Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (473)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co je, co je, co je, co je, co je!!!! Původní efekt filmu (tak jak ho popisuje Skalda) už se sice vytratil, ale na aktuálnosti Proč? rozhodně neztrácí. Spíš naopak...bohužel... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do ponurého světa mladého násilí. Pozoruhodná je i v tom, že byla natočena v osmdesátých letech a už tehdy to bylo takhle syrové a hrůzné... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Částečně dokumentaristický styl příběhu mě dost vyhovoval. Je až neuvěřitelné, jak je tento snímek nadčasový. Samozřejmě mnohé se změnilo, například máme demokracii a někteří jedinci včetně fotbalových hooligans si jí pletou zcela zjevně s anarchií. Za nedávné výtržnosti při derby Sparta - Slavie může údajně policie ČR, tvrdí hooligans. Já se ptám a kdo může za zraněnou pani, cestující z Olomouce do Ostravy, nemající ani páru o fotbale? Kdo může za zranění s doživotními následky pána čekajícího na nádraží cca před 7 lety ? Kdo může za to, že se táta bojí vzít dítě do hlediště na fotbal ? Kdo může za strach každého člověka, který nechodí na fotbal z bandou thaiboxerů ? Policie ?? Poprvé v životě souhlasím zcela s panem Langrem, proč by měli lidé, kterým je fotbal fuk platit ze svých daní obrovské policejní manévry téměř každý víkend ? Jdou snad státu příjmy ze vstupného ? Jdou snad státu příjmy od klubových sponzorů ? Pokud klub argumentuje, že nemá finance na zajištění bezpečnosti, tak ať stadion uzavře pro všechny. Že by hráči neměli při hře atmosféru ? Ti samí hráči co jdou po každém zápase zatleskat lidem co hajlují či bučí na hráče tmavé pleti ? Zaslouží si vůbec takovýhle hráči přízeň slušného fanouška ? V roce 1987 byla otázka "Proč ?" nejlepší možný název pro film o fotbalových výtržnících, kteří tehdá nebyli ani zdaleka tak nebezpeční jako v dnešní době. Natáčet dneska podobný film, jmenoval by se "Jak dlouho ?" Jak dlouho bude trvat než v hledišti někdo bude zabit, aby pánové fotbalisti pochopili komu chodí po zápase tleskat, aby fotbalový funkcionáři přestali strkat hlavu do písku před problémem a hlavně, aby politici pohli prdelí a zákon nabyli proti hooligans ostrejma nábojema a ne kapslikama. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film se snaží asi věrně kopírovat chování neblaze proslulých fotbalových fandů, kteří se dopustili mnoha výtržností a násilností při cestě z jednoho fotbalového zápasu. Nicméně právě tento pokus o věrohodnost mi na něm nesedí. Snad je to částečně nevhodným hereckým obsazením, každopádně tento snímek řadím jen mezi průměrné filmy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak po tomto filme som futbal začal neznášať ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami a taktiež beztak celková úroveň filmu nič moc dohromady, miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co je? Co je? Co je, co je, co je! No co by, prostě: This IS Sparta! Aneb krutě syrový pohled na fanouškovský zápal z té smutnější odvrácené strany. Aktuální je to i dnes a (ne)herci jsou povětšinou přesvědčiví. Většinou. Bodejť by také ne, když mnohdy vlastně hrají sebe sama. Smyczkův pohled je realistický, mrazivě vtipný a nejen svým vyzněním znepokojující. Nejvíce na pováženou ovšem je, že za posledních dvacet let se nic nezměnilo, ba spíše právě naopak. Proč? ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To není šílenství, to je Sparta! Já vím, že to patří někam jinam, ale partička přívrženců hochů v rudých dresech mě zaujala o dost víc než třístovka v rudých pláštích a jako sonda do několika pokřivených a rudě planoucích (netýká se to stranické legitimace) dušiček se mi Proč? docela líbilo. Poněkud neklidně jsem o pár let později doprovázela přítele na jeho vysněné utkání, ale naštěstí měl zrovna toho dne Bůh dobrou náladu a kromě částečného ohluchnutí a ochraptění jsem nedošla závažnější úhony. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době uvedení do distribuce působil Proč? jako zjevení svojí otevřeností a syrovostí. Hned se vyrojily úvahy, že jde o režisérův poslední film a bude rád, když skončí někde v kanclu. Není to Smyczkova nejlepší práce, ale i po letech šokuje svým naturalismem a pojmenováním věcí pravými jmény.Smyczek byl mimochodem z těch několika týdnů ve špinavém, zdemolovaném vagónu nešťastný a psychicky zdeptaný. Někteří herci byli ale ve svém živlu. Pro některé z nich, jako třeba pro Pavlínu Mourkovou, která do té doby hrála hodnou seriálovou svazačku, to byla první dramatická a přitom silně záporná role. Koncem 80. let šlo o filmový kulťák, dnes je to neprávem pozapomenutý slušný kousek, který připomene, jak začínaly naše současné hvězdy. Ten problém násilí mimochodem nezmizel, jen se o něm už netočí filmy...Celkový dojem 65 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Scény u výslechu působily trošku naivně, stejně tak ty u soudu, ne však celé to řádění (nejen) ve vlaku (právě naopak). Problém je to velký a stále aktuální (dnes možná ještě více než v době natáčení), řešení pravděpodobně v nedohlednu, a že na to často doplácejí lidi, kteří o fotbal nejeví ani trochu zájem, netřeba dodávat. Proč? je filmem zneklidňujícím, deprimujícím, při pohledu kamery na nevinně se tvářící obličeje vandalů vztek podněcujícím. Slabší 4*, i přes zdaleka ne bezchybné zpracování důležitý snímek. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Žer, študente!“ aneb vítej chlastem zalitý hrdinský dave a sbohem rozume.. Začneme matematickým příkladem: Ve vlaku z Bánské Bystrice do Prahy chce pětičlenná skupina fandů s průměrně 2,78 promile alkoholu v krvi vyhodit z okna průvodčí v bodě A, jenž je vzdálený 244 km od bodu B, kde budou všichni naložení do antonů. Za jak dlouho bude mít Řepa na levé paži kompletně hotové tetování Leonidase..? Punker a skin se společným cílem v jednom kupé, u výslechu se vytrácející davová psychóza a u soudu se vytrácející kolektivní vina. Časy se nám takřka nezměnily a fotbal je dál záminkou.. Je potěšující, že už v té době měli osvícení chuligáni to pravé proevropské cítění (Brusel!), ale já stejně v našich končinách jejich počínání nechápu, protože jakkoliv povzbuzovat tu domácí línou ekipu nákupců melírových parád na hlavě, gelů na vlasy, piccolo káviček a nositelů potetovaných předloktí čínskými znaky a jmény dětí, které jsou stejně spoluhráče, mi přijde jako házet vepřům ony kulaté produkty lastur.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Proč byla generace 80. let generací bez budoucnosti? Protože nic nemělo smysl, protože nebyla motivace o něco se snažit, protože všichni měli svý jistý (aneb po učňáku do fabriky), protože TO byl jediný způsob jak o sobě dát vědět... Celé sociologické studie by se daly napsat - anebo stačí posadit za psací stroj Radka Johna... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Moc povedený kousek. Přijít s tímhle dílkem v době, když všude byli vzorní pionýři a svazáci ala Mirek Dušín. Dejdar, Landa, Langmajer a spol. tam byli víc než přesvědčiví.. Brrr.. Nechtěl bych je rozjařené potkat ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla poprvé na intru na střední a všechny holky co jsme tam byly jsme měli z filmu opravdu dost těžké spaní, kdy v nás zanechal opravdu silný pocit ... Nejhůř jsem tenkrát nesla scénu, kdy chtěli vyhodit průvodčí z vlakového okýnka. Je až nepříjemné to tušení, ten pocit, že tohle není historie nebo nějaké sci-fi, ale že je to realita, která se opakuje. Která se může kdykoliv zopakovat ... možná ne v takové míře, že by fanoušci zdemolovali celý vlak jako ve zmíněném snímku. Ale přece jen, když vidím v tv jak dokážou být někteří lidé opravdu zlí a nenávistní dejme tomu na fotbalovém stadionu, běhá mi mráz po zádech ... Za neskutečně silný dojem z filmu dávám plný počet hvězdiček ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost převratný snímek, kdyby vznikl ještě tak o pět let dřív, tak... to by asi nevznikl:) Ale moc me nebavil, tématika fotbalového fanouškovství je mi cizí atd... Jinak onu syrovost a brutalitu dost oceňuji, o to víc s vědomím, že se do dnešních dnů vůbec nic nezměnilo. (Kromě účesů:)) ()

Reklama

Reklama