Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

anniehall 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit Soderberghovu verzi, když jsem z té Tarkovského odcházel z kina uchvácený a dlouho jsem ji nepouštěl z hlavy. Tak krátce. Uchvácení se nekoná. To se asi dalo čekat, že... Vizuální preciznost a zajímavá kamera pro mne ještě nedělají film. A ani sebevětší čáry máry s audiovizuální složkou nedokážou zastřít myšlenkovou prázdnotu. No dobře, tak ne prázdnotu, spíš nedostatečnost. Obzvlášť ve srovnání s Tarkovským. Vracím se k Tarkovskému, kruh se uzavírá a já mohu říct, že nevidět tenhle remake, vůbec nic by se nestalo... ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

65 % - Dobrý remake klasiky Andreje Tarkovského. Já jsem byl vcelku spokojen, i když kdyby si někdo troufnul takto předělat Kubrickovu Vesmírnou odysseu... :-/ ()

swed 

všechny recenze uživatele

Zajímavý scénář napěchovaný myšlenkami. Film by si ale zasloužil lepší režijní zpracování. Soderbergh je schopný režisér, ale tuhle látku měl přenechat někomu jinému. 6/10 ()

stration 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplná hodnocení jsem čekal. A já se přikláním k obdivu k tomuto dílu. Výborný George Clooney, perfektní, hutná atmosféra a nějaká ta myšlenka navrch. Pro mě veliké překvaúení. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ne že bych nepochopil, o co šlo, ale nějak mě celý ten příběh míjel. Nebyl to zkrátka můj šálek kávy a nic na tom nezměnil ani dobrý Clooneyho výkon a má oblíbenkyně Natascha. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, jelikož jsem neviděl ruský Solaris, tak pro mne i originální. Herci výborní. Jenže zpracování zůstalo někde na půl cesty. Tohle mohla být (a menšinově možná přes všechny nedostatky je) kultovní sci-fi, která by překonala řadu jiných objevných vesmírných filmových výprav. Výlet k planetě Solaris je ale trestuhodně odbytý, od začátku až do závěrečného rozuzlení. Steven Soderbergh je uznávaný režisér, ale jeho režie mi v tomto případě připadala matná. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tak nevzrušujúca adaptácia tak intelektuálne vzrušujúcej, dokonalej Lemovej predlohy. Soderbergh ju ešte viac než Tarkovsky nikam neposúva, či už vizuálne, alebo obsahovo (všetky výraznejšie filozofické otázky boli už u Lema), naopak hollywoodskou optikou skôr splošťuje z psychoanalýzu aplikujúceho míľnika sci-fi, na gýčovú báchorku o zlých dvojníkoch a večnej láske. Tak trošku zbytočný film, na ktorom v podstate niet čo vytknúť, no nemá ani čím zaujať. Herci ok. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Lemovu knihu jsem nečetl a ani Tarkovského zpracování jsem neviděl, takže nemohu srovnávat. Soderberghovi se podařilo natočit příběh, který docela zaujme, ale častými návraty do minulosti(flashbacky) klade na diváka velké nároky ohledně orientace v ději. Slušné, ale větší pozornost tenhle film neupoutává(není čím). Poznámka pro dámy: ano, v jedné scéně ukáže Clooney svou zadnici. ()

Violeta 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že minimálně za polovinu mého příjemného rozpoložení z filmu (a hodnocení) může ta strašně zvláštní hudba, která se neměnná proplétá celým filmem.. ()

ilemas odpad!

všechny recenze uživatele

Tisíckrát lepší než Tarkovského Solaris, přesto neskutečná, ale opravdu neskutečná nuda a ani myšlenka filmu mě nebere. Ne že bych tohle těžké psycho nepochopil, ale mám rád sci-fi trochu jiného ražení, než tuhle ukecanou nesmyslnou slátaninu o planetě, která zhmotňuje myšlenky, škoda mluvit. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Predlohu neznam - ale jsem rad ze kdyz uz to musel byt americky remake, ze se toho ujal nekdo s kouskem citu jaky mel Tarkovskij. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

původního Tarkovského Solaris jsem ještě celého neviděl, tak nemůžu zatím srovnávat, i když jsem se kdysi na něj zkoušel dívat, ale po půl hodině jsem odpadl. Tuhle americkou verzi jsem na druhou stranu zvládnul docela dobře, tak zatím můžu říct, že je to určitě koukatelnější a nebo jsem od té doby už vyzrál ;-). Soderbergh si v něm zachoval podobný styl, který si ještě pamatuji a drží se dobře hlavního tématu Lemovy předlohy a uvidím, kdy se dotlačím k 3hodinovému ruskému originálu a jak vyjde srovnání. Jako samostatné dílo to hodnotím lepšími 3* hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Rychle mě to vtáhlo a najdenou byl konec... Po hrozně dlouhé době nějaké ne sice zrovna pořádné, ale spíš lehké sci-fi. Skvěle stylizované, charismatický Cloony, krásná McElhone a pro mě perfektní kamera s geniální, opakuji geniální nevšední hudbou od Martineze (jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků). - "And death shall have no dominion. Dead men naked they shall be one with the man in the wind and the west moon. When their bones are picked clean and the clean bones gone they shall have stars at elbow and foot. Though they go mad they shall be sane. Though they sink through the sea they shall rise again. Though lovers be lost love shall not. And death shall have no dominion. " ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh spravil rymejk Tarkovskeho klasiky Solaris, a do hlavnej ulohy obsadil mne nesympatickeho George Clooney-ho. Spracovanie je podstatne horsie nez u Tarkovskeho a Clooney ako udajny sympatak je mi totalne ukradnuty. 34 % ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

solaris mě omámil stejně jako hlavní představitele a vyvolal filozofické otázky, které se do mě zakously jako skrytá past na medvědy. melancholie prázdné vesmírné stanice, všeobklopující vesmírné prázdnoty a vnitřní prázdnoty Chrise Kelvina spolu s famózní éterickou hudbou ve mně zanechaly nevšední zážitek. Pravda, nebylo to něco zas tak velkolepého, jako například u Fontány, ale rozhodně se mi film líbil. Bohužel se mi po filmu zachtělo shlédnout starší Tarkovského verzi či rovnou přečíst knihu, což něco vypovídá o kvalitě zpracování námětu. (snow byl pěkně teplej) ()

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama