Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Tak vám nevim, co si mam myslet. Na jednu stranu poměrně působivé, pěkné lokace a výprava a na druhou stranu sem u toho dvakrát usnul, což se mi stalo vůbec poprvé. ()

Ceja 

všechny recenze uživatele

Kniha S. Lema Solaris je kvalitním dílkem sci-fi literatury, ale zfilmovat ji v kvalitní podobě asi není možné... Kniha nadprůměrná, film průměrný, herecké šance Clooneyho nadprůměrné, jeho výkon průměrný... jiné a tedy ani lepší zpracování jsem neviděl tudíž tři jsou akorát... ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Pro mě těžko hodnotitelný film, ale protože jsem z něj měl pozitivní pocit z toho rozvláčného romantického vyprávění, tak 75% ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Nevim nevím tenhle film ač se asi snažil působit jakkoli tak moc dobrý dojem na mě dojem vůbec nezanechal. Idea filmu není špatná, ale příjde mi to velmi nudné a nezáživné. Myslím, že to šlo natočit o hodně lépe. ()

Borecz 

všechny recenze uživatele

Nejraději bych dal jednu hvězdičku (jen za to, že je to sci-fi), ale film se mi zdál natolik nepochopitelný (tím pádem i nudný), že je možné, že v sobě skrývá potenciál, který jsem nebyl s to objevit. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak od Tarkovského verze, kterou jsem viděl před chvílí, je tato mnohem a mnohem svižnější. Ale bohužel, ze špatné předlohy bič neupleteš a tak jsem se nudil taky. Jen kratší dobu. Jinak vcelku souhlasím s mým sedm let starým komentářem, jen bych jej napsal jiným stylem. 20160210 8850/9432 o/1 s.u. ++++++++++++++++++++++++++++ St. Koment: Nuda, nuda, nuda, sáhodlouhé úvahy vhodné spíš do divadla, skoro bez efektů, prostě jako SF naprosto k nedívání. Nesnáším psych-fi a filosof-fi a etik-fi. Mám rád klasické SF se vším všudy, tedy s MZ civilizacemi, stvůrami, novými nápady atd. atd… Takže v téhle superptákovině mne zaujal jen přílet k Solarisu /08/. Já se chci u SF především bavit a dívat se na efekty. Zde není na co. Sáhodlouhé debaty silně připomínají telenovely a statický děj u mne tento film určují nasměrovat jej do koše. Nemá smysl sledovat, hluboce podprůměrná práce. ???? 09???? 8843/9425 ()

Anniysha 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání. Nápad s dvojníky se dal využít stonásobně líp. Vesmírná loď byla složená asi tak ze 2 místností. Chybělo napětí, záhada ... Film ve mně nezanechal žádný dojem. ()

nudla 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočené dílo podle předlohy od Stanislawa Lema. Celý film provází tajemná atmosféra, která mi nedovolila se ani na moment vzdálit, plynné prostředí planet je doslova pastvou pro oči a celou tuto dokonalou kompozici doprovází nádherná hudba od Martineze. Soderbergh knihu, narozdíl od Tarkovského, pochopil a převedením jí na plátno, vytvořil skvělý sci-fi film, kterých je velmi málo. ()

teltri 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Dobrá atmosféra, ale veeeeľmi rozťahané, na začiatku a na konci sa čosi udialo, ale zvyšok filmu ma uspával. ()

Tremono 

všechny recenze uživatele

Pardon, já při tom několikrát usnul (možná to byl záměr:). Lemův Solaris jsem přečetl na jeden nádech - sice nejsem nijaký příznivec doslovné předělávky podle knihy, a vím, že první viděná/čtená verze bývá obvykle "lepší" - ale tenhle film je tak neskutečně roztahaný a z předlohy je zjednodušeně vydestilovaná hlavně ta vztahová část a navíc založená převážně na dlouhých dramatických nechápajících pohledech hlavních postav. Sice to místy hezky vypadá, ale atmosféra žádná a filozofický vývar naprosto bez chuti. Úplně mě to odradilo podívat se na tu starší ruskou verzi :( Sakra. ()

warhammer 

všechny recenze uživatele

Tohle je jako jedna velká halucinace. Poprvé se nějak nedokážu rozhoupat jak hodnotit. Film na mě zapůsobil tak zvláštním způsobem , že ani nevím co si o tom mám vlastně myslet. Rozhodně to ale není myšleno ve špatném slova smyslu. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Největší chybu, jakou by mohl někdo udělat, by bylo srovnávání Soderbergha s Tarkovským, což i když oba natočili svojí variaci na stejnou Lemovu knihu, rozhodně nejde. Ani Steven se do ničeho takového rozhodně nepouštěl, však také natočil oproti sovětskému vizionáři film o celou hodinu kratší, který původní knižní předlohu také dost osekává, ale aspoň tak příběh o inteligentní a nebezpečné planetě Solaris dostal divácky přívětivější verzi, která je i tak velice kvalitní. Abych řekl pravdu, tak jsem měl docela pochybnosti o Clooneym, protože se mi příliš do role nehodil, ale docela mile překvapil, i když zde to tak úplně nebylo o něm, Solaris 2002 zcela ovládl perfektně režírující, zručně píšící i opojně snímající Steven Soderbergh. Zkrátka film, u kterého se nemůžete divit jak 5*, tak odpadu. ()

tatopulos odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl konec tohoto romantického sci-fi, napadlo mě, jak je film "věrný" Lemově knize. Už mi tam chyběla jen pravá blondýnka Reese Witherspoon /p.s.nemám nic proti inteligentním blondýnám:-)/ Americký sen přichází s G. Clooneyem. Radši si dám Nespreso :-))) ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Mrzela mě nálepka tohohle filmu v některých médiích: "film s holým zadkem George Clooneho", po jeho shlédnutí musím konstatovat, že výstižnější je: "Nuda s Georgem Clooneym". A herecké výkony to nezachrání. ()

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama