Reklama

Reklama

Traffic - Nadvláda gangů

  • USA Traffic (více)
Trailer
USA / Německo, 2000, 147 min (Alternativní 141 min)

Obsahy(1)

Kriminální snímek známého režiséra Stevena Soderbergha vznikl na motivy britského televizního seriálu Traffik z roku 1989. Film se ovšem odehrává na americko-mexické hranici. Tři vzájemně propletené příběhy pojednávají o nikdy nekončícím boji proti drogové mafii. Mexický policista Javier Rodriguez se i navzdory své předvídavosti zaplete s kolegou do války dvou konkurenčních drogových gangů. Předseda amerického protidrogového úřadu Robert Wakefield zjistí, že jeho šestnáctiletá dcera je závislá na tvrdých drogách. Spořádaná panička Helena Ayalová teprve po zatčení svého muže zjistí, že její manžel je jedním z hlavních amerických distributorů drog, dovážených z Mexika… (Česká televize)

(více)

Recenze (477)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh si vypůjčil atraktivní téma obchodu s drogami a zaobalil ho do vypravěčského hávu, který charakterizuje nezávislou americkou kinematografii posledních let. Jeho několikaproudé drama však zdaleka formou nedosahuje brilance např. 21 gramů či Mementa, je to spíše opatrné a předvídatelné ozvláštnění obsahu, podobně jako dokumentární kamera a hra s barvami, která mi v tomto případě nepřijde nijak zvlášť vydařená. Co se mi vydařené zdá, jsou herecké výkony – zejména Benicio Del Toro svým démonickým kukučem napraveného hříšníka opět přesvědčuje na 100%, líbil se mi i Michael Douglas, který bravurně sehrál vystřízlivění typicky amerického sebevědomého politika. To nejcennější v Sodeberghově filmu vidím v příběhu a jeho pointě. V pohledu na onu "válku" s drogami, která je plná beznaděje a deziluzí a v konečné fázi i malých vítězství. Není to nijak radostné vypravění o hrdinech, kteří efektně zničí drogové bossy. Traffic ukazuje, že napřed by takový hrdina musel zničit vlastní děti. Ačkoli mě snímek svými filmařskými kvalitami nijak nenadchl, jsou tu pořád tyhle světlé stránky, pro které stojí za hřích. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek ! Drogový problém mapovaný různými příběhy, které se vždy jen tak mimochodem minou. Skvělé herecké výkony a režie dělají z Trafficu nejlepší film o drogách co znám. Myslím, že Oscar za vedlejší roli je ve správných rukou. Postava B. Del Torra byla přece jen složitější než ostatní. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco jiné filmy s touto tématikou obvykle rády sklouznou do populistického "cool" výrazu, Steven Soderbergh se podíval na téma drog přes veškerou syrovost nanejvýš poctivě - od posledního pouličního dealera až ke špičce a zpět k tomu nejubožejšímu konzumentovi. Kdo mě velmi mile překvapil, byla Catherine Zeta-Jones jako manželka, které jde o všechno a přesto řeší transakce s přezíravým klidem, a Benicio Del Toro, který mě vlastně nepřekvapil, protože byl perfektní jako vždy. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Brilantní drama. Povedená mozaika mapující zajímavým způsobem svět drog. Skvělí herci ve filmu, který je po stránce obsahové i formální takřka dokonalý. Asi nejlepší film roku 2000 (tedy určitě lepší než Gladiátor:-) ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Režie, Herec VR - Benicio Del Toro, Střih, Scénář - A + 1 nominace: Nejlepší film . . . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ten, kdo shlédl TRAFFIC a GLADIATORA, nemé pochybnosti o tom, který film měl správně dostat Oscara za nejlepší film roku. TRAFFIC je ten nejdokonalejší film o drogové problematice, jaký kdy byl natočen. Soderbergh jako režisér a kameraman exceluje. Herecky pak zejména Michael Douglas, který by si Oscara zasloužil více, než oceněný Benicio del Toro. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skládám hold Stevenu Soderberghovi, i když jde víceméně o "pouhý remake". Důvodů mám hned několik - skvěle vyprávěný příběh, herecké výkony Michaela Douglase a Dennise Quaida (jím hraný právník je tak slizký a zákeřný jako málokdo), kteří se chtě nechtě musí sklonit před božskou Catherine Zetou-Jonesovou. Netroufám si naplno říct, jestli Benicio Del Toro (který mimochodem zapracoval na svojí angličtině:)) nebyl ještě lepší než krásná a chytrá manželka narkobarona, prostě řekněme, že v tomto případě by si dáma zasloužila dostat přednost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Formálně i obsahově komplexní rozkrytí souvislostí mezi drogami, organizovaným zločinem, politikou a byznysem. 80% Zajímavé komentáře: StarsFan, silent cut, SeanLSD ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ta roztřesená kamera mi svým stylem trošku připomněla Ińárritua, ale jinak v pohodě. Soderbergh by se měl vykašlat na Dannyho parťáky a podobné nesmysly a točit něco takového. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Steven Soderbergh natočil niečo čo v nás zanechá veľa pre nás nevypovedaných myšlienok a hlavne otázok ako takto svet môže stále fungovať a popri tom sa spokojne šklebyť, zo zarobených čiernych peňazí. Film ostal s otvoreným koncom, lebo nejaký happyend by bol zbytočný a asi aj dosť nereálny, teda rozprávkový... Tento korupčný príbeh má výhodu v tom že sa tu zoskupila plejáda charakterných hercov, čo vložili do svojich úloh neskutočnú vnútornú stránku a tak rad, radom sa tu prezentovali v nezabudnuteľných úlohách pomaly zabudnutý Michael Douglas, Dennis Quaid ale aj menej známy a o to presvedčivejší Don Cheadle či Benicio Del Toro, výborne dopĺňala príbeh spočiatku nenápadná Catherine Zeta-Jones. Vedľajšie postavy hrali ďalší známy herci a aj na malom priestore presvedčili, že malá úloha môže byť výstuhou pre celkový dojem z príbehu, a tak zákutie predaja drog sa stáva v tomto prípade skoro dokumentárnou sondou do života mocných ľudí, čo určujú pravidlá bytia v podsvetí. Vtiahnutie do deja nám prináša aj spôsob prezentovania obrázkov, či že vizuálne poňatie snímania. Takže kamerový filter je buď presvietený do žlta pokiaľ sa jedná o teritórium Mexika a USA zas mierne do modrého odtieňa. ║Rozpočet $48miliónovTržby USA $124,115,725Tržby Celosvetovo $207,515,725 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zatim nejlepší film, jaký jsem od Stevena viděl. Filtry, střih a vlastně celé technické provedení je perfektní a o hercích ani nemluvit. Manželé Douglasovi, Benicio Del Toro a mnozí další jsou skvělí. Trošku moc dlouhé a možná i trochu táhlé, ale přesto výborné. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Uzasne natocena mozaika o marnem boji proti drogove mafii. Skvely byl predevsim tah nezamerit se pouze na klasicky boj policie ci soudcu proti tomuto nesvaru, ale podivat se na problematiku i z druhe strany a ukazat, ze tento problem se muze urcitym zpusobem tykat kazdeho z nas. A samozrejme nelze zapomenout na vskutku vyborne herecke vykony na vsech postech, ale jak jsem jiz napsal nejsilnejsi devizou je bravurni scenar. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, sršící režisérskými nápady. Ať už (hlavně zpočátku) různobarevné podbarvení jednotlivých dějových linií, či až dokumentární kamera. Herci také skvělí, Benicio del Toro je opět dokonalý. Ale třeba i Don Cheadle mile překvapil. Vpodstatě výborný film, po všech stránkách bezchybně řemeslně odvedená práce, přesto to ve mě zanechává dojem, že ty nejsilněji působicí filmy se v Hollywoodu prostě nenatočí. Nevím proč, ale párkrát jsem si během sledování vzpomněl na Iňáritovo Amores Perros (ani nevím proč:)). Asi proto, že u něj jsem celou dobu zíral s vytřeštěnýma očima a čekal, co bude dál. Tady ani tolik ne. Nevím, možná to je už mou určitou antipatií k onomu hollywoodskému puncu, kterého se ani tento film nedokázal zbavit. Ale stejně dávám 5*. Je to skvělý film, který se rozhodně vyplatí vidět. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh se opět vyšvihl když natočil Traffic tak jak ho natočil. Jeho zrnitě dokumentární styl se k tomuto filmu hodí zažloutlé Mexiko namodralá místnost na odvykací kůře atd. Zároveň se vědomě vyhýbá akčním scénám a vždy je přeskakuje takže často vidíme jen Benicia Del Tora jak vejde do baráku a ven vyleze se zmláceným týpkem. Skvělé je taky celoplošné pokrytí drogového problému od bossů po chlápky na špinavou práci přes bossovu manželku, policisty, dealující černochy a nakonec samotné feťáky. To vše obohacené holywoodskou první ligou v čele se skvělým již zmiňovaným Del Torem dále exceluje Michael Douglas a Catherin Zeta-Jones. Zaujme i dvojka policistů v podání Dona Cheadla a Luise Guzmána nebo Topher Grace v docela jiné roli než jak ho známe z filmu V DOBRÉ SPOLEČNOSTI. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Válka proti drogám je válka, ve které musíme zvítězit, abychom ochránili to nejcennější – NAŠE DĚTI!“..... Drogové kartely, policie, politici. Každý dělá co umí, chce nebo může. A mohli by klidně žít jako jedna velká rodina! Na několika postavách, jejichž příběhy sledujeme a jejichž životy ovlivňují drogy zjistíme, že většinou to stejně odserou ti nevinní. Podobný styl vyprávění, jaký jsme později mohli vidět třeba u Fast Food Nation. Prostě ze života. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci se naučit navázat kontakt v baru pro pány. 2.) Chystám se stát drogově závislým. 3.) Souhlasím s názorem, že vyléčenej feťák je ten předávkovanej. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na tomto háklivom (a dlhom) filme oceňujem, že nikoho nesúdi, iba rozpráva - to je dôležité. Tiež sa mi páčili scény, kedy niektoré postavy mozaikového predstavenia okolo seba prejdú na ulici, pričom sa ale nepoznajú. Kvalitu podtrhuje silné herecké obsadenie (Del Toro prevažne), hustá atmosféra a pekný koniec na ihrisku. Kino Považan 2002 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Poprve se mi film kdovijak nelibil, po druhym skouknuti to bylo lepsi. Film se snazi pojmout problem drog z ruznejch pohledu a proto rozviji nekolik pribehu, ktery se vzajemne lehce propletaj, problem je, ze to je diky mnozstvi postav a zapletek misty lehce zmateny a nektery pribehy vyzni do ztracena. Jinak celej film je dost mizerne natocenej, ta kamera byla fakt priserna, hudba je taky dost debilni, ze je skoro lepsi, kdyz neni, no a navic je to cely tak nejak podivne sestrihany. Co se tyce jednotlivejch pribehu, nic, co by tu uz nebylo, ale jsou rozhodne zajimavy. A nejvetsi klad filmu - herci. Samy hvezdy, nevim koho bych mel vypichnout jako toho nej, tak jen zminim, ze oskar pro Del Tora mi prisel nezaslouzenej, vetsinou se tvari tak nejak bezvyrazu. Celkove rozhodne zajimavej film na tema drog, ale diky delce a vyse zminenejm vytkam misty taky nudnej. ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

Hardy, Tatum a organizovaný zločin?

06.01.2017

Akční thriller Triple Frontier se dere na velké plátno už řadu let. Původně ho chystala Kathryn Bigelow, teď se ale drogových gangů, které operují na hranici mezi Paraguayí, Argentinou a Brazílií,… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Reklama

Reklama