Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavá pohádka s písničkami pro celou rodinu. Za lesy hlubokými a kopci oblými se rozkládá půvabná česká kotlina. Kromě obyvatel počestných a pracovitých tu ale bydlí také loupežníci. Nejhorší z nich, starý raubíř Lotrando (J. Pecha), si pro samé obírání pocestných málem ani nevšiml, že mu z jeho syna vyrostl pěkný, ale nevzdělaný mladík. Pošle proto mladého Lotranda (J. Strach) do kláštera, aby se mu dostalo řádného vychování. Z chlapce, který dosud rostl jako dříví v lese, se mezi mnichy stane jemný mladý muž. Jako poslušný syn svému umírajícímu otci slíbí, že řádně převezme jeho řemeslo. Když se duše starého arcilotra konečně odebere do pekla, nastanou mladému Lotrandovi těžké chvíle. Jako slušně vychovaný člověk není schopen obrat ani toho nejobyčejnějšího kupčíka. Ještě, že potká drvoštěpa Drnce (P. Zedníček), který se s ním rozdělí o kus chleba s tvarohem. S fortelným dřevorubcem se Lotrando dostane také do daleké Solimánie. Tam už dlouhou dobu shánějí pravého studovaného doktora. Člověka, který má před svým jménem lékařskou slabiku "Dr.". Jedině takový muž by - alespoň podle světaznalého cesťáka pana Lustiga (A. Goldflam) - mohl vyléčit stonavou princeznu Zubejdu (B. Seidlová), nad níž se sultánovi Solimánovi (M. Labuda) bolestně svírá jeho široké otcovské srdce. Jenže drvoštěp Drnec, přestože má u jména hned dvě slabiky "dr.", o opravdické medicíně nic neví a nad hlavami vážených hostů z Čech se začnou stahovat černé mraky. Princezna však projeví nečekaný zájem jak o pěkného drvoštěpova pomocníka, tak i o přitažlivý zvyk, podle něhož si zamilovaný muž bere za manželku pouze jednu ženu. V sultánově paláci je naštěstí také krajanka La Mad (L. Krbová), která dobře ví, co vlastně Zubejdě schází: slunce, vzduch a... samozřejmě láska mladého Lotranda. (Česká televize)

(více)

Recenze (508)

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Mohu zodpovědně prohlásit, že se jedná o jednu z nejpěknějších pohádek. Je opravdu pro děti (ne jako dnes, kdy jsou pohádky pro zasněné dospělé). Je velmi laskavá, propracovaná a přesto i poučná jednoduchým sdělením akcentujícím klasické hodnoty. I obsazení je velkým pozitivem. A to nejen svou bohatostí, ale i vysokou kvalitou. Kdyby se tato pohádka využila jako prototyp všech filmů, bylo by se pořád na co dívat, a byly by to kvalitní filmy. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Kombinace Svěrákových dialogů, Uhlířovi hudby a nekomplikovaného příběhu, dělá z téhle pohádky jednu z mála porevolučních, která je milá, zapamatovatelná a dokonce i vtipná. ()

Barbucha9 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ovšem boží. Moje nejoblíbenější pohádka už od 6 let, která mě zasáhla natolik, že jsem při jejím sledování musela pokaždé jíst nutně chleba s tvarohem. :-) Písničky znám nazpaměť do dnes - no a nemá zrovna takové pocity pohádka vyvolat? :-) 5 hvězdiček je málo!! ()

Lelo10 

všechny recenze uživatele

Jenda z mála českých pohádek, kdy písničky neurazí a naopak přímeně pohladí na duši. Ve většině pohádek mi trochu vadí jejich nesmyslné chyby, ale u této tento logický chaos tvoří dokonalou strukturu skvělé pohádky. ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka od Svěráka. Výborná hudba, humor a obsazení. A k tomu čarokrásná Bára Seidlová jako nejvíc sexy princezna. ()

Carissima 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka co pobaví nejen děti, ale díky skvělému Svěrákova humoru především i dospělé. Všudypřítomné humorné, ale i poučné hlášky ze života člověka skutečně pobaví (např. "mně bylo divné že tu nevisejí pleny", či "hlavně chlapče...nepracuj"). Rozhodně dávám pět hvězdiček ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Už úvodní melodie dokazuje, že je to dobrá volba. 👍 Písniček je zde hodně, a všechny super. Jedna ale přeci jenom všechny poráží. 👍 A to "Nám se stalo něco překrásného". 🙂 Příběh je super. Atmosféra je ale dobrá, a to jak u nás v Čechách, tak i na východě. Herecké výkony a kostýmy super. Poznámka: Síla práce Zdeňka Svěráka je velmi znát. 👍🙂 Pohádce nechybí ani český klasický humor. Poznámka: Nechybí zde krásné české písničky. 👍🙂 Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Index lidskosti, milosti, chytrosti a humoru pro všechny věkové kategorie je tady bezpochyby na desítce. Vizuálně to ale buď hodně zestárlo, nebo to tak televizně vypadalo už kdysi. V nutném porovnání se Třemi veterány to rovněž prohrává, byť rozhodně se ctí a pěknou písničkou na rtech. ()

Tarlom 

všechny recenze uživatele

Zhruba první polovina je hodně dobrá, ale přijde mi, že potom pohádce začne lehce docházet dech. Ovšem má to povedené písničky v čele s Pod dubem, za dubem a místy i solidní hlášky. Celkově asi pořád dost nadprůměrné. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

"Tak ona neumřela, matička moje drahá. Prodal ji do otroctví , tatíček můj drahý " xDD nesmrtelné hlášky . ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem letos viděla poprvé a moc se mi líbilo, že má trochu jiný koncept než všechny ostatní. Bylo to vtipné, milé, fakt fajn. ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Protivná pohádka z přebuznělým Srachem a nesympatickou Seidlovou...Snad jen Labuda a Zedníček byli fajn.... Asi víc ani nemam slova 21% ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím méně se mi tato pohádka líbí. Už jen základní zápletka mě sere - vyprahlá, pouštní monarchie s pár stromy v paláci a princezna stůně kvůli stínu? Chudák. No tak tam pošleme borce z Čech, kteří všechno vykácí, daj jí tvaroh, pak si ještě zazpíváme a vše je cajk... Uf... ()

T369 

všechny recenze uživatele

Česká pohádka plná krásných písniček od Svěráka a Uhlíře. Celý ten příběh je milý a plný hezkých dialogů, vtipů a výborných herců. ()

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama