Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Skoro dokonalé, řekl bych takových 90%. Dlouho jsem v kině nebyl tak unešenej. Vizuálně jeden z nejhezčích filmů co jsem měl v poslední době možnost vidět. Hlavně bych vyzdvihl dokonalý přílet na stanici, to jsem se přistihl jak sedim s otevřenou pusou a vyvaleně sleduju, co se to na plátně děje. Strašně mi to připomínalo 2001 a klidně se přiznám, že se mi Solaris líbil víc. Zatim asi nejlepší film co jsem letos v kinech viděl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ku tomuto filmu som sa dostal vďaka knihe. A ku knihe som sa dostal vďaka kamarátke, ktorá mi ju dala so slovami: "Prečítaj si to, mohlo by sa ti to páčiť." Nemýlila sa. Rovnomenný román poľského spisovateľa Stanislawa Lema sa mi veru páčil. No a filmová adaptácia v réžii Stevena Soderbergha sa mi páčila tiež. Niekoľko detailov je síce zmenených, ale inak to dokonale vystihuje atmosféru literárnej predlohy. Nie je to žiadne popkornové sci-fi plné mimozemšťanov, laserových zbraní a vesmírnych bitiev. Jedná sa o hlboko psychologickú, komornú science fiction drámu, kde hlavnú úlohu bravúrne stvárnil George Clooney. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Děj filmu, který trvá téměř sto minut, by se v klidu mohl nacpat do pětadvacetiminutového krátkého filmu. Po uplynutí první půlhodinky jsem si říkal: "Vždyť se tam přece vůbec nic nestalo!" A i když se to ke konci velmi mírně zlepší, stále se tam prakticky nic neděje. Nejde mi samozřejmě o žádnou přehnanou akci. Autoři dle mého názoru nepřišli vůbec s ničím, pochopitelně ani s poměrně ucházejícím námětem, který vytvořil ve své knize polský spisovatel. Je ale fakt, že jsem se příliš nenudil, ale snaha tvůrců vytvořit rádoby skličující atmfosféru na mě nezapůsobila. Film se snaží vypadat jako intelektuální záležitost. Možná jí i je, ale Soderberghovo Solaris se u mě zařadí jako jedno z nejméně záživných science-fiction. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Soderberg umí. Ale byl bych mnohem spokojenější, kdybych neznal Lemovu knihu. Soderbergh z ní udělal něco úplně jiného a bohužel mnohem plytšího. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Remake ruského slávneho filmu ,ktorý sa mi zatiaľ nepodarilo pozrieť celý. Tarkovský vie vo svojich pomaly plynúcich filmoch navodiť vždy dokonalú atmosféru.Soderbergh podobne stavil na psychológiu a hypnotickú hudbu a funguje to dobre.Hudba vás tu miestami dovedie až do hypnotického stavu a slabšie povahy to múže dostať do stavu ,keď si povedia ,že stačilo a film jednoducho zrušia.Je to ten typ filmu ,ktorý nesadne každému .70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

vynikajúce psychologické sci-fi.Sodenbergh milo prekvapil a Clooney hrá z filmu na film lepšie.Ale bohvie čo by z toho urobil "železný Jim" ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pro nekoho trapas, pro jineho jedinecna podivana, na kterou si bude pamatovat do konce zivota. Me se toto Soderberghovo premitani nad zivotem neskutecne zalibilo a George je zde vysoko nad svym hereckym standardem. K tomu ty krasne obrazky a UZASNY hudebni doprovod. A ve sci-fi havu. Pro me neodolatelne chutny koktejl rovnajici se 5 hvezdam. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděla dávno, pradávno - dokonce v kině u nás v Domě kultůůůry, heč! V sále o patro výš se pořádaly taneční, tak promítací sál úžasně duněl a zvuk stál vážně za to! Těšila jsem se na "Solaris" moč, protože tam hrál ten krásnej sexy doktor z "Pohotovosti" a navíc to bylo mé oblíbené skify, tak jsem čekala úřadování nějakých vetřelců nebo alespoň predátory. No zážitek by to byl fakt dokonalý, kdyby v kině měli pohodlná křesla a ne ty tvrdé sesle - to bych si kvalitně pospala! Takhle jsem se tři hodiny (ten film nemohl mít 99 minut!) vrtěla, přesedávala z jedné otlačené půlky na druhou a koukala na hodinky, kdy už té nudě bude finiš. Vědět, že jde o romantický cajdák, nedostali byste mě do kina ani traktorem Zetorem ba ani Johnem Deerem 9300! Hvězdičku dávám za fešáka Klůnyho, hvězdičku za ty saj-faj kulisy a poslední hvězdičku do průměru za tu možnost, že jsem po 9-ti letech trpělivější člověk a mohla bych mít pro "Solaris" větší pochopení, kdybych se teda donutila k druhému kouknutí. 51% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce uspavajících filmů na filmovém maratonu, ty barvy ve filmu vám dávají pocit jako když sníte k tomu absolutně nudnej příběh, kde se snad ani nemluví .... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Milé, ale Tarkovského Solaris, snad díky své vizuální čistotě, je výrazně hlubší zážitek. Přesto velmi zajímavý počin ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

George Clooney opäť preukazuje, že okrem réžie na ktorú sa dávnejšie dal, je to aj pán herec a to veľmi kvalitný. Solaris nie je filmom pre všetkých a rozhodne nie pre veľmi náročné publikum. To, čoho som sa od začatia snímky obával, sa veľmi rýchlo vytratilo a kompozične prepracovaná forma ma dostala. Takpovediac komplikovaný dej sa odohráva v nie presne určenej dobe, pravdepodobne niekedy na konci 21 storočia. Kamera úpenlivo sleduje osamelého psychológa, ktorý sa nachádza na špeciálnej stanici kdesi hlboko vo vesmíre pri nepreskúmanej planéte Solaris. Solaris nie je typickou sci-fi snímkou, ale skôr hlbokou duševnou inventúrou lásky a utrpenia. Jej príbeh by sa mohol kľudne odohrať aj na zemi, prvky sci-fi žánru však vytvárajú osobitú atmosféru a rozmer. Film si drží tempo a napriek všetkým faktorom ideálnym na vytvorenie dokonalej koláže stále núti diváka odhaľovať tajomstvo planéty spolu s hlavnými hrdinami. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý sci-fi film s dobrými interiérmi, hereckým obsadením a predovšetkým kamerou Soderbergha a hudbou Cliffa Martineza. No aj pod producentským dohľadom Jima Camerona mi to prišlo nejaké nedotiahnuté. Možno na druhý krát. 60% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné sci-fi s Georgem v hlavní roli. Ty výhledy z oken rotujícího modulu na slunce byly úžasné... Verbálka neberte vážně, on zase jednou chtěl svým odpadem vyčnívat. .-)* * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Psychologické sci-fi? Prečo nie. Artové spracovanie? Žiadny problém. Soderberghova réžia? Môže byť. George Clooney v hlavnej úlohe? O.K. Na námet a technické spracovanie môžem povedať jediné: WOW! Horšie je to už s dejovou výplňou. Keďže sa film aj napriek príjemnej 90-minútovej dĺžke príšerne vlečie a človek pri jeho sledovaní pomaly zaspáva, nedostaví sa očakávaný silný zážitok z inak na psychiku človeka brutálne útočiacej formy filmu. Čo je vo výsledku dosť smutné. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Soderberg se filmařsky znemožnil... Nedokázal se zcela oprostit od ruského originálu, obsadil typově stejné herce, nahodil obdobně pomalé tempo, ale naprosto selhává obsahově. Veškeré myšlenky jsou maximálně redukovány, střih odstranil všechny zbytečnosti za snahou vypíchnout to nejdůležitější. Velmi smutně dopadají nudné vzpomínky, stejně tak "vztah" hlavních protagonistů. Tam, kde Tarkovskému stačilo jen lehce naznačit a nechat na divákovi, Soderberg vše doslovně vysvětluje; postavy si pokládají triviální otázky - opět v rozporu se zvolenou formou. Jednoduše tragédie. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Bezvadně minimalistický film, který bere Lemovu předlohu zase z jiného pohledu. Srovnávání se Solaris od Tarkovského je dost mimo (stejně jako nějací zdejší uživatelé...). Působivá a nevtíravá forma vyprávění dává velký prostor hereckým výkonům a snímáním určitých scén dosahuje uměleckého přesahu... Byl jsem unešen... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotenia som čakal nadpriemernú mysterióznu sci-fi drámu. A čo som dostal? Uťahaný sopeľ z nosa. Pritom námet je celkom zaujímavý. Preto som takú nudu nečakal ani v tom najdivokejšom sne, hlavne s vedomím, že nuda sa v mysterióznych filmoch vyskytuje zriedkavejšie ako inde. Aj tie horšie dokážu niečím zaujať. Tu nezaujme zhola nič. Možno iba prízračne sa tváriaci, unudený a melodramatický Clúnyj prechádzajúci sa po lodi rýchlosťou 10 krokov za pol dňa. Ďalšiu polovicu presedí alebo preleží na posteli. Jediná činnosť, ktorou dokáže vo filme upútať pozornosť je keď si poreže prst. Ten, kto sa chce pokochať a pozrieť si naozaj plnohodnotnú mysterióznu sci-fi drámu nech si pustí Koule (1998). Podľa hodnotenia približne rovnaké a tak diametrálne odlišné. Pocit, ktorý vo mne film zanechal je pocit ľútosti. Ľútosti zaradiť ho do rovnakých smetí ako Marabundu alebo Sharkanado. A hlavne pocit premárneného času. Kto mi ho vráti? Soderbergh? Asi ťažko. 15/100 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Toto je jediná verze, kterou znám. Film jako takový se mi líbil, ale hlavně mě naprosto dostala myšlenka, která z toho vyplynula (nebo jsem si ji tam sám dosadil?). Proto pět hvězdiček. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pro někoho veledílo, pro někoho vznešená zaprděná nuda. To záleží na vkusu. Osamělá hvězda patří odhalenému pozadí George Clooneyho. ()

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama