topornosti, jak tady někteří píší nemůže být řeč, role všech byly sehrány výborně. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdyby se takový film dnes natočil v USA, jmenoval by se: Rozpusť nebo zemřeš. Kdyby se dnes natočil ve Švédsku, jmenoval by se: Muž, který nenáviděl plešatce nebo ještě lépe: Muž, který kopl do kachní líhně. Kdyby v Rakousku, tak: Inspektor Klečka zasahuje. V Německu: Hlaváček: Kriminálka Praha. Na Slovensku: Ako Trachta dopadol vraha. V Maďarsku: Torinói Kachnü. Japonci by jistě natočili: Bierhanzel - Mast Efekt IV., přičemž by se jednalo o anime. Z Francie by přivezli syrovou krimikomedii s názvem: Rozpuštění a druhý díl Rozpuštění proti rozpuštěným. Britové pošlou brilantní krimi seriál: Trachta & Hlavatchek: Případ zmizelého továrníka. Disney channel tradičně s: Duck Tales. Polská produkce "snad" nabídne seriál: Rozpustilí a vyučení, a když jsme u seriálů, tomuto trendu by se nevyhnula ani Česká televize s Historkami ze salonního kupé, což by jen potvrdilo impotentní vynalézavost tvůrců. A konečně TV Nova s třeskutě vtipným seriálem o hovně: C. a k. vraždy podle Trachty. Tomu může konkurovat jen Prima s reality show "po desáté": Vypusť a vychladni. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se nejdříve náležitě připravil (a to tím, že jsem zhlédl v televizi a později i naživo v divadle Vraždu v salónním coupé-to abych mohl srovnávat). Původní hra je samozřejmě o stupeň lepší, but on the other hand tato hra má některé opravdu vtipné kousky navíc (např. kachny) a také ty původní (výslech Vilmy-avšak v podání pana Čepelky je bezchybný). A tak mi nezbývá než nakonec hodnotit 5*. P.S. Všimněte si, jak je ta ten rozhovor o šílenci Bursíkovi nadčasový :-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Některým podezřelým se uleví jen proto, aby se jim mohlo zase přitížit a věřte, že když inspektor Trachta rozhýbá malé šedé buňky, bude všem anton malý.. Musím se těch dvou zastat. Zahajský tomu slušel, představitel praktikanta hledající chvílemi kromě tužky i sebe, nikterak nepřekážel. Vzhledem k stylu a pnutí mezi dvojicí Smoljak, Svěrák se to mohlo jmenovat Rozpustilý a napučený.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle byl asi nejslabší Smoljak / Svěrák. Film má sice originální zápletku a skvělého pana Hrušínského a pana Čepka, ale to je vše. Cimrmanovi jsem ještě plné hodnocení nedal a neudělám to ani v tomto případě. Naopak, já ještě hodnocení snížím. Naprosto otřesný Marek Brodský a celkem monotónní výkon pana Zahajského, to mi zkazilo celý film. Zasmál jsem se asi dvakrát (kde mám koberec? kde mám stůl?) a to je na komedii (i když s přízviskem krimi) málo. Cimrmanovi však dám ještě šanci. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Trachta: „Tak co řekla dál, Hlaváčku...” Hlaváček: „Seš nějakej zvědavej, hele...” Trachta: „No dovolte?” Hlaváček: „Ne, to řekla Vilma, ona je Vilma taková veselá...” Trachta: „Tak dál...” Hlaváček: „Vyšetřovaná: Jak se jmenuješ? Vyšetřující: Jindřich Hlaváček. Vyšetřovaná: Kolik je ti let, Jindro? Vyšetřující: Dvacet dva...” Trachta: „No, tak vaše nacionále bychom už měli ... co řekla dál?” Hlaváček: „Vyšetřovaná: Jestlipak už se holíš, mourku? Vyšetřující: Holím...” Trachta: „Mourku!” Hlaváček: „Dostala pohlednici od svého manžela ze San Franciska, že ji opouští a zakládá nový, lepší život...” Trachta: „No vida, Hlaváčku, konečně něco, doufám, že jste si to zapsal.” Hlaváček: „Nezapsal... Ona mi Vilma vzala tužku a strčila si ji do výstřihu.” Trachta: „A dál? Co řekla?” Hlaváček: „Hledej, šmudlo...” Trachta: „Šmudlo? To má být nějaký výslech?!” ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejujetější komedie dua Smoljak - Svěrák. Prakticky se jedná o přepis Cimrmanovské "Vraždy v salónním kupé", ovšem plno věcí je zde nových. A humoru je víc. Ve společnosti dvou nesourodých detektivů - zkušeného Trachty a mladého Hlaváčka, umělého Vaška, kachny, která ukazuje cestu, otce co dokáže puškou zasáhnout řadicí páku, očíslovaných podezřelých či úžasného blázince profesora Abrháma se prostě nelze nudit a nebavit. Jiří Zahajský je v roli inspektora Trachty skvělý, tuto postavu opatřil i mírnou sentimentalitou. Marek Brodský je toporně úžasný, přesně podle Cimrmanovských představ. Mnozí si stěžují na pomalé tempo, je to pravda, i sám režisér to říká. Mě to ale nevadí, protože z filmu čiší srdce a dobrá nálada. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Rozpustený a vypustený" považujem za najslabší počin českého režiséra a scéranistu Ladislava Smoljaka. Nezábavný kriminálny prípad zmyznutého továrnika Bierhanzla ma vôbec neoslovil. Silne kŕčovito na mňa pôsobila aj vyšetrovateľská dvojica inšpektor Trachta a praktikant Hlaváček. Najmä skôrnatelý herecký prejav Mareka Brodského je totálne rušivý. Moc talentu po svojom slávnom otcovi veru nepodedil. Divadelná hra je možno zábavná, ale ako film to za moc nestojí. ** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trachta: „Tak co řekla dál, Hlaváčku...” Hlaváček: „Seš nějakej zvědavej, hele...” Trachta: „No dovolte?” Hlaváček: „Ne, to řekla Vilma, ona je Vilma taková veselá...” Trachta: „Tak dál...” 80% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám a vždycky jsem měl dva zásadní problémy. A ten první problém je Cimrmanovská hra Vražda v salóním kupé, ze které tenhle film vychází. A proč je to problém? Protože všechny vtipnosti, které jsou ve filmu i ve hře společné, mnohem, ale mnohem lépe fungují ve hře (popis výslechu "hledej šmudlo" např). A ten druhý problém jsou pro mě herci v hlavních rolích - insp. Trachta a prknt. Hlaváček - jsou hrozně špatně obsazení, Jiří Zahájský se jako Trachta sice snaží, ale v mnoha scénách mi přijde hrozně mimo charakter postavy (respektive postavy, kterou mám zažitou z div. hry), ale Marek Brodský je pro mě hrozně špatně obsazen a jeho jeho podání naivního, nezkušeného ňoumíka vypadá spíš jako idiocie kombinovaná s obrnou lícního nervu. Takže jakkoliv je tu spoustu dobrého (herci, kachny, kachny, kachny...), tak to mínusy nevynahradí. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Film na motivy podle me nejslabsi hry Vrazda v salonnim coupe nedopadl o nic lepe. Presto je to Cimrmanovsky nadmiru zabavny. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Bierhanzlova mast, na lysinu past. Vilma mi sebrala tužku a řekla: hledej, šmudlo! Spíše než plnohodnotný příběh jde o jakousi svěrákovsko-smoljakovskou mozaiku, která příznivce této dvojice nezklame. Opakovaně nevyhledávám, ale je-li možnost, rád se vždy znovu podívám. Kachny, kachny, kachny... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem moc chtěl, aby se mi film líbil, bohužel to nešlo. Divadlo Járy Cimrmana obdivuje, ale tenhle film je podstatně slabší, než hry. Je zde pár vtipných míst, ale oproti hláškám zasypávajících nás v Cimrmanovi, je těch míst podstatně míň. Pro mně tři hvězdičky znamenají lehký nadprůměr, a to myslím jako hodnocení tohoto filmu sedí. ()

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama