Reklama

Reklama

Angličan

  • Česko Anglán (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co mu zbylo, je pomsta... Devět let strávil v jednom ze zařízení Jejího Veličenstva, britské královny. Jmenuje se Wilson, je stárnoucí profesionální gangster a těch devět let jej držela nad vodou jen myšlenka na Jenny, jediného člověka, který mu na světě zbyl. Jenomže Jenny, jeho krásná, sladká dceruška, ke které se vždycky z vězení vracel, už není. Její mrtvé, ohořelé tělo našli před časem v nabouraném autě na Mulholland Drive v Los Angeles, kde žila se svým milencem, hudebním promotérem Terrym Valentinem. Policie případ uzavřela jako nehodu. Wilson se však příliš dlouho pohyboval ve světě zločinu, aby dokázal této verzi uvěřit. Ví, že za smrt jeho dcery je někdo zodpovědný. A od okamžiku, kdy se dozvěděl tu zdrcující zprávu, žije jen pro jedno: pro pomstu... Režisér Steven Soderbergh na sebe upozornil už svou celovečerní prvotinou Sex, lži a video (natočil ji v pouhých šestadvaceti letech!), která získala Zlatou palmu v Cannes a za niž byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus. Do povědomí diváků vstoupil i svými snímky z posledních let Zakázané ovoce, Erin Brockovich nebo Traffic. Ve filmu Anglán, jehož drsný děj silně kontrastuje s nádherou a pohodovostí losangelského světa boháčů, tohoto „předpokoje ráje“, se snaží jednoduchost zápletky vyvážit strukturou vyprávění: děj se odvíjí jako Wilsonovy vzpomínky na nedávné události, časová posloupnost je neustále narušována krátkými flashbacky nebo naopak záběry, předjímajícími budoucnost. Zajímavostí je také využití filmu Kena Loache Smůla na patách z r. 1967, v němž hraje mladý Terence Stamp, pro evokaci Wilsonových vzpomínek na vlastní dávnou minulost. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

golfista 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se, ale ten scénář nepomohl vyniknout Soderberghově invenci, která to všechno přes všechnu snahu nezachránila. Bylo to takové nadechnutí před hvězdným rokem 2000, kdy naopak dostal do ruky dva skvělé scénáře. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ehm, vzhledem k tomu, že jsem Angličana v našich kinech vůbec nezaregistroval, řekl bych, že Soderbergh neměl v plánu natočit nějaký trhák...a pokud tohle vezmete na vědomí, čeká vás, abych tak řekl, zážitek se skvělým poměrem cena-výkon. Terence Stamp coby osamělý mstitel toho moc nenamluví, a když už začne moralizovat, nikdo mu nerozumí ani slovo...což mi připomíná - klobouk dolů před překladateli a potažmo dabéry. Co se formy filmu týká, prvních pět minut jsem byl docela zmaten, díky zmiňované prolínačce časových rovin, ke které ještě režisér přimixoval takřka historické záběry z mně neznámé kriminálky ze Stampových mladých let (prý Smůla Na Patách), a výsledek je když už nic, tak hodně stylový, a na škodu není ani téměř nepostřehnutelná hudba. I vzhledem k pohodlně přežitelné devadesátiminutové stopáži jde o film, který si minimálně 70% zaslouží. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní, nápadité a střihem dost zajímavé. To ostatně Steven Soderbergh vždycky uměl. Jen škoda, že to není dostatečně chytlavé. Je to spíše pomsta ve stylu art deco, než ve stylu, který sedne každému. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je tu strašně málo děje. Film by měl mít tak hodinu a šlo by to, ale takhle si režisér musí pomoci psychologickými sondami a kecy o ničem. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nenápadný a tak trochu zastrčený snímek v Soderberghově filmografii, ovšem stojí za to. ANGLÁN nabízí jednoduchou story zabalenou do originálního filmařského saténu, kde uchvátí střih, kamera, geniální hudba ... Dobře se na to kouká, Terence Stamp je správně kožený a nenapadá mě nikdo, kdo by si tuhle postavičku mohl střihnout a za zmíňku rozhodně stojí několik výtečných scén v čele s úvodní likvidací chlapíků na skladišti a auto honičky v kopcích. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

2003: Mám dojem, že je to další Soderberghův film, co si točil hlavně pro sebe, ne moc pro diváky. Je to úžasně stylové, je to možná rafinované, je to možná invenční, ale zároveň je to většinou bohužel trochu nuda. Terence Stamp si to rozhodně užívá, stejně jako Peter Fonda, jenže já moc ne. Těším se na další velkorozpočtovou pecku typu Erin Brokovich, Dannyho parťáci nebo úplně nejlépe Solaris či Traffic. 2019: Po 16 letech člověk už oceňuje tu osobitost, atmosféru a vůbec styl plus skvělého Stampa v hlavni roli. Mimochodem mi pořád připomínal Balea v letošním Le Mans... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You tell him, you tell him Iˈm coming. Tell him Iˈm fucking coming!“ Jsou jisté druhy pomstychtivých citrusových plodů, co na chrup amerických ex-hippie námořníků nemají blahodárný vliv.. Neortodoxní forma, kdy střih zprostředkovává prolínání obrazu a zvuku, perfektní Martinezova hudba na pomezí sentimentu a noiru, slabošský gauner Fonda, co brzy pozná horší věci než kurděje a akcent na akcent Stampa, který tady řečí těla představuje britskou verzi Christophera Walkena. Možná podprahově zapůsobil i Clooneyho štěk, ale svou na povrchu chladnou strohostí mi to evokovalo Corbijnova Američana.. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Hrátky se střihem a prolínáním časových rovin - které se spíš vracejí k filmům 60-ých a 70-ých let, než že byly nějak zvlášť objevné - dávají na frak hodně mělké historce o tatíkovi mstícím smrt svojí dcery. Pro jeho zábavné experimenty s formou mám Soderbergha rád, jenže bez rovnocenného obsahu se z něho nový Welles nebo Scorsese rozhodně nestane... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priamočiary dej, bez originálneho námetu, ktorý nedisponuje žiadnym twistom počas, ani prekvapením v závere. Slabšia viac dráma ako krimi, ktorá rozhodne nie je thrillerom. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bohate vyštylizovaná soderberghovka s naštvaným anglánom v popredí, na povrchu možno trochu vyznievajúca ako štýl bez substancie, v realite však pracujúca s jasným jednosmerným zámerom portrétovať LEN vzťah otca x dcéry, bez potreby rozoberať a detailovať charaktery všetkých ostatných vedľajších postáv, v čom film možno suverénne neexceluje, no nezlyháva. Limey je režisérov pohľad späť na krimi snímky 70. rokov a nimi silne inšpirovaný, avšak bez stagnácie, práve naopak – plný invencií/experimentov na poli réžie, strihu a mixovania zvuku, plus absolútneho zmajstrovania nelineárnej štruktúry rozprávania príbehu, vizualizovaného skrz ultimátne famóznu kameru. Zároveň tiež ponúka sladkastú a ojedinelú možnosť plne si vychutnať Terencea Stampa (cením aj Fondu & Heinle) v hlavnej role, centrom celého 90-minútového diania. Škoda tých šeredne vyzerajúcich akčných/bojových scén, bez nich by som nemal čo kritizovať... #1 Reštaurovaná 4K vyzerá ako úplne iný film v porovnaní s pôvodným BR. Otázkou už len zostáva, ako vyzerá D-VHS? x) (x / x / x) (x / x) (x) (19.12.2019) (27.8.2020) (2x29.10.2022) (30.10.2022) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Revenge příběh vedlejšího šáru, u kterýho je až neuvěřitelný, že pouze o rok, resp. dva později Soderbergh natočil pecky, jaké natočil. Nudou u tohoto neumřete, ale upřímně není moc o co stát. 50% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Soderbergh si povedal, že zoberie tuctový scenár (až to snáď ani nie je možné) a zaexperimentuje si na ňom so strihom, hudbou a kamerou (v tomto poradí). Takýto prístup sa mi páči, povedzme že je husto postmoderný. Pokiaľ Angličana videl taký Godard, určite mal z neho veľkú radosť, jeho Na konci s dychom je tiež taká prázdna gangsterka stojaca na formálnych inováciách. Angličan by si zaslúžil podrobnejšiu analýzu vyššie spomenutých filmárskych techník a ak ju niekto urobí, prečítam si ju. Soderbergh asi aj pri nakrúcaní pri zvolených štylistických prostriedkoch vedel, že na film nikto do kina nepôjde a takýto flegmatizmus sa mi páči. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vítězství formy nad obsahem. Jednoduchá historka o otci hledajícím dceřina vraha je podána natolik zajímavě, že na její jednoduchost zapomenete. Skvělý Terence Stamp, ale radši bych film viděl s titulky - takhle divák moc nechápe, proč hlavnímu hrdinovi nikdo nerozumí. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Zo Soderberghových mainstreamových experimentov je pre mňa ANGLÁN asi to najlepšie čo doposiaľ vytvoril. Skvelí herci, neoriginálny ale formalisticky originálne podaný príbeh pomsty, dokonalá práca s budovaním atmosféry ... Tentokrát odporúčam originálnu verziu pred dabovanou (vyhnite sa najmä otrasnej verzii ČT, ktorá vznikla asi iba preto aby nejaký riaditeľov známy zarobil,a aby sa v titulkoch mohol vysloviť text: ČESKÁ TELEVIZE uvádí americký film ANGLÁN, dabing od BONTONu pod názvom ANGLIČAN bol lepší). (9.8.2006) ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Začnu tím, co mě na filmu okouzlilo nejvíc-střih-dokonalé, dále časové prolínačky a nakonec TERENCE STAMP. Možná jeho nejlepší role. To, co dokázal zahrát jen drobným pohybem tváře, lehkým úsměvem(obzvláště nádherné v tomto ohledu byly scény z letadla, kdy vzpomíná na různé etapy setkání, chování a v neposlední řadě smrti jeho dcery), je úžasné a mnohdy dojemné, ale především perfekcionistické. Jediná grimasa, jediný pohyb nevyjde nazmar. O skvělé doplňování hlavní postavy se starají Luis Guzmán, Lesley Ann Warren a pochopitelně Peter Fonda, který zde měl krásnou možnost zavzpomenout na 60. léta a svůj nejslavnější film. V malé "televizní" roličce se objeví i George Clooney.Steven Soderbergh je skvělý v tom s jakou lehkostí (a většinou se mu to podaří) točí filmy nejrůznějších žánrů. Na počátku-a posléze nikoliv v časové posloupnosti- byl v pravém slova smyslu nezávislý Sex, lži a video, posléze fantazie o možnostech, které Franze Kafku vedly k sepsání Zámku-Kafka, podle všech pravidel, ale přesto kvalitní "hollywooďárny" Erin Brockovich a Dannyho parťáci, atypický drogový thriller Traffic, naprostá(a mnou zcela nepochopená) úleťárna Hollywood, Hollywood a Lem, sice zcela jiný, než jaká je kniha, ale přesto nepřehlédnutelné ...ehm...SCI FI -Solaris. Před tímto pánem se nedá než-li smeknout klobouk. Na IMDB má tento film vysoce nadprůměrné hodnocení-70%. I přes slabší scénář si nemohu dovoli hodnotit jinak než za 5, správně by to ovšem bylo 4,5, což tu nelze. Ale Terence Stamp... ()

5150 

všechny recenze uživatele

Úplně obyčejný příběh pomsty zabalil Steven Soderbergh do zlatého papíru a jeho skalní v tom určitě vidí záblesky geniality, ale já se povětšinou nudil. Velká škoda, protože herecké obsazení nebylo vůbec špatné. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Tenhle projekt se jinak kvalitnímu režisérovi Soderberghovi vůbec nepovedl. Především velice nudný a nezáživný thriller s nepříliš přesvědčivými herci. Inu, i mistr tesař se někdy utne :-) ()

Reklama

Reklama