Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia románu Jána Jonáša o premenách slovenskej dediny na sklonku II.svetovej vojny a v povojnových rokoch. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době natáčení šlo jednoznačně o příklad té lepší části československé televizní produkce. Na první pohled je patrné, že slovenská kulturní scéna byla v 70. letech zasažená normalizací podstatně méně, než tomu bylo v Čechách. Ze seriálu dýchá nepoměrně méně ideologie, než bychom očekávali. Chybí černobílé vidění světa, zastánci starých pořádků mají lidskou tvář, nejde o karikatury ani odpudivé, odsouzeníhodné kreatury. Je patrné (a v tom tvůrci opravdu nevodí diváka za nos), že změny poměrů vnímala a přijímala slovenská veřejnost mnohem líp než lidé v českých zemích, zvýšení životní úrovně většiny obyvatel bylo nepopiratelné, průmyslové investice pomohly nastartovat prosperitu i v opomíjených zapadlých regionech. Rozpad starého řádu tedy nebyl tak bolestný a násilný. Ze srovnání s Nejmladším z rodu Hamrů vzniklým v téže době vychází Jedenáste prikázanie s přehledem jako vítěz, ale s výjimkou pamětníků, kteří si rádi připomenou tváře někdejších slovenských hvězd, bych se zdráhal seriál někomu doporučovat. Tempo je na dnešní poměry nepříjemně rozvláčné a seriál pokulhává po dramaturgické stránce. Celkový dojem: 45 %. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Päť dielov seriálu 1. Vzdialené hrmenie, 2. Chlieb každodenný, 3. Oproti dňu, 4. Skala sa rozostupuje, 5. Búrky na oblohe, podáva obraz dediny Drienkovce na Záhorí od 2. svetovej vojny až ku výstavbe socializmu na slovenskej dedine. Dráma je o ťažkých časoch po vojne, ale aj o zápase pri kolektivizácii dediny. Venuje sa aj majetkovým a ľudským vzťahom, ale život sa nezastavil a bolo potrebné bojovať s prežitkami, tvrdohlavosťou ale aj s presvedčenými nadšencami. V podstate ide o výborný seriál s hviezdnym slovenským obsadením. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V ramci normalizacnych serialov u mna dlhodobo vedu Chalupari, Takova Normalni Rodinka alebo hoci aj Nemocnice. Herci ako Kvietik, Docolomansky, Rajniak su len cisty priemer, a serial rozhodne nema na uz spominanych Chaluparov. 30 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenská dedina a jej základ v obrábaní pôdy, ktorý narazil na kolektivizáciu. Iná zápletka tam aj pri tom skvelom hereckom obsadení, bohužiaľ, nie je, a tak chudobný dej je pretkávaný len nalievaním pohárikov a popri tom vtipnými prípitkami. –––– Pán v knihe Mojžišovej spomína, ktoré zvieratá sú dobré, a ktoré nemilé. O mechanizmoch nehovorí nič. Z toho treba vyvodiť, že ich neschvaľuje. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nebude socializmus v republike bez socializmu na dedine!" Dedinská sága ako má byť, začína sa na konci druhej svetovej a po vojne sa dopracujeme k mechanizácii a cez víťazný február aj ku kolektivizácii. Tá už oproti o 20 rokov starším budovateľským opusom nie je popisovaná stopercentne idylicky, ale žiadne veľké drámy sa tiež nedejú. Niekoľkí najtvrdší individualisti vzdorujú dlhšie, ale väčšina sedliakov je presvedčená výhodami JRD. Miestne kádre ako vyškolený bývalý paholok Dočolomanský alebo z koncentráku sa navrátivší komanč Rajniak sú relatívni pohoďáci, horšie sú vykreslení držitelia o niečo vyšších funkcií z výborov, presadzujúci tvrdšie postupy. Nechýbajú ani paradoxy ako inštruktor-združstevňovateľ Kvietik udržujúci intímny pomer s kulačkou Javorkovou. Prekvapivo na filmovú tvorbu z tohto obdobia nie je z dedinského prostredia vynechaná cirkev, premudrovaný dekan Dibarbora sa nevzdáva, zatiaľ čo zmätený miestny farár Greššo v závere rezignuje na svoje miesto v novom svete. Dobre napísaný zaujímavý príbeh, postavy v ňom nie sú čiernobiele, výborní herci, miestami predabovaní. Pobavilo ma napríklad keď Majerčík stretne Vašeka, ktorý mu prepožičal hlas a zároveň hral menšiu vedľajšiu rolu, predabovanú zasa niekým ďalším. Mená obcí zase pripomínajú názvy dedín v okolí Piešťan. Ako celok vrele odporúčam. ()

j.sorensen 

všechny recenze uživatele

Celý seriál sráží naprosto otřesný hudební doprovod, ketrý "jako by" byl složen naprosto náhodně, z jiných filmů a seriálů a ledabyle do seriálu poskládán. Žádná skladba nekoresponduje s děním na obrazovce, jednou je to hudba z veselky, podruhé zas jak z pohádky, jindy jak ze dvora Ludvíka XIV. Seriál jsem dokoukal s vypětím všech sil a jestli se dá troch srovnat s Rodáky, tak tomu nesahá ani po ty pety. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem kazí, jako už klasicky u podobných snímků, příšerná hudba. Taky je občas cítit značné natahování. Kdyby byl ze seriálu dvoudílný film, určitě by to bylo ku prospěchu. Na druhé straně  - slušné obsazení a absence patetismu, na to, co je popisováno, což se cení. Poměrně věrné zobrazení života na dědině. Práce, pijatika, práce, vztahy... Kořeněné společenskými otřesy a změnami. Pánboh stvoril volky a čert spolky. ()

Reklama

Reklama