Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Recenze (731)

kajas 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že bych se zrovna za břicho popadala, ale zábavná je tato kultovní komedie dost, a to hlavně díky roli pana Svěráka. "Erno, ty stěrače a odstřikovače nemusíte hlásit..." :) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, která má vtip a šmrnc, pořádně se nasmějete, nechybí mu takřka legendární hlášky, které zná asi celý národ, nechybí mu ani skvělé herecké obsazení v čele s Abrhámem, Šafránkovou a Svěrákem. Zkrátka není co filmu vytknout. ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

90% Konečně jsem tento klenot viděl celý a najednou. Sází to tam - hláška za hláškou. Velice jednoduchý příběh s nápaditými, uvěřitelnými,nestárnoucími dialogy a scénkami. Abrhám táhne, spolu dokonalým Svěrákem, celý film na svých bedrech. Výborná jednohubka, která neomrzí. ()

MessiM 

všechny recenze uživatele

Komedie je filmový žánr s prvky humoru, který chce docílit divákova humorného nadhledu nad lidskými slabostmi a nedostatečnostmi. Existuje nespočet skvělých českých filmových komedií, které dokážou bavit diváky napříč generacemi. Scénář k filmu napsal doslova život. Zdeněk Svěrák měl tehdy na sobě tmavý oblek s motýlkem a v pauze mezi představeními si odskočil ke Schnellům na něco k jídlu a jen, co vešel dovnitř, zvedl se les nespokojených rukou s poznámkami typu: "No konečně, tady se člověk nedočká placení." "Já nejsem vrchní," ujišťoval hosty Svěrák a nad jídlem pak v duchu litoval, že nemá aspoň trochu podvodnickou povahu, protože na takové situaci mohl slušně vydělat. Nicméně anekdota o falešném vrchním mu nedala spát, pořád ji s sebou nosil a potěžkával, až podle ní napsal scénář celovečerního filmu. Vůbec poprvé sám! ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Knihkupec se vydává za číšníka, aby si přivydělal. Musí to ale hrát i před svými nejbližšími a to není tak úplně bezpečné.. Skvělý film končící honičkou, ze které lze odvodit název. Jedna z lepších komedií Cimrmanů. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Scéna Dády Patrasový - mokrý tričko ve sprše - byla asi tím nejlepším, co dotyčná pro český film udělala! ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

"Já jsem králik inženýr Kralík." Ježíš marjá toje hrozný takhle se střískat za bílýho dne, děkuji pane Pařízek, že jste ho přivedl" "Jenomže paní tohle není vůbec Váš muž " "Já vím je to králik z vás bude mít vaše žena taky radost" ... Jedna legendární scéna vedle druhé. Nádherná režie a herecké výkony. 90% klasika ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +4* Vrchní prchni patří mezi kultovní klasiky osmdesátých let, kdy se ještě povedlo občas natočit kvalitní filmy nepoznamenané socialistickým režimem. Nemá cenu se o něm moc rozepisovat, protože ho snad viděl každý a navíc některé hlášky z tohoto filmu už zlidověli. Pro mě to úplná srdcovka není, ale uznávám jeho kvality, i když jej nemusím vidět stále dokolečka … ale to platí asi pro každý film ;-). PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ... A zase nějaké to BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA nakonec. kvůli zdejším novým nepochopitelným pravidlům pro recenze (jeho vysvětlení najdete v mém deníčku) ... ()

Chen 

všechny recenze uživatele

I kdybych na to měl žaludek, tak této komedii nebudu nic vytýkat. Prostě a jednoduše funguje, zaručeně pokaždé rozesměje, i když jí vysílají všechny televizní stanice skoro každý měsíc. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Jak Smoljaka a Svěráka nemá rád tak tohle se jím povedlo....skvělé vtipy, výjimečně povedená muzika i scénář a boží výkon Josefa Abrháma..škoda že to jediný jejich film který se jim povedl... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich nejlepších komedií. Duo Smoljak - Svěrák je pro mě zárukou kvality. Jejich inteligentní humor je mi velmi blízký. Je neuvěřitelné, kolik vtipu dokáží tito pánové vmáčknout do jednoho filmu. Velikou devizou je i skvělé herecké obsazení. Když se podíváme na pontencionál dnešních rádoby komedií, můžeme jen s nostalgií vzpomínat na staré časy (a to film vznikl za doby normalizace). Tleskám autorům! Inženýrrr Krrrálík :-) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

"No vidíš, tak zase budem sedět spolu". Nejenom za krásné hrátky s češtinou, ale také za kouzelného Abraháma v roli neodolatelného svůdníka Vrány musím dát za 5. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perfektna normalizacna komedia a prakticky dokaz toho, ake skvele /Jachyme hod ho do stroje/a kultove /Svetaci..../ filmy vznikali za najtuhsej a najextremnejsej normalizacie. Zdenek Sverak je jeden z najlepsich scenaristov, ak nie vobec najlepsi, k tomu skusena ruka rezisera Smoljaka dali vzniknut tejto nadcasovej komedii Vrchni prchni. Herecke vykony Abrhama, Safrankovej, Sveraka ....... , k tomu vyborne hlasky : "Pohlavni Choroby"? - "Nemame, nevedeme" -- " A nevite prosim Vas, kde bych je sehnal" zarucuju filmu 95 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Co dodat "Já jsem Králík ing. Králík" "Takhle se střískat za bílého dne" A nebo v knikupectví "polívčička byla" či " Večer hraju u Konvice" ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem tóóólikrát opakovala, já tyhle komedie nemám ráda. Nikdy jsem jim nepřišla za chuť (i když mám na to ještě spoustu času). Mě nebaví se na to ani dívat. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama