Reklama

Reklama

Povstalecká história

(seriál)
Československo, 1984, 11 h 17 min (Minutáž: 75–89 min)

Režie:

Andrej Lettrich

Scénář:

Jozef Bob, Viliam Plevza

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, Július Vašek, Michal Gučík, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ján Bzdúch, Vladimír Brabec, Václav Stýblo, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(8)

Na svoje pomery výpravný historicko – vojnový seriál nám priblíži obdobie prvej polovice štyridsiatych rokov. Prenesieme sa do čias vojnového Slovenského štátu a budeme zblízka pozorovať prípravy na prejav najväčšieho vzdoru proti útlaku v dejinách Slovenska. Už o tom rozprávajú muži v mestách a na dedinách. O niekoľko týždňov vypukne Slovenské národné povstanie... Seriál sa aj napriek vysokej remeselnej úrovni nedokázal vyhnúť ideologickému tlaku režimu a isté zobrazené „historické“ udalosti sú v ňom zavádzajúce a účelové.

Hra s ohňom
Obrat
Veľký projekt
V skrytom bode varu
Augustové dni
Hromy divo bijú
Na život a na smrť
Blízko je deň (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve své době celkem slavný seriál, kde bylo znát, že projekt má velkou podporu "strany a státu". Nutno říct, že je určitě hodnotnější než 30 případů majora Zemana a do určité míry i vypovídá o své době a o tématu, ale ideologická manipulace je přece jen v řadě momentů znát, glorifikují se význam a postoje předáků komunistické strany, pochopitelně zejména Gustáva Husáka, kterého si zahrál oblíbený Michal Dočolomanský. Je nutné přiznat, že scénář, pokud odmyslíme zmíněný ideologický aspekt, je slušný a seriálu nechybělo napětí. Celkový dojem: 40 %. Historik nebo poučený fanoušek historie by ovšem dílko oprávněně mohl napadnout pro historickou nepřesnost. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha o rehabilitaci SNP, která v roce jeho 40. výročí vyvrcholila, přerostla do druhého extrému - nekritické glorifikace vůdčích slovenských komunistů a zveličování a heroizace Husákova kultu. Není divu: jeho vzpomínková kniha SVEDECTVO O SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ i scénář Husákova blízkého historika Viliama Plevzy v tomto ohledu jsou jednoznačnými průkaznými fakty. Patologická nenávist naopak byla určena českým zástupcům, resp. protagonistům se zvláštním zaměřením na zástupce exilové londýnské vlády. Určující černobílý přístup nicméně nedokázal překrýt silná autentická místa a alespoň zčásti byl nucen respektovat realitu. Výsledný dojem je ovšem právě popsanými apriorismy silně deformován a o několik let později umožnil otevřené štvaní proti všemu pozitivnímu, co bylo bez ochrany londýnské vlády. Nepopiratelná rozporuplnost seriálu ovšem nestírá zcela kvality jeho literární předlohy (jedinečná Jilemnického KRONIKA). Je to asi to nejpochvalnější, co se o tomto místy nedokonalém díle dá říct. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Osmidílný seriál natáčený na autentických místech a se snahou zachytit skutečné historické postavy té doby, z toho i některé v době natočení žijící. Obsazeno kolem 400 hereckých rolí, některé postavy jsou samozřejmě fiktivní. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A. Lettrich točil na vojnovú tému jedna radosť a tento 8-dielny seriál som si rád pozrel. Dávno, dávno ešte ako malý chlapec som z toho niečo videl, ale až dnes ako dospelý viem oceniť tento komplexný pohľad na naše, ale svetové dejiny. Propagande a istému skresleniu sa v dobe vzniku dalo vyhnúť len ťažko, zvlášť, keď štát investuje...Komunisti a prehnaná glorifikácia Husáka tu majú až priveľa priestoru, ale komunisti tu vtedy boli, takže vynechať ich by tiež nebolo historicky presné. 8-dielov sa môže zdať dosť, ale ja som mal často pocit, že to bolo málo a miesto nezaujímavých komunistických schôdzok a kecov by som radšej videl naše jednotky na východnom fronte, gardistov, Československý prápor v Rusku, letmo nadhodený pancierový vlak a možno i nejaké akčné scény, ale to by som už chcel priveľa. V takmer všetkom je film historicky presný, je tu Tiso, Beneš, komunisti, armáda, partizáni i povstanie a k tomu samozrejme nemecká strana. Mnohé scény ma svojou veľkosťou a počtom komparzistov doslova zaskočili, určite to nebol lacný projekt. Kvietik mohol dostať viac priestoru, ale veľmi ma potešil R. Brzobohatý vo výbornej roli generála Jána Goliana. Posledný záber do jeho očí odpovedá celkom jasne na špekulátívne otázky o jeho osude. Ja som v nich videl smrť...70%. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na rok vzniku si treba trošku odmyslieť ten prílišne kladený dôraz na vedúcu úlohu Strany a dostaneme po filmárskej stránke kvalitný seriál, ktorý sa zaoberá aj politickými náladami a dôvodmi vzniku SNP, v ktorom sa zišla skoro celá naša vtedajšia herecká špička, ale aj mladí začínajúci herci. V mladosti som tento seriál doslova hltal a dosť výrazne ovplyvnil môj ďalší filmový vkus. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nákladný seriál heroizující dělníky, na úkor buržoazie i v dobách II.SV. Slovensko byl především klerofašistický stát, SNP je proti tomu jen malá událost, ale éra socialismu ji nadměrně vyzvedávala. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem znovu shlédl s odstupem desítek let a jako "poučený fanoušek historie" (zdravím kolegu gudaulina :-) ) musím hodnocení o jednu * zvednout. "Povstalecká historie" se zcela pochopitelně nevyhnula dobovému ideologickému a částečně i faktickému překrucování historických skutečností, ale činí tak v únosné míře a zobrazení skutečných událostí a postav je zde vynikajícím způsobem kombinováno s mikrokosmem postav a osudů fiktivních. Kromě slušného filmařského řemesla, napětí a kvalitních hereckých výkonů seriál i zajímavým způsobem dokresluje vývoj česko - slovenských vztahů a to nejen v době 2. světové války. O "patologické nenávisti" k českým zástupcům, jak zde nesmyslně blábolí jeden z komentářů však naštěstí nemůže být ani řeči. Na okraj dodám, že mne velice pobavil Jürgen Heinrich aka proslulý komisař Wolf jako zlotřilý důstojník SS, bezděčně podléhající kouzlu půvabné Židovky :D. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moje štvorhviezdičkové hodnotenie zodpovedá kvalite spracovania a geniálnym hereckým výkonom, ktoré u nás predbehol snáď len Alžbetin dvor. Určite sa nestotožňujem s touto glorifikovanou verziou komunistov, kde maestro Husák všetko vybavil so Sovietmi. Na druhej strane zas s prekvapením možno konštatovať, že Lettrich vynikajúco stvárnil Tisa, zbytočne z neho neurobil hnusného nacistu, ako to dnes je v móde u libtardov resp. liberálnych fašistov, ale ukázal jeho najpravdepodobnejšiu verziu. Samozrejme, samotné povstanie je glorifikované dlhodobo až dodnes a je hriechom, ak by náhodou niekto spomenul, že aj tí partizáni zabíjali civilov a že skutočný podiel komunistov na SNP bol nulový - veľmi dobrý a triezvy pohľad sa dá prečítať napríklad tu: https://www.tyzden.sk/casopis/3072/snp-nie-je-modla/. Avšak seriál je veľmi dobre pozerateľný a keď si odmyslíme historické nepravdy, vidíme čistú filmárčinu, zaujímavé dejové posuny a to všetko okorenené menami ako Kvietik, Jamrich či Dočolomanský. A kto by chcel vidieť skutočnú ženskú krásu, nech neváha, v seriáli sa objavia naozaj naše najkrajšie herečky tej doby, že dnes mi až smiešno, ako môže niekto slintať nad Pauhofovou. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zatímco hudba byla ve východní části soustátí lepší, filmy - až na pár záblesků typu Obchod na korze - stály obvykle za starou bačkoru. Tenhle seriál rozhodně mezi ony záblesky nepatří. Podobně jako třeba Major Zeman z CZ produkce, i tady je hlavním cílem ohýbat minulost ve prospěch rudochů... Dost mě pobavilo, jak vojáci Slovenského štátu cestou na frontu krmí sovětské zajatce a chtěli by střílet svoje spojence. Úplně mi to připomnělo východoněmecké vojáky Wehrmachtu, kteří přece celou válku stříleli do vzduchu. :)) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak počas revolučných dní r.1989 sa nám v diskusii študentov-herci - i - Michal Dočolomanský ospravedlňoval za túto úlohu ...že čo mal robiť ,nemohol odmietnuť.... Mne to je fuk ,ale prečo jeden nemal inú možnosť a druhým sa to vyčíta.... ()

sator

všechny recenze uživatele

Produkce seriálu zavolala i Milanu Kňažkovi že jej obsadila do role komunistického prominenta Viliama Širokého. Protože v seriálu hrát nechtěl, odpověděl jim vtipem. Budu hrát Širokého, jedině když mi řeknete kdo bude hrát Dlouhého a Bystrozrakého. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Slovenský komunistický seriál na objednávku. Gusta Husák jako batman evropské politiky. Hrán Dočolomanským, tedy krásnější. Bojové scény vypovídají o neschopnosti režiséra, nebo neschopnosti povstalců (jen toho koně se jim podařilo efektně zabít). Z filmů vyplývá, že Slovenské povstání si kromě komunistů a snad Stalina nikdo nepřál. Chaotická vřava pouze přispěla k mnoha ztraceným životům. Některé postavy (Šrobár, Slánský) jsou namaskovány a i hrají jak na maškarním plesu. S odfláknutým dabingem a blbě mluvícím Brabcem si Lettrich taky nedělal hlavu. Seriál zachránila slovenská krása i když je tam vidět sporadicky: Emília Vášáryová, Zuzana Kocúriková, Deana Horváthová-Jakubisková a zde neuvedená Krajčovičová http://www.csfd.cz/tvurce/26540-ivona-krajcovicova, která je vždy krásná, sexy a uvěřitelná. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Seriál mapujúci dôležitý medzník v histórii slovenského národa. Medzník, ktorým sa Slováci očistili pred svetom a ukázali, že nesúhlasia s klérofašistickou politikou štátu, ktorý tu vznikol na prianie nacistov a niektorých slovenských národovcov, ktorí svojou kolaboráciou sledovali iba svoj osobný prospech a zbohatnutie na židovských majetkoch. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pán režiér Lettrich sa snažil natočiť naozaj veľký seriál. No na tomto diele je jasne vidieť, že seriál vznikal v socializme. Historicky je dosť nepresný...Herecké obsadenie je veľkolepé. Hrajú tu naozaj výborní herci. Tento seriál určite patrí čo do veľkosti , naozaj k tomu naj.. čo sa na Kolibe natočilo. ..65%. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Z hlediska historické skutečnosti velice pochybný seriál, ale hraje v něm plejáda špičkových herců a ani technické zpracování není nejhorší. Obvykle těmto vylomeninám dávám nejvýše 1 hvězdu...Vidět Dočolomanského jako Husáka - to bylo k smíchu už v té době... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Troska mi na serialu vadili tie reci okolo ruskych sudruhov a skoda ze vo filme viac nepouzili boje pocas slovenskeho narodneho povstania. Nejake boje, len predsa ukazali, ale keby sa v nich ponorili do vacsej hlbky, tak by ma to viac potesilo, ako zbytocne zdlhave obkecavanie. Viac sa aj mohli sustredit na gardistov, ktori boli tiez rovnake svine, ako nacisti. Celkovo je to docela prijemny serial, ktory nebanujem, ze som ho znova videl po dlhej dobe. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Husák napsal o SNP knihu, která je nejspíš základem i pro tuhle problematickou záležitost. Na jednu stranu nelze upřít fakt, že SNR usilovala o změnu postavení v rámci ČSR a Husák o to usiloval i v rámci komunistické strany. Většina "bezchybných" hrdinů filmu v 50. letech končila ve vězení a na popravišti. Na druhou stranu po volbách KSS na Slovensku nevyhrála a nejednoznačnou podporu pro KSS se film snaží vší silou zakrýt. Nicméně jako seriál je to výborně zvládnuté, člověk se nenudí ani minutu. Pak si musím říci, že dnešní Slovenská Kapitalistická republika by se na podobný projekt jen těžko zmohla... ()

Reklama

Reklama