Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé mohou být na ledasčems závislí, třeba na vysoce kalorickém jídle. Jenže boj s nadváhou i přejídáním často bývá marný, takže nešťastníkům nezbude nic jiného než hubnout pod vedením odborníků - a ani jim nevadí, že poměry v příslušném sanatoriu jsou značně despotické a ponižující. I když by se při hodně dobré vůli nechaly vypozorovat určité metaforické prvky, nahořklá komedie, vyžívající se v naivistické stylizaci, nechce být nakonec ničím jiným než zábavným počinem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dřív se mi to líbilo, ale potom se film degradoval pouze na nesourodý slepenec lepších či horších scének (spíš to druhé - jedním ze spoluscénáristů byl také Petr Novotný.) Asi nejslabší film Karla Smyczka. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Misty opravdu velmi povedeny a zabavny film o vetsinou marnem boji hrdinu zhubnout. Obdivuju vetsinu protagonistu za "odvahu" prezentovat sve telesne nedostatky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se mne jednou můj obvoďák pokusí ohromit diagnózou "obezitas" s návrhem na léčebný pobyt v sanatoriu, tak ho praštím uherákem do palice a nakrájím si ho na kostičky do svého oblíbeného pokrmu knedlo, doktor, zelo. Nicméně filmová návštěva léčebny, plné budoucích hubeňourů, mne v době svého vzniku hodně bavila a tak musím jen smutně konstatovat, že s přibývajícími lety snímek ztrácí na zábavnosti, ale s několika smaženými pochutinami na talíři se při něm dá celkem škodolibě zasmát. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zaměstnanci musejí prokázat ideologickou pružnost, pacienti často ztrácející důstojnost zase svoji neohebnost a to nejen fyzickou. Vítejte v sanatoriu pro léčbu prostorové výraznosti, které má na rozdíl od toho, kde trpěl Fantozzi, mírný režim.. Humor se tady skrývá spíše v detailech (Laurel za Hardyho), poselství o světle svobody za zdí a lehká systémově-morální kritika (třeba ohledně vystrčení jedince před odpovědnost kolektivu) někde mezi řádky. Škoda, že někteří herci jen předabovávali, místo toho, aby sami pozvedli úroveň, ale to se netýká Ducháčka Miloslava Štibicha. Jeho vychcaný byznysmen se zakázaným masným ovocem je Čecháček par excellence.. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Já vám nevim proč, ale na mě tyhle socialistický komedie z 80tek působí děsně depresivně. "Soudruhu řediteli, měl ste mě upozornit, že začínají louskat!" ()

sud 

všechny recenze uživatele

Docela vtipný film podle scénáře Petra Novotného, který odtučňovací kůrou skutečně prošel. Film tudíž sází na reálně zobrazené prostředí a rozmanitost charakterů, ovšem uniká mu něco jako stavba děje, či posloupnost jednotlivých scén. Ale je to příjemné. 50%. P.S.: Tondy Bubeníka je škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Socialistická komedie na téma hubnutí - Sedm hladovým, nevybočuje z průměru. Sem tam zabaví ojedinělá postava, ale tím to hasne. I já obdivuji tehdejší odvahu herců a hereček, tedy boubelek a tluštíků, kteří byli angažováni. Hráli sami sebe a nebáli se to přiznat a dělat si z toho ještě legraci... Legrace občas zazněla i na téma režim. Inu celej ten kolos se už značně nakláněl a hnil jako zámeček, kde byli tlouštíci internováni... Ve filmu hraje jednu z postav i Pavel Brümer, člen skupiny Fešáci. Předpokládám, že jeho účast má nějakou souvislost s tím, že scénář psal Petr Novotný... * * ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

V dobré víře a z různých důvodů se vydali do sanatoria, aby léčbou zpevnili svá sádelná těla. Netušili, že primář nutně potřebuje dokázat úspěšnost své léčby a nebude váhat celodenně (v případě pana Jaroslava celoživotně) baštící tlouštíky odstavit od potravy. Vynalézavost pacientů v získání kusu žvance je poměrně zábavná stejně jako závěrečný úprk za účelem dohuštění tukových polštářů. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie s dokonale nehereckým projevem páně Bubeníka, který eskaluje krásnou lehce erotickou scénou s Jitkou Smutnou.  Nosná myšlenka možná není prakticky žádná, tedy snad kromě  umně skryté kritiky socialistické prázdnoty, ale jednotlivé scénky si prostě lze užít.  Hajzlík páně Štibicha, který už za totáče prodával rohlíky za tři koruny či nedůtklivý primář Husákův. "A přečtěte si tady brožurku pana primáře Můj přítel hlad- Brožurku?- promiňte, knihu pana primáře"  Ale osobně mě nejvíc dostávala referentka Marie Durnové a její hláška "S čím si to tu hrajete?"  Atmosféra pozdního socialismu dokonalá.. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Po filmu "Proč?" natočil K.S. film o hubnutí tlustých obyvatel naší společnosti a pořádně mi tím vyrazil dech. naprosto zbytečný film, peníze se měli poslat našemu zdravotnictví a ne je takhle rozhazovat po tlustých hercích, kteří je tenkrát tolik nepotřebovali. (7.3.2011) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film je mi blízký svojí tématikou a zároveň mne pokaždé znovu deprimuje reálným zobrazením marného boje s nadváhou :-). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

F. R. Čech, P. Novotný a K. Smyczek překvapivě ukočírovali vtipy ve svém společném scénáři. Režie klasicky smyczekovská - záběry odrážející každodennost. Výborné herecké obsazení. Postavy díky hercům skutečně ožívaly. Hlášky, které pobaví. "To je k snídani?"/ -"Ne, to je jídlo na celý den." A základní literatura "Hlad je můj přítel" se v závěru jen lehce poupraví:-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrej, provedení horší. Má to být komedie, ale na to se film zase místama bere příliš vážně. Nedá se moc ubránit srovnání s Dobří holubi se vracejí, kde jsou taky zavřený lidi "pro vlastní dobro", taky tam je tu a tam kritika systému, ale má to ucelenější tvar a lepší herce. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ten začátek je prostě skvělej. CITÁT - A kdo chce, může si to s námi zvopakovat................ Čekal jsem větší srandu, alespoň námět to slibuje, ale je to jen průměrná komedie. CITÁT - Ten chrápal, jako když tluče bubeník............... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nahořklá komedie? Metafory? Pffff. Já viděla jen tlouštíky, co je ponižují hubeňouři. Škoda. Tlustí prý bývají vtipní. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem, že má tenhle příběh na svědomí Karel Smyczek. Potěšila mě Zuzana Michnová, která tu zpívá úryvek písničky. Herecká sestava byla celkem sympatická. Vytvořila se z nich skutečně pestrá paleta postav a každá měla svůj jedinečný osud. Všechny je však spojovalo jen to jediné. Neviděla bych to s tímto filmem tak tragicky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slabá komedie. 1) Snaze o komediální efekt je podřízeno chování všech postav, které jinak nemá žádný smysl ani logiku (sportování na plnou pecku hned od začátku kursu, věc s chrápáním a další). Měl jste mě včas upozornit, že začínají louskat. 2) Primitivní politický podtext možná oslovoval diváky tehdy, dnes je příliš zřejmá jeho lacinost. ()

Reklama

Reklama