Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před padesáti lety, v roce 1947, žila Lenny v Láhauru a bylo jí 8 let. Brtiská nadvláda nad Indií se tehdy začala hroutit. Jenže spolu se zprávami o blížící se nezávislosti země, se šířily také zvěsti o rozdělení Indie na dvě země - Pákistán a Indii. Hindové, muslimové a sikhové, kteří žili po staletí spolu v míru, se náhle začali dožadovat kousku Indie pro sebe. Tyto bouřlivé události sledujeme očima malé Lenny, jejíž rodiče jsou pársové, a jsou tak ušetřeni bezprostředního nebezpečí. Jejich přátelé a blízcí ovšem takové štěstí nemají. (Lyncha)

(více)

Recenze (23)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jiná země, jiné náboženství. Jiné hodnoty, kultura, tradice. Ale lidé v jádru stejní. Když se podíváme do Evropy 30. let zpátky, je to Indie let 40. v bleděmodrém. Národy co žily vedle sebe po stovky let v jedné zemi. Pak, jako mávnutím kouzelného proutku, přítel zabije přítele kvůli politickým štváčům mocenské kliky. A když se podíváme na konec 40. let k nám, je to stále ta samá písnička. Lidové milice s krví na rukou se chopí zákona a rozhodují o životě a smrti. Jen místo bratře, mají na rtech slovo „soudruhu“. Je znepokojující, kolik mají naši vlastní lidé společného s hinduistickými fanatiky a muslimskými štváči z Pákistánu. A že ten anglický lord udělal u nich i u nás stejnou medvědí službu. U nás lord Runciman, u nich Radcliffe. Obojí skončilo válkou. Lidé jsou stále stejní a nikdy se nepoučí. Film je skvělou sondou do indické společnosti bouřlivého roku 1947. 80% ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Další film o rozdělení Indie a rovnou přiznávám zklamání. Příběh je dobře uchopen v tom, že je vše ukázáno na vybrané skupince lidí s různými charaktery, postoji i náboženstvím, navíc bez růžových příkras. Tam pozorný divák seznámený s problémem ihned odvodí skutečné příčiny událostí, které mnozí dodnes přičítají pouze a jen „cizím vlivům“, nikoliv však sami sobě. Jsem nadšený a oslavuji to, že jsem konečně slyšel věty, které pronesla postava, kterou hrál Aamir Khan. Nejde vůbec o náboženství, ale o to, co je uvnitř nás. Když je ta možnost, tak se veškeré zlo projeví naplno. Konečně! Žádné pokrytectví a omlouvání, které nesnáším! Je to jen a jen o lidech. Člověk je svým zrozením napůl zvíře a napůl Bůh, je jen na každém z nás, aby si vybral svoji budoucí odměnu, či trest. Když totiž máte někoho opravdu rád a v úctě, což musí platit i naopak, tak se něco jako vyznání vůbec neřeší. Pokud ano a chci ho rovnou zabít, navíc mučit, tak v tom žádná láska nikdy nebyla a celé to byla jen velká pokrytecká lež. Je rozdíl mezi skutečnou válkou a tím, co se stalo tenkráte v Indii. Tam šlo jen o čistou nenávist a pomstu. Ta v lidech už byla a nevznikla ze dne na den nějakým vyhlášením nezávislosti. Tak se drazí Indové a Pákistánci spíše ptejte, kde se to zlo vzalo ve vás a neházejte vše na „to oni“. Po každé válce a velkých změnách se mění hranice, tak neplačte. Nám Čechům od středověku jen brali a máme z toho nějaký psychický problém? Je to jen vaše vina! Kdo říká, že to nešlo bez násilí a pokojně? Ale nechme to být... Teď se zaměřím na zápory. Postavy absolutně nevýrazné. Mimo sympatického páru služebné a holiče mě už nikdo ničím neoslovil. Trochu jsem nepobral to dění na ulici, kdy během pár minut vidím útok Sikhů, poté zabití muslima, a pak útok muslimů na hinduisty. Poté nechápu, jak v těchto dnech rodiče pouští malou holčičku do ulic, a to i v noci. Sama holčička nebyla tak malá, aby ji nedošlo, o co tam jde, takže závěrečný zkrat nechápu. Prostě blbka, bez omluvy. Dozvěděl jsem se, že Pársové nemají páteř a přežijí vše, stejně jako švábi, ale alespoň neškodí, narozdíl od muslimů, před kterými vlastně kdysi utíkali. Pársové ale přišli v míru, kdežto muslimové po vraždění a v tom je hodně velký rodíl. Že Britové přinesli do Indie syfilis? Inu miláčci, k nám do Evropy zase Mongolové přinesli mimo zabíjení i Černou smrt. Když budete oba věrni svému partnerovi, tak nic nechytíte, ale mor si nevybírá. Smutné, ale nelituji vás. První hodina nuda, poté vše ožívá, ale také žádná sláva. Celou dobu jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Pro krutou reálnost se nakonec přikláním ke slabé čtyřhvězdě s dovětkem, že jsem se skoro celým příběhem pronudil a nezaujal mě. Jen je mi líto těch nevinných a slušných lidí, ale kdo je v kole karmy ten nevinný? ()

Reklama

Idaho 

všechny recenze uživatele

Někteří lidé na IMDB tomuto filmu vyčítají, že neukazuje politickou zodpovědnost za hrůzy spojené s rozdělením Indie na Indii a Pákistán. Mají pravdu, neboť tento film ve svých 110 minutách poodkrývá jen běsy v lidském nitru, které, do té doby v nábožensky pestré a snášenlivé Indii, nutí páchat zvěrstva na svých nejbližších sousedech, přátelích. 100 % Dormouse: Vítej v realitě… ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Film z obdobia delenia Indie, príbeh dievčatka Lenny viacmenej ukazuje jej pohľad na udalosti z tohto obdobia, ako ona vnímala čo sa dialo a ako ona zasiahla do osudov ľudí a ľudia do jej osudu. Ako história určite zaujímavé, aj keď spracovaniu sa dá vytknúť z môjho pohľadu nedostatok emócií, chceli tam byť, ale myslím, že to celkom nevyšlo. Určite to mohlo byť pre diváka emotívnejšie, dramatickejšie a zaujímavejšie. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Nevím, po shlédnutí filmu jsem opět přemýšlela o tom, co je umění a co od něj čekám. Je umění pouhé zobrazení hrůzné skutečnosti? A jak to, že násilí a krev zobrazené ve výtvarném umění nevyvolává tak negativní reakce jako ve filmu? Bosch nám dokonce připadá krásný. Já prostě potřebuji mít ve filmu alespoň naději, že dobro v lidském srdci zvítězí, aby pro mne měl film smysl. V tomto filmu je jen tma, bolest a utrpení. Naděje umřela. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Novém Dillí (Indie). (BMW12)

Reklama

Reklama