Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Karla Smyczka podle scénáře Radka Johna a Ivo Pelanta je námětem velmi podobný o rok staršímu Smyczkovu filmu Jen si tak trochu písknout. Vypráví příběh odehrávající se v rekreační oblasti na Slapech, kde se dva rozdílní chlapci Petr a Michal po počáteční oboustranné nedůvěře stávají kamarády. Jejich vztah je konzultován nejen jejich rozdílnými povahami, ale i různými přístupy rodičů k jejich výchově. Negativní vliv civilizace se zde promítá do života dospělých i dětí, kteří hledají romantiku a odpočinek v rekreační oblasti, přesto se nedokážou oprostit od problémů maloměšťáctví. (rodo)

(více)

Recenze (30)

bloom 

všechny recenze uživatele

Film pro mládež, kterému paradoxně nejvíc škodí dějová linka o mládeži. Zaprvé mi byli dětští hrdinové svým vztahem ke zvířatům silně nesympatičtí (ať už se jednalo o Michala Dlouhého a Štěpána Kmenta kuchající ryby zaživa nebo partu jejich rivalů mlátících pro nic za nic krysy golfovými holemi) a zadruhé mi bylo úplně jedno, jak dopadne jejich zápletka (jestli Dlouhý vyhraje sázku o vzduchovku). V pasážích o dospělých je snímek mnohem zajímavější, něco jako spojovací článek mezi Na samotě u lesa a Slavnostmi sněženek. Styl Karla Smyczka je samozřejmě o něco méně poetičtější než Jiřího Menzela, nicméně hned úvodní příjezd Zdeňka Svěráka spolu s pohodovým hudebním motivem Zdeňka Johna navnadí na komedii z prostředí chatové oblasti, která se ale nakonec nedostaví. Škoda, že takto nabušený herecký ansámbl nedostal prostor spíše v ní. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kraj okolo slapské přehrady patří mezi moje srdcovky. Mám velmi ráda tamnější přírodu a atmosféru. Jezdím se tam vyluftovat. Herci v dětských rolích mi přišli nesympatičtí. S dospělými herci to bylo jiné. Charaktery postav byly perfektně vyladěné. Závěrečnou scénu s rozebíráním hausboatu považuju za symbolickou. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, malý lesní muž se mi moc líbil. Dospělé role na průměrné úrovni, dětské nic moc. První film mé oblíbenkyně Barbory. Dějově to ujde, snímek je prakticky rozdělen na část pro dospělé a část pro mladší generaci. Dobrý odpočinkový film. I v tomto snímku můžeme v rádiu zaslechnout pana Brodského vyprávět pohádku. Noční scény jsou tak tmavé, že není nic vidět. Mínusy za to. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Film určený především pro mládež, neboť jde o jejich pohled na život v rekreační osadě, v tomto případě na Slapech, kde si jsou v podstatě rovni pouze oni. Mezi dospělými převládá jen závist a zášť, které vyústí buď k vzájemné výpomoci anebo k naschválům až k udavačství. Byť se jedná o kritiku socialistického soužití, dalo by se říct, že ani dnes to mnohde není jinak. Příběh je vyrovnaný, takže si děj plně všímá jak mládeže, tak i dospělých. Pří dnešním pohledu, jako je např. snaha donutit Václava Duška (Zdeněk Svěrák), aby zařídil razítko k zapnutí elektřiny aniž by byla provedena revize, může dnes už vypadat kýčovitě, ale pamětníci ví své. Takže co tu máme. Námětově letní typické dobrodružství mládeže u přehrady v souběhu ve vzájemné nevraživosti dospělých, což onu mládež ve značné míře nemálo ovlivňuje. Nenáročný letní odpočinkový film k zamyšlení, při jehož sledování nejeden současný divák nechápavě zakroutí hlavou. Inu, doba je různá. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, zkoumající charakter a čestnost dětí i dospělých. Výsledek? Děti moc rychle dospívají a dospělí vedou dětinské spory. Karel Smyczek a jeho tým i ve svých počátcích drželi kvalitu mládežnických filmů pevně v rukou. I když dospělé složení herců, krom klasického Svěráka a např. Ježkové, není moc silné, spíše se jedná o druhořadé herce, snímek svůj žánr a myšlenku naplňuje dostatečně kvalitně a ani zde pan režisér nezapomíná na své klasické odhalování hereček...různého věku. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se objevil v malé roli i režisér snímku Karel Smyczek, a to jako jeden z chatařů rozebírajíce houseboat na konci filmu. (Marator)
  • Filmovalo se na Slapské přehradě. (M.B)

Reklama

Reklama