Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

První film, kterým se Steven Soderbergh zviditelnil a pro mě stále jeho nejlepší. Nemůžu se dost vynadívat na ten skoro nehýbající se děj, ve kterém lidi bez mučení dělají a říkají věci, které se jim mohly v jiném kontextu zdát nemyslitelné. James Spader a Andie MacDowellová, kteří si navzájem "pomohou", jsou do svých rolí dokonale obsazená dvojice. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Radost zjistit, že Soderbergh již v šestadvaceti letech točil plně dospělé filmy. Sex, lži a video jsou méně přístupnou záležitostí, než by jeden od festivalového hitu očekával (a dobře ukazují, kam se festival v Sundance, zviditelňující v poslední době mnohem hřejivější snímky, posunul). ___ Každá z postav má problém, který lze vnímat jako symptom dalekosáhlejších společenských neduhů, díky čemu je film vícevrstvým psychosexuálním portrétem jedné generace. Graham, muž vyznávající filozofii jednoho klíče, proti své (citové) impotenci bojuje parazitováním na cizích životech. Navzdory své obskurní, ovšem určité poptávce vyhovující zálibě (dnes podobnou zpovědní funkci plní YouTube), je citově nejvyrovnanější postavou, čím zřejmě přitahuje emocionálně rozhozenou Ann. Díky své vyrovnanosti je Graham zároveň postavou nejupřímnější, čím zároveň provokuje k větší otevřenosti ostatní. ___ V art filmech oblíbené vyprávěcí schéma, kdy mezi pár vstoupí třetí osoba, rušivý element, který postupně zpochybní všechny jistoty, dokázal Soderbergh ozvláštnit atypickým přerozdělením sil. Manželství Ann a Johna, až příliš typického osmdesátkového yuppie, není idylické, pročež ani Grahamův vliv na něj není destruktivní, nýbrž osvobozující. ___ Ač je naprostá většina freudovských dialogů vedena v interiérech (exteriéry jen oddělují větší dějové segmenty), scény jsou řešeny velmi „filmově“, byť to při prvním zhlédnutí nemusí tolik vyniknout (jediným formálním úletem, prozrazujícím debutantské nadšení, je „vyjádření“ orgasmu vertigo efektem). Stejně jako v potemnělých vztahových dramatech ze sedmdesátých let (Malé životní etudy, Poslední filmové představení), které byly Soderberghovy inspirací, vypomáhá s charakterizací postav mizanscéna nebo pomalé nájezdy kamery. Zvyšující se frekvence střihů zvyšuje napětí, záběry na sebe navazují graficky nebo pomocí zvukových přechodů (overlapping dialogy), jež vytvářejí dojem osudové propojenosti postav (bez křeče vlastní některým pozdějším dramatům se síťovým narativem). Také sebe-uvědomělost vyprávění je nadstandardní. Zatímco postavy lžou, obrazy vytvářejí ironický efekt tím, že „říkají“ pravdu, některé informace jsou záměrně pozdržené, aby mohl být zesílen překvapující účinek odhalení, některé střihy jsou „neviditelné“ do té míry, že činí nepřehlednými časoprostorové souvislosti (Ann pouze nasedne do auta a najednou je před Grahamovým domem, dlouhý flashback s rozhovorem Ann a Grahama začíná bez upozornění, že jsme se vrátili v čase). ___ V úvodu chválená dospělost se tudíž netýká jenom tematické, ale také formální zralosti filmu. Již z jeho debutu je zřejmé, že Soderbergh patří mezi filmaře, kteří opravdu dlouho přemýšlejí, než něco natočí. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděno na PC. Film, který mě bavil už na první zhlédnutí a určitě plánuju další. Prvotina Sex, Lies, and Videotape se Stevenu Soderberghovi povedla. Čtyři hlavní postavy, z nichž ani jedna není prototypem člověka, se kterým bych se chtěl přátelit, jsou vykresleny způsobem, že na konci měli trochu mých sympatií všichni, kromě toho, který se jeví jako nejnormálnější. Pozoruhodná studie vztahů a chorobného sociálního chování. Zajímavý film. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

„Nemůžu řešit své problémy. Připadá mi to trapné, když vím, že v Africe umírají děti hladem“ Ani ne tak sexu samotného, jako spíše vztahů s ním spojených, si Steven Soderbergh všímá opravdu pečlivě. Herecký kvartet plní své úlohy jako by celou záležitost právě prožíval a kameru Walta Lloyda vůbec nevnímal. Zlatý glóbus, který si Soderberg za svůj scénář odnesl, je v tomto případě naprosto zasloužený, jelikož drobnokresba prozkoumávající mentalitu lidí, jež se snaží vymanit/ustálit/vykoupit v kolotoči nevěry, lží a terapeutického videa rozhovorů na téma sex, je skvělá a díky použité formě statické kamery, pečlivě zvoleného střihu, jednoduchých interiérů a neokázalých kostýmů, taktéž příjemně civilní, čímž se hranice mezi filmem a realitou všedních dnů ztenčuje na minimum a pokud některý z hrdinů pronese větu, u které zažijete pocit déja vu z vlastního života, je citový dopad snímku ještě přímější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh je hodně náročný režisér. Když se ale jeho filmy dostanou pod Vaší kůži, budou následně náležitě odměněny. K tomuto filmu jsem se třeba prokousával docela dost dlouho. Kdo by ale kdy řekl, že i v případě otevřených rozhovorů na téma sexualita se dá vyvodit tak neuvěřitelně kousavé napětí. James Spyder je v tomhle filmu naprosto neuvěřitelnej a přiznávám se, že jak jsem to ze začátku nečekal, tak jsem ke konci pomalu ani nedýchal. Sex, lži a video je hodně osobní a soukromý film, ale právě samotní herci ho povyšují o obrovskou úroveň víš. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Soderbergh .. Vyzrálé, intimní, velice důvěrné a chytré. Partnerský čtyřúhelník protkaný hovory o sexu a lžích, které jsou s každou minutou zajímavější a intenzivněji působí, zvláště na jedince s obdobnou zkušeností. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Civilní filmy o vztazích ( i když zabalené např. do hávu sci-fi - Solaris ) umí Soderbergh výtečně. Nemám co vytknout. Na 26letého autora vyzrálé dílo s několika silnými intimními okamžiky. Vychutnáte si tím více, čím více toho "svého" si ve filmu najdete, já si pár věcí našel... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Drama, které je mrazivé bez použití jakéhokoliv hudebního doprovodu. A když i na hudbu dojde, byť v nepatrném množství, víte, že jde do tuhého. Vynikající Andie MacDowell. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On se mě přestal dotýkat dřív, než se mi to přestalo líbit." Mluvit o sexu je pro mě něco jako tančit o horolezectví. Já jsem totiž byl v předchozím životě patrně králík a některé reflexy mi zůstaly, takže raději konám a nemluvím. Nicméně ty rozhovory na kameru nakonec trošku nemravné byly, takže jako zkušený voyer a uchoyer proti tomu nakonec zase tak moc nemám. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Podařené konverzační drama, kterému však chybí esenciální psychologický rozměr. V centru dění máme zajímavý, resp. zajímavě narušený charakter Grahama, ovšem podaří se nám náhlednout jen na povrch jeho "osobního projektu", detailnějšího rozuzlení se nedočkáme. Dialogy psal Soderbergh procítěně, obsahují jistou upřímnost a vyspělost, nicméně k "slíbené" tematizaci sexu téměř nedochází a že by film vypovídal o vztazích, to se také říci nedá... Mám problém si ze snímku odnést něco smysluplnějšího než jen provalený zálet a chudáka masturbujícího u videokazet :) 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex, lži a video se stal velkým překvapením roku 1989 a komerční úspěch i ohlas kritiky katapultovaly Soderbergha mezi filmařskou elitu Spojených států. Film postavený na chytrém scénáři plném zajímavých dialogů je tragikomedií pojednávající o osudech několika středostavovských Američanů, kteří si neví rady se svým sexuálním a rodinným životem. Nenápadný, ale silný film, který se zapíše do paměti diváka. Film byl velkým úspěchem Andie MacDowell, která se tak prosadila do role filmové hvězdy a v 90. letech natočila několik úspěšných trháků. Celkový dojem: 80 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pamatuju si, že jsem někde četl, že muži se učí milovat osobu, která je přitahuje, a ženy čím dál víc přitahuje osoba, kterou milují.“ Aneb jak rozklíčit jeden pořádně zamotaný milostný čtyřúhelník…Navzdory tomu, že se toho ve filmu příliš neděje, jde o až překvapivě zábavný filmový zážitek. Sex, lži a video je snímek založený vyloženě na dialozích, hereckých výkonech a chemii mezi postavami. A přesto to filmu stačí. Až se mi ani nechce věřit, že jde o Soderberghův celovečerní debut, jak působí jistě. Nejvíc mě pochopitelně bavila interakce mezi Ann, procházející si proměnou, a Grahamem, hledajícím sám sebe a něco víc (trochu podivná intimita mezi postavami MacDowell a Spadera je nějakým prazvláštním způsobem snadno uvěřitelná). Úplný konec mi přišel možná až příliš banální, nikoliv však to, co mu předcházelo. Dávám solidní 4*. „Grahame, platíš daně?“ - „Jo, platím daně. Platím. Co tím myslíš? Když neplatíš daně, jsi lhář. Nejsem lhář. Lháři jsou druhou nejnižší formou lidského života.“ - „Co je tou první?“ - „Právníci.“ ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh by měl točit už jen a jen dramata. Traffic a Erin jsou určitě vysoce nadprůměrná díla a Sex, lži a video se rozhodně řadí mezi ně. Komorní drama převážně o sexu, vztazích, falešném přátelství a intrikách. Jak už to v podobných filmech bývá, herci excelují a pro mě jde o zatím nejlepší herecký výkon Andie MacDowellové. Přesvědčivý a chytrý scénář sice na začátku moc nezaujme a trochu jsem se prvních cca deset minut ztrácel, ale po příjezdu dávného kamaráda se to začalo "rozjíždět" a já byl nadmíru spokojen. James Spader hraje svou životní roli (po stránce hereckého výkonu, nikoli roli nejslavnější - Hvězdná brána). Krásný psychologický film o věcech intimních, s perfektními hereckými výkony a komorní atmosférou.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Excelentní snímek. Jsem unesena. Největší podíl na tom však nejspíš má herecká dvojice v podání Jamese Spadera a Andie MacDowell. Jamesova postava je okouzlující a já zatoužila, abych před něj mohla usednout i já. Pasáž, v níž dělá rozhovor s Andie je naprosto elektrizující. Erotické dusno a napětí mezi nimi z obrazovky přímo sálalo. V několik sekund trvající scéně, kdy James doslova hypnotizuje pohledem Andie jsem měla pocit, že už nejde se na něj dále dívat. Tak intenzivně to na mě zapůsobilo. Jen mě velmi mrzí, že jejich společná "love" scéna nebyla tolik rozvedená a viditelná, jako po celý film mezi nimi tolik jiskřící chemie. A konec mě nehorázně vytočil:) Dokonalé završení by bylo, několik minut trvající vášnivá a pulsující romance mezi nimi, jíž by si zasloužili. Nu což:) Sex, lži a video je mistrovské dílo o "hovorech o sexu", které je natočeno naprosto vkusně a vyspěle. Prostoupeno notnou dávkou atmosféry, erotiky, intimity, dlouhých pohledů a úchvatných dialogů. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nicholsův Closer je silný, kvalitní snímek o vzájemných vztazích čtyřech lidí s vynikajícími hereckými výkony. Ode mě dostal poctivé čtyři hvězdy. Ve srovnání s elegancí, jednoduchou krásou a věrohodností s jakou v jistém smyslu podobný příběh vypráví Soderbergh se mi však zpětně jeví jako toporný a zbytečně předramatizovaný. Sex, lži a video totiž mají kromě magnetických hereckých výkonů (James Spader! Andie MacDowell!!!, ale i Laura San Giacomo a Peter Gallagher) a řady rozkošně "živelných" (ano, tak bych to řekl sám, ano, tak by to asi řekla) dialogů taky jistý morální a výpovědní přesah (či oblouk, chcete-li), který jej v dnešní stále více odosobnělé době, kdy lžeme už i sami sobě činí čím dál silnější. 90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obyčejná ruční kamera tu solidně pročistí několik dusných mezilidských vztahů… jen je otázka, jestli to divákovi stačí. Začíná to prostě. Pod naleštěnou fasádou manželského soužití se skrývají manželčiny deprese a manželovy zálety a posedlost kariérou. Jedna kamera pak leckoho inspiruje k radikálním krokům, divák čekající nějaké dráždivé a hutné erotické drama ale bude zklamaný. Debutující experimentátor Soderbergh na to jde s minimálním rozpočtem pomocí slov, prostých interiérů, statické kamery a netriviálního scénáře. A velmi slušných herců!! Dojmy po třinácti letech? Spíš rozpačité.. ()

Reklama

Reklama