Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poutavé zpracování životních osudů slavného skladatele a zrození jeho nesmrtelné hudby. Giuseppe Verdi, syn hostinského a přadleny, se narodil v roce 1813 městečku Le Roncole nedaleko Parmy. Místní farář, který jej naučil hrát na varhany, jako první rozpoznal chlapcův výjimečný talent. Při studiu na jezuitské koleji v Bussetu si Verdiho všimne místní obchodník a mecenáš Antonio Barezzi, který se stává jeho celoživotním přítelem, podporuje chlapcovy první nesmělé skladatelské pokusy a dokonce mu nabídne přístřeší ve svém domě. Netrvá to dlouho a do Verdiho se zamiluje Barezziho dospívající dcera Margherita...
Výpravný seriál o životě a díle tvůrce nejznámějších a nejkrásnějších světových oper vznikal několik let v koprodukci pěti evropských zemí. Režisér a spoluautor scénáře Renato Castellani v zájmu historické věrnosti důkladně prostudoval Verdiho život a dobu: dílu věnoval osm let příprav. Natáčelo se po celé Itálii, v Leningradu, Londýně a Paříži; herci se počítali na stovky, kostýmy a rekvizity na tisíce. Operní árie zní v seriálu v podání největších operních hvězd (za všechny zmiňme Marii Callasovou či Luciana Pavarottiho). (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

zmirix 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem sledoval když mi bylo 15 a byl tehdy dost populární. Teď jsem zkusil se podívat a moc šancí jsem tomu po třiceti letech nedával. Musím ale uznat,že i po té době je seriál poutavý a navíc jsem si ho v podstatě moc nepamatoval a tak i dnes sleduji Verdiho se stejným zaujetím jako kdysi. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (10.10.1813 - 27.1.1901) bol významný, taliansky, hudobný skladateľ. Je autorom mnohých známych opier, ktoré sú populárne do dnešných dní. Nie som znalcom vážnej hudby, ale práve vďaka tomuto koprodukčnému, televíznemu projektu som ku nej aspoň pričuchol. "Verdi" ma pozval do honostného prostredia smotánky z devätnásteho storočia. Predviedol mi silu, pôvab a noblesu operného umenia. A vyrozprával mi, prostredníctvom deväť dielného seriálu, svoj životný príbeh. Bol to veľký umelec, ktorého dielo nebude nikdy zabudnuté. *** ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost! Jako kluk jsem ho viděl několikrát a byl jedním z podstatných podnětů, na mé cestě k umění a ke klasické hudbě. Dodnes mě fascinuje neuvěřitelná životnost tohoto televizního seriálu. Postavy jednají, myslí a cítí doslova jako živé, ne jako nalíčení herci. K tomu připočtěme velkolepou výpravu, davové scény, skvěle vystavěný scénář, ve kterém je místo i pro domněnky a fabulace, ovšem průvodní hlas je vždycky vysvětlí a uvede na pravou míru. Skvělý úvod do hudební výchovy i dějepisu. Daleko lepší než deset nerudných učitelů... Celkový dojem: 85 % ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento seriál poprvé viděl před mnoha lety, hodně ovlivnil můj vztah k vážné hudbě. Když jsem ho shlédl teď, po všech těch letech, byl jsem neskutečně dojatý, a poznal jsem, že můj vztah k této hudbě nepohasl. Co se týče seriálu, je natočený mistrně, s citem pro krásu hudby a s pochopením lidskosti génia a geniality člověka. Vždyť taky tvůrci nad studiem materiálů prožili hodně let! Dalo by se mluvit o stovce různých detailů, které byly velice působivé a krásné (vztah s Giuseppinou Strepponi, s Antoniem Barezzi, tvorba, scény oper atd.), ale to všechno lze vystihnout jedinou myšlenkou, kterou máme přímo od Verdiho: „Když to budeme dělat s láskou, tak to půjde...“ A šlo to skutečně výtečně! Dávám jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ najlepšia adaptácia života hudobného génia Verdiho, zatiaľ nič tento seriál neprekonalo. Ani netušil, že okrem hudby bude nástrojom aj talianskej revolty voči rakúskym okupantom a že bude zjednotiteľom Talianska, keďže dovtedy o Talianoch ako národe sa nedalo ešte hovoriť, pretože sa každý separoval a o jednote nikto nechcel ani počuť, samozrejme najmä tí bohatí. U nás išiel tento seriál v 80. rokoch pod názvom Verdi s výborným slovenským dabingom, v hlavnej úlohe Boris Farkaš ako Verdi, Zdena Studenková ako Margherita, Ladislav Chudík ako rozprávač, réžia Etela Balgová-Harantová. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama