Reklama

Reklama

Případ Banksy

  • Francie Banksy Most Wanted (více)
Francie, 2020, 90 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Kdo je autorem anonymních výtvarných děl signovaných Banksy? Streetartový provokatér a glosátor současného společenského dění Banksy patří, navzdory své pečlivě střežené anonymitě, k deseti nejuznávanějším umělcům na trhu s moderním uměním. „Dívka s červeným balonkem“, zvolena v roce 2017 jako nejoblíbenější umělecké dílo Britů, je tím uměleckým dílem, které si globální věhlas zajistilo během aukce pořádané Sothebys vlastní samodestrukcí pomocí skartovacího zařízení zabudovaného v rámu. Banksyho obraz se sám zničil poté, co se prodal za 1,4 milionů dolarů (přes 29 milionů korun). Jak zdůraznila aukční síň, jde tedy vlastně o „první umělecké dílo v dějinách, které vzniklo naživo během aukce“. Dokumentaristé Aurélia Rouvierová, Laurent Richard a Seamus Healey pátrají pro identitě tohoto fascinujícího umělce, který svá díla tvoří v ulicích celého světa. Seznamují diváka nejen s šíři Banksyho uměleckých aktivit, ale i s širším kontextem toho, jak je veřejností přijímán – snaží se ve svém filmu odpovědět na otázku: kdo je Banksy? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Vyhlásiť anonymného sprejera za najväčšieho umelca histórie s najväčším dopadom na ľudstvo, to už je trochu cez čiaru. Či? Zabudnite na taliansku renesanciu, francúzsky impresionizmus, fin de siécle, najväčším umením sú krysy nastriekané na ošarpanú stenu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Banksy je v pohodě zábava, sdělení často trefné, letní výstava v Praze v odsvěceném kostele u Staromáku fajn, ovšem dělat ze sprejerského aktivismu největší výtvarné umění vůbec, je mimo mísu. Vnímám ho, ať je to jakákoli skupina, jako součást dnešní doby, no krásu umění si vychutnávám v podání starých mistrů, impresionistů, holandských mistrů, renesančních géniů atd., atd., atd. . Na oceňování hovna v koutě nebo igelitky, kterou uklízečka v galerii moderního umění vyhodila, protože si myslela, že to tam někdo zapomněl a ono to bylo umění, si nepotrpím. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama