Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie o mladých, která se liší v tom, že nabrala až kultovní status díky svým hláškám a postavám, což do dnes nedokážu plně pochopit:). Podle mě nic nadprůměrného, pouze slušně odvedená práce. Asi jsem jeden z mála, kteří nebyli poskvrněni "krásou" Evičky Jeníčkové nebo již klasickým machrováním Honzy Antonína Duchoslava. I když je pravda, že se vždycky zasměji, když uvidím Michala Suchánka v těch velkých brýlích... ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií 80.let, a vůbec nejlepší komedie pro teenagery, která úspěšně navazuje na tradici studentských veseloher konce 30.let. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zajímavý je, že mezi mým lyžákem a tímhle filmem je skoro 20 let a v podstatě vůbec nic se za tu dobu nezměnilo. "Pašování" a ukrývání alkoholu, ignorování večerky, šílení učitelé na výletech na běžkách, vybavení pokojů na chatě... Prostě skvělá komedie ze života, Snowboarďáci se můžou jít zahrabat, tohle je realita! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komedie o mladých, která hraje i na vážnou notu. Opravdu se to dá a to hodně. Docela kvalitní scénář Radka Johna. ve své podstatě dost překvápko. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Než si přečtete komentáč je potřeba si udělat dřepkins. Velmi vydařený lyžarský výcvik, potěší a pobaví, na film se vydrží dívat každý prďka . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Známá oblíbená a úspěšná komedie z jednoho zimního výletu na hory, kterou snad musel vidět každý, minimálně znát jí je povinností, no a já jí opravdu poprvý viděl až teď (rok 2008). Nevadí stane se, alespoň konečně znám hlášky, které slyším dennodenně a nechápu jejích účel. Sněženky a machři jsou rozhodně fajnovou komedií, kde Suchoš jako mlaďas kouzlí opravdu nádherně, ale fakt je, že všichni jsou takoví jaloví a je to opravdu ta pravá zábava, která pobaví i dnes. Já se teda smál s radostí i když první půlka byla rozhodně lepší než samotná druhá část. --- Pan Prtko? - Ne Prtko. Brťka! - Prťka. Pane Prťka, vydržte u aparátu, moment, přepojím, ano. Vydrž, Prťka, vydrž! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dohromady to je také kde nič, tu nič,... po celý čas sa tam nič zvláštne neodohrá, či že doslova tu ide o tak pasívny príbeh až sa na konci filmu musíte zamyslieť čo je na tom také zvláštne že to tak ospevujú a samozrejme nič ma nenapadá čo by som na tom tak vyniesol a vychválil, lebo je to rádoby klasická komédia čo zapadne do podpriemeru aspoň u mňa, taktiež po komickej stránke to nestojí za moc, a keď si predstavím že do kín chcú pustiť návrat po 25 rokoch, no tak to je fakt odvaha. /40%/ ...raz stačilo druhý krát by som už nechcel pri tom trpieť ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jedno se musi filmum osmdesatych let nechat - vetsina komedii pro mlade se nezamerovala pouze na sex, zvraceni a dalsi nechutnosti, ale umeli i potesit oko filmoveho fanouska - tento film je toho jedinecnym dukazem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Radek John .. Pokud vám nic neříká hláška "Teda ty máš péro, Viky!", neváhejte a běžte si rychle někam zhlédnout tento kultovní kousek české komediální kinematografie! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To jsme moc nepostoupili, že jo pane profesore?“ Príjemná zimná retro komédia o školskom zájazde na horskú chatu, plná očakávaných udalostí (lyže, mlieko), labužníckych dialógov a solídneho hereckého obsadenia (prevažne mladistvých rolí), v ktorej sa mnohí nostalgicky našli (vzťahy, alkohol, sex). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matne pamatoval a necekal jsem, ze to bude takova sranda. Obcas tu jsou sice mista bez hlasek nebo vtipu, ale rozhodne nenudi. No a jinak vtipy a hlasky jsou dneska uz prakticky kultovni, k tomu perfektni obsazeni Duchoslav, Suchanek a Brzobohaty a musim jeste zminit neskutecne zlityho kotelnika. No a vzhledem k delce film bavi celou dobu, takze jasnejch 5*. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zlaté časy socialismu a tehdejší mládeže. Co si budeme povídat. Bezstarostná doba kdy člověk nemusel mít skoro mozek! Povinný lyžařský výcvik pochopitelně ani mě neminul, a můžu vám na rovinu a upřímně říct že to tehdy stálo vtom Špindlu také zato! A to jsem byl ještě o něco mladší! Nikdo tehdy jako dnes nekoukal kdo má jaké lyže, jakou má výbavu, a jakou třeba i tu posr.n.u bundu! Téměř žádné rozdíli, všichni si byli rovni a byl alespoň klid. Ale zpět k filmu: Filmu samozřejmě z mého pohledu nejde dát ani za pět a myslím si že ani za čtyři. Vysvětlení je jednoduché. Film v uvozovkách chápeme jen mi Češi (humor nám vlastní), pro cizince to je jen španělská vesnice a téměř bezvýznamný kýč, který by nemohl a ani nemůže konkurovat téměř v žádné kategorii. Hodnotím samozřejmě s odstupem času (tedy dnes), kdyby existovala CSFD už tehdy asi bych jako tehdejší mladík a nebo třeba dnešní teenager dal jednoznačně za pět. Film je ve své kategorii samozřejmě jeden z těch lepších (ne-li právě ten nejlepší) a to bez debat, podobné filmy se už dnes netočí a stěží by se už i natočili. Nějací Snowboarďáci a Rafťáci tomu to nemůžou vůbec konkurovat, ba naopak vůbec je nemůžeme s tímto filmem srovnávat. Jiná doba, jiní lidé, jiné myšlení, státní kinematografie, žádná komerce a průmysl, film jako rychle prodejné zboží atd. Herci pro tento film byli vybráni myslím si že vcelku ideálně, kdo mi tam tak trochu neseděl byl ten mladý nesympatický a vševědoucí instruktor Vláďa (Pavel Marek). Jak já jsem ho tehdy nenáviděl, vše jim vždy s chutí překazil a stále se jen vychloubal.. Michal Suchánek z toho tenkrát koukala pomalu ještě nevinnost (ale hrát uměl), kdyby tak tušil co z něj za pár let vyroste jakým směrem se vydá, a jakým podbízivým humorem nás dnes bude oblbovat! ..Samozřejmě o jeho učinkování ve filmech v té době se tady nemá cenu rozepisovat, protože všichni asi víme co bylo tou pravou příčinou..? Ale budiž tomu neupírám, on zato nemohl. Nejpříjemněji na mě z tohoto filmu ale přesto působila role jíž ztvárnil Radek Převrátil (Václav Kopta) s takovým až téměř filosofickým pojetím, a samozřejmě "živel" téměř protistátní Viky Cabadaj (Jan Duchoslav). Film jehož kvality obdivují nejen dnešní mladí ale i třeba ti kterým zrovna po celé ty dlouhé generace nic neříkal, a film který se určitě vryl do paměti nejednomu filmovému puberťákovi. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Radek John napsal výborný scénář Karelu Smyczekovi, který natočil nepřemožitelnou klasiku českých teen komedií. Nezapomenutelné obsazení v čele s učitelem Radoslavem Brzobohatým a nezkrotnou trojicí studentů Michalem Suchánkem, Janem Antonínem Duchoslavem a Václavem Koptou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta." Jako absolvent tří lyžařských výcviků mohu potvrdit, že takhle to fungovalo v Krkonoších, Jeseníkách i Vysokých Tatrách. Nicméně jsem byl vždycky přesvědčen o tom, že chlast a kouření nejsou známkou dospělosti, takže u mě to vždycky skončilo jen u toho sexu. Proto mám dodnes zdravá játra a před velikostí mého přirození bledne i Viky Cabadaj. Sněženky i Machři jsou zkrátka milou vzpomínkou na študácká léta, ale než bych se s nimi válel smíchy ve sněhu, tak to si raději dám ještě jeden lyžák. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zábavné, leč příliš svižné. Tahle vražedná stopáž by vystačila na spotřební komedii, leč na film, který se dotýká i závažnějších témat, je to přeci jenom proklatě málo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Reklama

Reklama